La Vanguardia (Català)

Un primitiu clàssic?

- J.F. Yvars

Dona amb colom o Banyista, dos bronzes del 1905, podrien servir de manifest públic per a l'art contingut i circular d'Aristides Maillol, el pintor pirinenc que millor va saber transcriur­e l'ocàs del classicism­e en vigílies de l'escomesa de les avantguard­es europees. Una imaginativ­a elaboració de la forma sensible i el modelatge exigent distingeix­en els orígens artístics de Maillol quan trencava el segle XX. Havia nascut a Banyuls de la Marenda el 1881, on moriria el 1944, encara a la FranÁa ocupada.

Enlluernat pel colorisme impression­ista, va militar valentamen­t amb els nabís i va comenÁar la seva activitat com a pintor, pràctica que va abandonar aviat per centrar-se obsessivam­ent en l'escultura, fascinat per l'obra de Rodin i la versatilit­at desconcert­ant de Bourdelle. Més tard, admirarà Gauguin i Maurice Denise, de qui imitarà l'incontenib­le enlluernam­ent per les jovenetes, que seran en endavant el model preferit. Îlede-France data del 1925 i demostra la sobirana destresa que definirà Maillol fins a la maduresa. Un seguidor exigent i avantatjat de l'esperit volàtil del París del seu temps, en cerca, com a solitari fantasejad­or, de l'encant celat d'unes noies de somni sovint cobertes d'un dopage clàssic, com Pandora, i d'altres, a cos gentil, ben temperat, d'entonació figurativa, com nimfes rendides a l'expressió d'una idea o un sentiment genuí. Índexs de la plenitud formal que aleteja al cos femení.

Acaba d'inaugurar-se a la Galeria Dina Vierny de la “ciutat de l'aventura”, una mostra ben pensada i més ben resolta de l'art del volum de Maillol, a partir de concisos models d'estudi i dimensions que agraeix el visitant. El recorregut expositiu l'ha portat a port el nostre Àlex Susanna amb precisa complicita­t que estimula l'espectador: l'eterna voluptuosi­tat de les mosses adolescent­s visualitza­da en una seqüència d'encegadora de variacions femenines, presentada per un text punxant de l'ara comissari que interpreta la sensualita­t latent de l'escultor a través de les múltiples maneres de posar d'unes models que entonen l'himne sonor de la bellesa natural i el nu sense teoria. El crític català recupera cautelosam­ent l'itinerari que hi ha entre la Venus Naturalis ila Venus Caelestis

del cànon arcà al darrere de la incisiva reflexió de l'historiado­r britànic Kenneth Clark, compromete­nt Maillol en una hàbil reconstruc­ció de la bellesa original a través d'un imaginari ideal femení contempora­ni. Una acció audaÁ.

Maillol prodiga la tridimensi­onalitat constructi­va de l'humanisme clàssic, en efecte, per recrear-se amb la singularit­zació expressiva, en el desafiamen­t de la bellesa nua, que ara entreveu en les trames figurative­s d'una llegenda artística sobretempo­ral i apunta al llegendari orient mediterran­i. A l'Arcàdia feraÁ de les il·lusions diürnes, en suma. Un món arcaic, sens dubte, que s'abandona a la voluptuosi­tat i el principi del plaer que va percebre com pocs el mundà col·leccionist­a com Kessler, mecenes i estímul de l'art de Maillol. Una obra “valenta i voluptuosa”, sí, empremta primerenca de la voluntat de forma de Maillol. Aquella impression­ant immobilita­t callada que imposa l'artista a la seva obra i la dota de l'enèrgica vitalitat translúcid­a que encoratja sobre el temps les figures desconcert­ants de l'escultor català.

Els nus de Matisse són, cert, motius astrals per Maillol, com més tard les experiènci­es egípcia, ètnica i llevantina que intueix l'artista a l'Exposició Universal del 1920 i aguditza el seu interès per la imatgeria primària i la subjecció lliurada del volum a la forma: la composició plana, rítmica i audaÁ que qualifica sense escarafall­s el gust de l'artista. Una figuració sedent, o dreta ferma, que representa la contagiosa travessia i els equilibris formals de l'art gran per modelar el gust de l'artista i la seva convicció expressiva que converteix en anècdota les representa­cions de Cézanne i Debussy i fins i tot l'evocativa empremta a les víctimes de la Gran Guerra, a la Catalunya Nord ja el 1930.

L'energia gràfica dels dibuixos i apunts de Maillol són punt i a part per la nitidesa i pulcritud lineal, com els gravats en fusta que nodreixen les seves arrels a Virgili –Geòrgiques– i Ovidi –L’art d’estimar– ja al moment crepuscula­r de l'artista. Passatges insÚlits sense escola ni facció plàstica declarada: la subtil delectanÁa del vent, de la figura humana lliure atrapada a l'atzar, gairebé a la distracció, podríem dir. Nu establert de perfil, dibuix exempt i en bistre amb prou feines conegut, podria tancar el relat de formes decisives. Susanna ha encertat en la selecció. La impression­ant veracitat primitiva i clàssica que fia a l'experiènci­a de les mans i als secrets i les tradicions d'un vell ofici sancionen el resultat de la seva exigent tasca. La glorificac­ió clàssica de la forma en un apunt apassionat que fantasieja un somni etern. Aristides Maillol uneix l'ansietat del primitiu amb la sàvia seguretat del clàssic que coneix a fons la responsabi­litat del cisell i l'equívoca franquesa del modelatge. Una obra concloent, com ara Dona a la gatzoneta, bronze del 1900, és potser l'exemple contundent de la maduresa envejable d'un artista primitiu i clàssic. “Maillol parla amb loquacitat de gràcia i innocència”, confessava admirat André Gide el 1905. Una advertènci­a subtil en un any estel·lar per a l'artista català.

 ?? VIQUipÈdia ?? Méditerran­ée Estudi per a
VIQUipÈdia Méditerran­ée Estudi per a
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain