La Vanguardia (Català)

Molts diners, molta corrupció

- Juan Bautista Martínez

Al plenipoten­ciari Sepp Blatter, president de la FIFA entre el 1998 i el 2015, se’l solia conèixer com el Papa del futbol. Allà on anava era rebut per presidents de Govern i caps d’Estat, que li posaven la catifa vermella, entre gales glamuroses i suculentes viandes. A la mà del dirigent suís una xarxa de possibilit­ats sucoses que giraven sobre la gallina dels ous d’or, la concessió dels Mundials de futbol. Però també els ajuts econòmics a països menys desenvolup­ats servien a l’ambiciós Blatter per teixir una xarxa d’influèncie­s i suports que li servien per perpetuar-se en el poder. Però tot se li va començar a torçar amb la concessió, plena d’ombres i sospites, dels Mundials a Rússia i Qatar. Si fins i tot el torneig va canviar de dates i es va acabar disputant per primera vegada a la història a l’hivern en ple desert. La riuada de milions i de suposats suborns eren el pa de cada dia.

Va esclatar el Fifagate, que va esquitxar bona part de la plana major de l’organisme i tant Blatter com Michel Platini, president de la UEFA entre el 2007 i el 2015, van ser expulsats del futbol per un període de vuit anys. No és que la pilota no s’embrutés, és que no tenia res de neta. Estava totalment enfangada i dedicada a blanquejar països sense rang

Blatter era el Papa del futbol, però va acabar inhabilita­t vuit anys enmig del fang

Villar va encapçalar l'RFEF gairebé tres dècades, fins que va anar a parar a la presó pel cas Soule

democràtic com ara Qatar. Només fa falta comprovar el desembarca­ment qatarià en el PSG i el continu suport d’alts dirigents francesos, palau de l’Elisi inclòs, a favor que el Mundial anés a parar a l’emirat qatarià, com finalment va passar. Esclar, que amb el successor de Blatter al comandamen­t de la FIFA, Gianni Infantino, s’ha acabat concedint l’organitzac­ió de la Copa del Món del 2034 a l’Aràbia Saudita, que ha irromput amb força en la geoestratè­gia de la pilota els últims temps a còpia de talonari i sense que al país hi regnin els valors de la democràcia i els drets humans, precisamen­t.

Si en el panorama internacio­nal l’embolic era de mil dimonis a l’espanyol passava si fa no fa el mateix, amb una altra figura eterna en el centre de la controvèrs­ia com era Ángel María Villar, president de l’RFEF entre el 1988 i el 2017.

El mandatari dels èxits més importants de la selecció espanyola masculina va acabar empresonat i inhabilita­t pel cas Soule després de gairebé tres dècades encapçalan­t el futbol espanyol. El 18 de juliol del 2017 va ser detingut per la Guàrdia Civil, amb el seu fill Gorka Villar i el vicepresid­ent econòmic de l’RFEF, Juan Padrón, sota la supervisió del jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz. Dos dies després ingressava a la presó de manera incondicio­nal i provisiona­l. L’1 d’agost d’aquell any va pagar 300.000 euros de fiança per sortir de la presó. Però no va poder impedir la seva expulsió com a president federatiu.

En el cas Soule s’investigue­n alts dirigents de l’RFEF i presidents de diverses federacion­s territoria­ls i empresaris, per presumptes delictes d’administra­ció deslleial, apropiació indeguda, estafa, malversaci­ó de cabals públics, falsedat documental, corrupció entre particular­s i delicte fiscal.

Totes aquestes presumptes floretes eren les que Luis Rubiales volia treure de circulació quan va agafar el relleu de Villar. Si més no, això és el que va vendre públicamen­t en el seu desembarca­ment a l’RFEF abans del Mundial de Rússia del 2018. Però una cosa es el que es diu i una de ben diferent és el que es fa.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain