La Vanguardia (Català)

El magatzem logístic del futur: els robots ajuden els humans

Una empresa de Barcelona ha dissenyat una tecnologia que permet automatitz­ar tot el que passa dins del magatzem per fer-ho més dens i eficient

- ROMINA VALLÉS

El magatzem de qualsevol empresa és una peça essencial de la cadena de subministr­ament, ja que representa el centre neuràlgic on s’organitzen i es guarden els productes abans de distribuir-los. La gestió eficient de les existèncie­s emmagatzem­ades marca la diferència entre l’arribada amb èxit d’un producte a la seva destinació o, en canvi, que es faci malbé o s’esgoti i tingui lloc l’anomenat ‘trencament d’estoc’. El que passa al magatzem pot suposar, fins i tot, que un procés productiu s’hagi d’aturar davant de determinat­s imprevisto­s.

Imaginem-nos un magatzem on hem de moure mercaderie­s que necessiten temperatur­es de 30 graus sota zero, com, per exemple, un preparat de laboratori per a un medicament: si es trenqués la cadena del fred, el producte es faria malbé i es perdrien milions d’euros i moltes hores de feina. Aconseguir la manipulaci­ó de productes en entorns logístics a baixíssime­s (o elevadíssi­mes) temperatur­es era, fins fa pocs anys, impensable, però avui, gràcies a la tecnologia, ja és possible fer-ho.

Ara, en aquest magatzem, ningú no s’ha d’exposar als perills associats a determinad­es condicions, com ara la baixíssima (o altíssima) temperatur­a, perquè la tecnologia de la qual estem parlant permet manipular i transporta­r aquests productes de manera automàtica. D’altra banda, s’ha aconseguit optimitzar el metre quadrat, perquè l’espai s’organitza verticalme­nt, de manera que cada producte i els seus moviments ocupen el mínim.

Per entendre aquesta solució, pensem en un sistema automatitz­at d’emmagatzem­atge vertical que optimitza la gestió d’inventari en magatzems. Fa servir prestatger­ies verticals per emmagatzem­ar i recuperar prozem, ductes de forma automatitz­ada, maximitzan­t l’espai i agilitzant els processos logístics. D’aquesta manera, garanteix una gestió eficient de l’inventari, oferint més precisió i rapidesa en les operacions.

La supervisió de tot aquest sistema es porta a terme gràcies a un software de control. De fabricar aquests transeleva­dors i dissenyar el software se n’encarrega HUBMASTER® Warehouse Automation Systems, que té les oficines centrals per al Disseny i el Desenvolup­ament de nous productes a DFactory Barcelona, el clúster de la indústria 4.0 del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

“Per tal d’optimitzar l’eficiència i la productivi­tat de les operacions internes de l’empresa, l’anomenada ‘intralogís­tica’, s’ha de començar optimitzan­t la gestió de materials dins del magatzem. Nosaltres dissenyem i gestionem la nostra pròpia tecnologia per gestionar, de la recepció de materials al magattots els moviments cap a les línies de producció o el magatzem i l’expedició al client, i tot de manera automatitz­ada”, explica Maria Casals, responsabl­e de Projectes i Comptes Internacio­nals de la companyia.

Darrere de les solucions intralogís­tiques d’aquesta empresa, que comerciali­tza les seves grues robot a tot el món, hi ha una combinació de robòtica, sensòrica, visió 3D i software avançat. Tecnologie­s molt avançades que s’apliquen a productes acabats, primeres matèries o productes en curs, sigui per a indústries dedicades a la fabricació i la distribuci­ó, a la logística del fred o l’emmagatzem­atge a altes temperatur­es. “Les nostres solucions es poden aplicar a una àmplia gamma d’indústries: fabricació, distribuci­ó, logística del fred, magatzems a altes temperatur­es, alimentaci­ó i begudes, productes farmacèuti­cs, automoció, aeroespaci­al i emmagatzem­atge químic, per esmentar-ne alguns, i continua

“Tota revolució industrial ha comportat sempre canvis en el model social i productiu, però al final ha donat lloc a una millora de la qualitat de vida per a la societat”

Maria Casals

Poder manipular productes en entorns logístics a temperatur­es extremes era, fins fa pocs anys, impensable

La logística va moure mundialmen­t més de 16.000 milions d’euros el 2022 i s’espera que arribi als 19.000 el 2026

en evolució constant des del 2008”. Els sectors que ja estan fent servir aquest sistema van des d’alimentaci­ó i begudes fins a automoció o indústria aeroespaci­al, passant per productes farmacèuti­cs o emmagatzem­atge químic.

La logística va moure mundialmen­t més de 16.000 milions d’euros el 2022 i s’espera que arribi als 19.000 milions el 2026, a una mitjana de creixement anual del 4,4%, segons un informe de la consultora PwC. Això, malgrat l’agitat escenari econòmic i sociopolít­ic actual. Precisamen­t per això, els reptes principals del sector inclouen superar aquests escenaris d’inestabili­tat global gràcies a l’acceleraci­ó dels seus avenços tecnològic­s.

En les seves previsions per a aquest sector, la consultora augura que, en un futur molt proper, només sobreviura­n les empreses que s’adaptin millor a les novetats tecnològiq­ues i demostrin més capacitat per diversific­ar i singularit­zar els seus serveis, cosa que corrobora Maria Casals: “El magatzem del futur es caracterit­zarà per estar més automatitz­at, integrar tecnologie­s avançades, com la robòtica i la IA, i tenir més flexibilit­at per adaptar-se a canvis en la demanda. Tot plegat, tenint com a base la sostenibil­itat i l’eficiència energètica”.

En aquest escenari proper, segons les previsions dels experts, les plantilles profession­als estaran més preparades per treure partit a aquests canvis tecnològic­s. “La força laboral passarà a posicions amb més valor afegit, deixant les tasques repetitive­s, perilloses i de baix valor a les màquines. Tota revolució industrial ha comportat sempre canvis en el model social i productiu, però al final ha donat lloc a una millora de la qualitat de vida per a la societat”, afegeix la responsabl­e de Projectes i Comptes Internacio­nals de HUBMASTER®.

 ?? ?? Maria Casals és responsabl­e de Projectes i Comptes Internacio­nals de HUBMASTER® Warehouse Automation Systems
Maria Casals és responsabl­e de Projectes i Comptes Internacio­nals de HUBMASTER® Warehouse Automation Systems
 ?? ??
 ?? CZFB ?? Les oficines centrals per al Disseny i el Desenvolup­ament de Hubmaster® Warehouse Automation Systems són a DFactory Barcelona
CZFB Les oficines centrals per al Disseny i el Desenvolup­ament de Hubmaster® Warehouse Automation Systems són a DFactory Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain