La Vanguardia (Català)

Impostos, “llibertat de triar” i campanya electoral

Els impostos han entrat a la campanya preelector­al. Un informe sense fonament, una proposta del president de la CEOE i el malestar de les classes mitjanes han desencaden­at l'erupció.

- Manel Pérez

Hi ha moltes maneres d’introduir els temes econòmics a les campanyes electorals si es vol agrejar el debat al govern de torn, en aquest cas al del president Pedro Sánchez. Però com que l’economia aguanta –creix l’ocupació, les empreses obtenen beneficis històrics i s’ha ampliat la xarxa de protecció social–, no serveix la brusquedat o el discurs alarmista i cal afinar més, buscar un angle especial que arrossegui una alta sensibilit­at entre determinat­s sectors socials. I de vegades es cargola una mica la realitat i es recorre a la pura ideologia.

Tot va començar amb un informe de l’Institut Juan de Mariana que recollia que els treballado­rs espanyols paguen més del 50% del seu salari en impostos. Al càlcul s’incloïen l’IRPF, l’aportació de l’empresa i del treballado­r a la Seguretat Social, l’IVA i fins i tot l’IBI municipal, entre altres impostos. A partir d’aquí, el soroll ha pujat i fins i tot el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, el va propulsar a l’estratosfe­ra proposant que ingressin tots els diners als treballado­rs al seu compte, la quantitat bruta, una idea que va sobresalta­r molts empresaris que no la comparteix­en.

Després, cadascú individual­ment s’encarregar­ia de transferir les diferents partides: l’IRPF a Hisenda i les contribuci­ons socials per a l’atur i la futura pensió a la Seguretat Social. D’aquesta manera, l’afectat descobriri­a que entre el que costa el seu lloc de treball i el que finalment li queda hi ha una diferència ofensiva. Una incitació a l’emprenyame­nt fiscal que obriria la porta a exigir rebaixes a totes les partides. El caos fiscal. I la via d’entrada a l’anomenada “llibertat de triar”, que condemnari­a el més desesperat a gastar en l’immediat, arribar a final de mes i injuriar la resta. L’explosió social que cova l’Argentina de Javier Milei potser posa fi a aquests debats.

Posats a proposar, també es podria rebre la part alíquota d’altres partides que es paguen amb l’IRPF, com ara les destinades a subvencion­s a les patronals, amb què algunes paguen els seus presidents; els avantatges per a determinat­s rendiments del capital; els serveis públics; la seguretat, o les despeses de defensa... i així fins a l’infinit.

És xocant que un president de patronal no distingeix­i entre impostos i cotitzacio­ns i ho posi tot al mateix sac. Aportar al sistema de pensions, és a dir, assegurar els ingressos dels que han deixat de treballar però han cotitzat, no és cap impost. Com tampoc no ho són les aportacion­s a fons privats, que la patronal defensa quan el govern de torn endureix la fiscalitat.

Que milions de persones a Espanya estiguin cobrant regularmen­t la seva pensió desmenteix sense cap marge de dubte que l’Estat s’estigui quedant les aportacion­s. L’Estat mateix actua com a garant de la recaptació i repartimen­t, però no les fa servir per finançar les seves funcions com a administra­ció pública.

Però més enllà de les anècdotes, en la qüestió dels impostos hi ha mar de fons. A Espanya i al món. Demonitzar els impostos és una tendència global en què coincideix­en la dreta clàssica i els nous populismes, des de Donald Trump a Giorgia Meloni, passant per Alberto Núñez Feijóo o Emmanuel Macron. La fiscalitat és el gran enemic. Paradoxalm­ent,

doncs, la prèdica creix malgrat la creixent desigualta­t, que concentra més riquesa en mans dels més adinerats i els impostos serveixen per pal·liar els seus pitjors efectes.

És un element més de la creixent polaritzac­ió mundial. En vista de la desvalorac­ió de les etiquetes habituals, dreta i esquerra, la posició sobre els impostos diu molt més que qualsevol altra sobre la posició a l’espectre polític i social.

A Espanya, el debat és molt intens, com als EUA i França, cada un amb punts específics. L’aportació local espanyola prové del fet que el PP diu que ha inventat un model local específic d’èxit extrapolab­le a tot el territori. I el treu a passejar a cada campanya electoral.

Es tracta de Madrid, el paradís fiscal per als folgats. Primer, fenomen singular; després, estès com una taca d’oli sobre altres comunitats on ha aconseguit el Govern. Un invent que tant serveix per defensar l’anorèxia fiscal com per posar a la picota els governs autonòmics que es veuen obligats a apujar impostos perquè el sistema de finançamen­t no en cobreix les despeses. Excita el mal humor dels contribuen­ts i votants del rival polític. I el greuge comparatiu, tots volen deixar de pagar.

Aquest model és la palanca d’Isabel Díaz Ayuso i de la torbadora ombra que projecta sobre l’estabilita­t de Núñez Feijóo. Ella, a diferència de la resta dels polítics, viu al marge de les crítiques de les elits que es beneficien les seves mesures, malgrat les tremendes ocurrèncie­s polítiques que tan bé la defineixen. Tot i que cal estar atents a l’erosió que li generin els delictes fiscals del seu xicot.

Ja era conegut el cop negatiu de les llicencios­es mesures fiscals de Madrid sobre altres comunitats i sobre el conjunt de la recaptació. La contribuci­ó que no recaptava la d’origen, per la sortida del contribuen­t a Madrid, es perdia sense remei perquè el contribuen­t no anava a pagar a la destinació. Migrava just per a això.

Ara, amb el pas més enllà de les comunitats del PP que segueixen l’empremta madrilenya, l’efecte es multiplica. Aproven perdre ingressos, retallant impostos, per reclamar-los a l’Estat. I l’Estat, al seu torn, acabarà buscant vies per augmentar les seves receptes fiscals. Augments d’impostos que pagaran la resta dels espanyols; sense tenir-hi art ni part.

A hores d’ara, és indubtable que el sistema fiscal espanyol viu fora del seu temps i necessita un reajustame­nt bastant ampli, però els somnis a l’estil Milei d’un món sense impostos, o mínims, són una recepta segura per a la desintegra­ció social. Com ja s’observa en la qualitat de molts serveis bàsics: sanitat i educació al capdavant.

Les propostes llibertàri­es de Garamendi tenen un bon test a l'Argentina de Milei

El model Madrid s'estén a les comunitats del PP i aviva el greuge comparatiu a la resta

 ?? Emilia Gutiérrez ?? Garamendi, segon a la dreta, a la firma d’un acord amb els sindicats
Emilia Gutiérrez Garamendi, segon a la dreta, a la firma d’un acord amb els sindicats
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain