La Vanguardia (Català)

Un somiador per a Valentino

- Anna Buj Roma. Correspons­al

Un dels carrerons entre el riu Tiber i la icònica plaça Navona de Roma dona una sorpresa: un dels pocs edificis romans amb una torre medieval. Es diu la Torre della Scimmia, que pertanyia al convent de Sant Agustí, i que, ja al segle XVI, va passar a ser propietat de l’adinerada família Scapucci. Des de fa uns anys, l’apartament del Palau Scapucci té un propietari molt particular. Es tracta del dissenyado­r de moda Alessandro Michele, que com a romà coneix la llegenda que envolta la torre. Es diu que hi brilla una llum perpètuame­nt des que la Verge Maria va intercedir per salvar un nadó que una mona que tenia la família Scapucci com a mascota havia robat del seu bressol. Michele podria haver triat un altre apartament de Roma, però es va obstinar a tornar a la glòria del passat el Palau Scapucci, i quan el va comprar va començar a destapar-lo per descobrir els meravellos­os frescos dels sostres originals.

Una cosa semblant haurà de fer amb una altra casa molt particular de Roma, la maison Valentino, que l’acaba de fitxar com el nou director creatiu de la firma amb el somni que repeteixi la gesta que va fer amb Gucci, on va aterrar com a pràcticame­nt un desconegut el 2015 i se’n va anar el 2022 després d’haver triplicat els ingressos de la firma, fins als 9.730 milions d’euros. Des d’aleshores, Michele s’havia convertit en un dels noms més cobejats de la indústria de la moda, però va preferir esperar per nodrir-se del que més necessitav­a: inspiració.

“Jo visc al centre de Roma i els solia veure sovint per aquí, però ja feia temps que no els veia perquè s’havien retirat a la casa de camp a prop de la ciutat”, explica Cinzia Malvini, periodista de moda del canal italià La7, sobre ell i el seu company de vida, l’urbanista Giovanni Attili. És fàcil reconèixer-lo amb la seva llarga cabellera i la seva poblada barba, per la qual cosa ja l’anomenen el messies de la moda contemporà­nia. “És un increïble artista abans que dissenyado­r, li agrada recarregar-se d’instrument­s com el camp o la pintura, i té una ànima molt sensible”, explica Malvini.

La decisió d’abandonar el vaixell de Gucci va commociona­r el món de la moda perquè, segons va escriure l’exigent crítica de moda de The New York Times Vanessa Friedman, sota la seva batuta la marca havia passat de ser un “símbol de glamur que s’esvaeix” a un “proveïdor d’estil excèntric i de gènere fluid”. El que va fer Michele a Gucci va ser remarcable: en una època de moda minimalist­a, el dissenyado­r va aconseguir imposar el seu univers bohemi i exagerat, tan d’acord amb l’estètica romana. Més és més, i punt. També va ser clau per al grup Kering, del qual era la locomotora, ja que gràcies a l’èxit de les seves bosses de mà icòniques va aconseguir que Gucci representé­s el 50% del volum de negocis del grup de François-Henri Pinault. Ho va fer amb una filosofia inclusiva que anava molt més enllà de la moda, amb un llenguatge que esvaïa les diferèncie­s de gènere o de raça. Va imposar dents tortes i va contractar models amb síndrome de Down. “Tota aquesta valentia, els valors de la fluïdesa de gènere o de no amagar-se són seus, no és un discurs de màrqueting”, apunta Malvini.

No han estat poques les marques que l’han festejat, i es diu que sonava per a Chanel. Però llavors hauria significat renunciar a Roma, la ciutat de la seva vida, que els últims anys s’ha convertit en un formiguer de grans ments creatives de la indústria de la moda, com Maria Grazia Chiuri (dissenyado­ra de Dior) o Silvia Venturini Fendi. Tampoc no canvia de grup, ja que Kering va comprar l’any passat el 30% de Valentino al fons qatarià Mayhoola, que va adquirir la firma fa més d’una dècada. A Valentino tindrà la primera missió de buscar als arxius per no perdre el segell personal de la firma fundada el 1960 per Valentino Garavani i Giancarlo Giammetti, i que Jackie Kennedy va popularitz­ar amb el vestit del seu casament amb Aristoteli­s Onassis. “Estic convençut que, gràcies a la seva creativita­t, la seva cultura i els seus múltiples talents, sabrà interpreta­r de manera exquisida el patrimoni únic d’aquesta magnífica casa i fer-la brillar”, va celebrar Pinault.

La mítica firma romana fitxa com a director creatiu el ‘messies' que va triplicar els ingressos de Gucci

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain