La Vanguardia (Català)

El BCN Film Fest cita grans figures del cinema

El BCN Film Fest comptarà amb Meg Ryan, Vincent Perez i Joan Báez

- Leonor Mayor Ortega Barcelona

No és la catifa vermella de Canes ni de bon tros la dels Oscar, perÚ ahir a la nit pel tapís roig dels cinemes Verdi hi van desfilar unes quantes cares conegudes. Actors com Eduard Fern·ndez, Macarena García, Clara Segura, Nuria Gago, José Corbacho, Carles Francino, Mercedes Sampietro o Leticia Dolera van donar la benvinguda a la vuitena edició del BCN Film Fest, que es prolongarà fins al 26 d'abril i que espera l'arribada els prÚxims dies de grans noms del cinema com ara Meg Ryan, Vincent Perez o la mítica cantant Joan B·ez, que conversarà amb el públic en una connexió en directe des de Los Angeles.

L'abril a Barcelona és molt especial gràcies a la primavera i a aquell Sant Jordi que rega la ciutat de llibres i roses. Fa set anys l'equip dels cinemes Verdi

Eduard Fernández, Macarena García, Leticia Dolera o Nuria Gago van donar ahir la benvinguda al festival

va decidir convertir aquell duet en un triangle que inclogués també el cinema. El BCN Film Fest es va enlairar tímidament, perÚ ara aquella aposta, que programa amb especial afany pel·lícules que beuen de la literatura, s'ha consolidat perquè “la relació entre el cinema i l'escriptura és un idil·li etern que no té final”, assenyala la directora del certamen des de fa cinc anys, Conxita Casanovas.

“La idea d'un certamen que té els llibres com a eix central està donant bons fruits. Hi ha un públic que ja ens espera perquè ens va conèixer en altres edicions i a qui no se li ha d'explicar de què va la histÚria. Avui anava pel carrer amb el programa i me'l treien de les mans”, afegeix la responsabl­e del certamen. PerÚ el BCN Film Fest vol anar a buscar més espectador­s, a buscar la gent jove que està descobrint el cinema. “Podem ser una fàbrica de cinèfils. Volem atreure la generació Z perquè les millors lliÁons de la vida estan en el cinema”, assenyala.

Casanovas està convenÁuda que en una sala de cinema “es poden descobrir una infinitat de coses per després d'estirar el fil, anar més enllà i aprofundir en l'aprenentat­ge”. Els espectador­s del BCN Film Fest poden per exemple conèixer en aquesta edició Maria Montessori, la doctora que va desenvolup­ar un eficaÁ mètode educatiu, per mitjà del biopic dirigit per Léa Todorov i interpreta­t per Jasmine Trinca. I també “podran aprofundir en la figura de Sigmund Freud amb la pel·lícula de Matt Brown en què Anthony Hopkins es posa a la pell del pare de la psicoanàli­si”. O saber “qui va ser Dag Hammarskjö­ld, un diplomàtic suec que creia en la política com a fórmula per a la pau i que va ser assassinat”.

PerÚ no només de drames i de grans temes histÚrics han de viure els espectador­s del certamen. “També hem programat molta comèdia”, explica Casanovas, que ha vist els 69 títols selecciona­ts per a les diverses seccions d'aquesta vuitena edició del festival de cinema de Barcelona i “alguns més que hem descartat”. Comèdies com ara Disco, Ibiza, Locomía, un film de Kike Maillo, “que ha despertat molta expectació i que explica l'auge i caiguda del famós grup musical dels anys vuitanta i noranta”. O com ara Simple como Sylvain, una cinta de Monia Chokri sobre una noia de casa bona que s'enamora del lampista, que va guanyar el Cèsar a la millor pel·lícula estrangera. O com ara Un año difícil, en la qual Éric Toledano i Olivier Nakache “s'endinsen en el tema del medi ambient a la seva manera”.

I no faltarà el cinema de les grans estrelles com Meg Ryan, “una actriu gaire popular, amb una imatge boníssima i transge

neracional, que s'ha reinventat com a directora amb Lo que sucede después, que també protagonit­za juntament amb David Duchovny, amb qui té la mateixa química que tenia amb Billy Crystal o Tom Hanks”.

També s'ha passat a la direcció un dels actors més coneguts de FranÁa, Vincent Pérez, que presentarà al BCN Film Fest una pel·lícula de capa i espasa que ha escrit a quatre mans amb la seva dona, Karine Silla, Asunto de honor. El film, que explica “quant es van trigar a prohibir els duels a FranÁa, té també molt de feminista, ja que narra la histÚria d'una dona molt avanÁada al seu temps, que va aprendre esgrima i va ser una de les primeres a vestir pantalons, malgrat estar prohibit per llei”.

Hi haurà altres pel·lícules amb accent femení, com ara Caída libre ,de Lara Jou, en la qual Belén Rueda encarna una dona controlado­ra i autoritàri­a o L’amour et les forêts, de Valérie Donzalli, en la qual la protagonis­ta creu que ha trobat l'amor de la seva vida i descobreix massa tard que estava molt equivocada.

De moment, el festival va projectar ahir Siempre nos quedará mañana, el gran èxit del cinema italià de la temporada. I n'hi ha per a aixÚ i per a molt més. La pel·lícula, dirigida i protagonit­zada per Paola Cortellesi, va arrencar un gran aplaudimen­t. Part del públic va sortir de la sala amb llàgrimes als ulls al primer passi. La histÚria explicada en blanc i negre de la Delia, una dona que viu a Roma el 1946 amb un marit maltractad­or, va commociona­r l'audiència. Perquè Cortellesi explica els maltractam­ents amb una delicadesa que ho mostra tot, perÚ sense ensenyar res, i perquè la Delia encaixa els cops perquè no té cap altre remei, perÚ no és ni tan ximple ni tan submisa com el violent marit es creu.

En la jornada inaugural del BCN Film Fest va brillar el bon cinema, perÚ el certamen té també preparades activitats complement­àries, “perquè qualsevol festival ha de complement­ar la seva programaci­ó amb un bon paquet d'activitats alternativ­es”, indica Casanovas. Entre aquestes propostes destaca la presència del crític de cinema Carlos Boyero, que el 22 a la tarda xerrarà amb el públic ls cinemes Verdi sobre el seu llibre acabat de publicar No sé si me explico (Espasa), en el qual el periodista carrega contra cineastes com Pedro Almodóvar, contra alguns polítics, especialme­nt contra Pedro S·nchez i part del seu Govern, i explica també les seves experiènci­es personals en el món dels mitjans o els festivals de cinema als quals ha anat durant tota la seva carrera.

També ha publicat llibre l'actriu gaditana Ruth Gabriel. Una obra que no pot ser més cinematogr­àfica. Es titula Mujeres de cine (Malas compaòías) i s'endinsa en la vida i l'obra de 30 actrius espanyoles que han marcat la vida de l'autora. Gabriel també passarà pel certamen, que com cada any disposa d'un cicle retrospect­iu, en aquesta ocasió dedicat el cineasta japonès Yasujiro Ozu.

El cartell de la vuitena edició del festival barceloní i el programa (aquest que a Casanovas li treuen de les mans pels carrers de Gràcia) està il·lustrat amb la imatge de Setsuko Hara, l'actriu fetitxe d'Ozu, “una dona de bellesa excepciona­l, que és l'equivalent a Greta Garbo en el cinema japonès, perquè es va retirar molt jove i ha quedat en l'ideari del públic del seu país com la imatge de l'eterna joventut”, explica la directora.

I afegeix que “la filmografi­a d'Ozu mostra un model clàssic de família que contrasta amb el d'altres pel·lícules actuals que també passaran pel certamen”. Cintes com ara Casa en flames, de Dani de la Orden, que va ser l'encarregad­a de donar ahir el tret de sortida a aquesta nova edició del BCN Film Fest, o Calladita, l'Úpera prima del Miguel Faus. Dos films que tenen unes quantes coses en comú: directors joves i catalans i la narració de l'estiueig de dues famílies de la burgesia a la Costa Brava. La primera, la de Casa en flames, a Cadaqués, i la segona, Calladita ,al Baix Empordà.

El BCN Film Fest ha anat creixent aquests anys i preveu fer-se encara més gran gràcies al bon cinema i al favor del públic. El certamen disposa d'un 30% de finanÁamen­t públic i d'un 70% privat. Ara ha obert negociacio­ns amb noves administra­cions com ara la Diputació de Barcelona a la recerca de més ingressos que li permetin consolidar­se definitiva­ment com el gran aparador anual del cinema de la capital catalana. I qui sap si algun dia la seva catifa vermella competirà com a igual amb la de Canes o fins i tot amb la dels Oscars.c

‘Sempre ens quedarà demà’, de Paola Cortellesi, va arrencar ahir un bon aplaudimen­t del públic

 ?? Xavi Jurio ?? La catifa vermella del BCN Film Fest es va estendre ahir a la nit davant els cinemes Verdi
Xavi Jurio La catifa vermella del BCN Film Fest es va estendre ahir a la nit davant els cinemes Verdi
 ?? ?? Conxita Casanovas, directora del BCN Film Fest
Conxita Casanovas, directora del BCN Film Fest
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain