La Vanguardia (Català)

Antoni Milian

Coordinado­r de ‘Sensellari­sme’

- R. M. Bosch

El catedràtic de Dret Administra­tiu de la UAB Antoni Milian ha coordinat el llibre Sensellari­sme, en el qual reuneix en diferents capítols les reflexions d'experts.

Set persones que han subsistit al ras pugen a l’escenari amb voluntaris i treballado­rs d’Arrels

‘Càsting’ explica històries reals, les dels protagonis­tes, plenes de molta música i ball

José Luis Miralles, de 56 anys, 18 dels quals els ha passat al ras, aparca la crossa, s'oblida dels dolors que pateix i es mou amb gràcia al so d'un tema de Rocío Jurado. Aquest home menut és un dels dotze participan­ts en l'obra de teatre Càsting, que demà s'estrena a Barcelona, al centre cultural Albareda. L'espectacle reuneix set persones que, en algun moment de la seva vida, han subsistit al carrer i també tres voluntaris i dos treballado­rs de la Fundació Arrels. La coordinado­ra del projecte, Laia Vila, és la directora de la Llar Pere Barnès per a ciutadans sense llar.

Juan Essomba, de 80 anys i un a la intempèrie, considera “que el teatre serveix per reivindica­r la veu dels que no tenen veu, com feien abans els cantautors”. I Càsting explica histÚries reals que emocionen, les dels mateixos protagonis­tes i les d'altres homes i dones sense sostre. “El que és bonic no és tant el resultat, sinó el que passa a l'escenari, l'ambient de complicita­t i de comunitat que s'ha creat; han vist que aquí tots som iguals, han guanyat confianÁa i han après a superar-se”, comenta la Laia.

Tot i que el tema que s'aborda no és cÚmode, la manera com s'ha tractat transmet bon rotllo i fins i tot dibuixa somriures. Tal com comenta el voluntari Antonio Cuesta, la clau per evitar el dramatisme ha estat “omplir histÚries personals amb música i ball”.

La Laia, que compagina la seva activitat com a treballado­ra social amb el teatre i la dansa, recorda que el 2015 ja es va forjar una iniciativa semblant, a què també es van afegir actors profession­als, i que va culminar amb la representa­ció de L’últim crit. El setembre passat va proposar d'organitzar una mena de “sessions dinàmiques, que eren com un càsting, amb l'únic objectiu de passarho bé, perÚ ens van convidar a participar en el Homeless Film Festival de Bilbao, al novembre, i malgrat que semblava una utopia vam assumir el compromís”, detalla. “La vida és un càsting constant, quan en fas un sents que no vals res i que d'altres decideixen per tu, aquí surten histÚries que ens podrien haver passat a nosaltres”, assenyala. Els protagonis­tes han patit abandoname­nts, maltractam­ents, addiccions, malalties, enganys, pobresa...

“Qui té mèrit és en José Luis, dormia al carrer, perÚ venia als assajos. I va passar d'un hotel de quatre estrelles quan vam anar al festival de Bilbao a tornar l'endemà a descansar entre cartrons”, destaca l'Antonio, un dels voluntaris.

En José Luis es va traslladar al gener a un pis d'Arrels. “Encara m'estic acostumant al canvi, m'ha costat més de tres mesos tornar a ficar-me en un llit, preferia descansar a terra i amb la finestra oberta perquè l'aire em toqués a la cara, com els últims 18 anys”, explica.

La Laia defensa que tenir l'oportunita­t de reconstrui­r experiènci­es passades és guaridor. “Per mi el teatre ha suposat tornar a gaudir de la companyia de la gent. I veure que no et miren amb menyspreu, que et saluden, que riuen... Que t'aplaudeixi­n omple molt i no té preu”, subratlla en José Luis. Actuar, ballar i cantar els ha injectat una balsàmica dosi d'autoestima.

El desig de tots és que els sorgeixin més oportunita­ts per representa­r Càsting. Les entrades per demà dissabte s'han esgotat i hi ha llista d'espera.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain