La Vanguardia (Català)

Illa porta el seu pla per “unir i servir” a la campanya basca

El socialista desgrana la seva proposta per reforçar la seguretat

- Luis B. García

El candidat del PSC a les eleccions catalanes de maig, Salvador Illa, va aterrar ahir a la campanya basca per donar suport a l’aspirant a lehedakari del PSEEE, Eneko Andueza. El líder català va traslladar el seu lema de precampany­a a Catalunya, “unir i servir”, a la contesa electoral que es decidirà aquest diumenge, convençut que el paper dels socialiste­s bascos, que han governat amb el PNB fins ara, és un actiu que els aporta “credibilit­at” davant aquesta cita amb les urnes.

En el míting celebrat a Eibar, ciutat natal d’Andueza, Illa va posar en relleu la credibilit­at que aporta el socialisme en termes de gestió, tant al Govern d’Espanya, als municipis, com a Euskadi, on va valorar “l’estabilita­t” que ha aportat el PSE-EE des de l’Executiu d’Iñigo Urkullu. I va assegurar que el seu lema de precampany­a d’“unir i servir” la societat també serveix als socialiste­s bascos. “És el que fem on governem i el que volem fer on esperem governar”, va assenyalar.

El líder del PSC va remarcar la diversitat i la pluralitat de la societat espanyola, però va fer referència al “mínim comú denominado­r que ens uneix”, que és el fet de pertànyer a “una comunitat” i tenir “un sentiment de país i de comunitat”.

Com fa a Catalunya, el candidat català també va recórrer al verb servir com a via per “transforma­r” els serveis públics “amb estabilita­t, amb política útil i amb acords”, valors que va identifica­r amb el socialisme.

Illa va apostar per l’eficiència en l’administra­ció pública per generar prosperita­t a Euskadi i a Catalunya, una prosperita­t que va identifica­r amb millores en àmbits com la cohesió territoria­l, l’educació, la sanitat, l’habitatge i la seguretat.

Precisamen­t sobre seguretat també va parlar Illa ahir a Catalunya. L’aspirant va llançar les seves propostes destinades a millorar “l’“increment de la percepció d’insegureta­t” dels ciutadans en una entrevista a RAC1. Tres mesures destinades a augmentar els mitjans policials i reforçar la lluita contra els problemes més urgents.

Illa va assegurar que si governa crearà “una comissaria general de la dona” per lluitar contra l’increment dels delictes sexuals i una unitat especial destinada a combatre les màfies, la multireinc­idència delictiva i les ocupacions il·legals. També es va comprometr­e a incrementa­r el nombre d’efectius del cos de Mossos d’Esquadra de l’ordre de 570 agents a l’any “descomptan­t baixes per jubilació”, va puntualitz­ar, per arribar als 22.000 el 2030.

Aquesta promesa va ser criticada posteriorm­ent pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que va reivindica­r a les xarxes socials que l’actual Govern d’ERC “ja contracta 850 mossos anualment, 280 més dels que ara promet el candidat socialista”, va replicar.

Illa va reivindica­r la seguretat ciutadana com “una política d’esquerres” davant els partits d’extrema dreta, que uneixen aquest assumpte amb la inquietud migratòria a Catalunya, i davant determinat­s plantejame­nts de Junts, en què alguns dels seus dirigents han expressat la seva preocupaci­ó vinculant la immigració amb l’augment de la delinqüènc­ia. Però el PSC també vol desmarcar-se de les polítiques “bonistes” que, a parer seu, ha provat d’implantar el Govern d’ERC, influït per la CUP.c

El candidat del PSC proposa de crear una comissaria específica per lluitar contra la violència sexual

Ciutadans vol fer-se sentir en aquesta campanya, en què es juga l’última carta del seu futur polític. Per això, la formació va presentar ahir un dur espot electoral dirigit contra Carles Puigdemont. A l’anunci, l’expresiden­t apareix detingut en una presó creada amb intel·ligència artificial.

Carlos Carrizosa va assegurar que la imatge reflecteix “el que volen molts catalans”.

El vídeo electoral apuja més el to del lema inicial de precampany­a, on es retrata Pedro Sánchez i Puigdemont donant-se la mà i es pot llegir la frase “Detén-los”. Un altre pas, per tant, en aquesta seqüència. “Molts catalans –va dir Carrizosa– volem veure Puigdemont pagar pel que ha fet, el volem veure a la presó, és el màxim responsabl­e de la ruïna que va suposar el procés: econòmica, social i d’imatge”.

Els taronges apunten que es presenten a la cita del 12-M amb l’esperit inicial del partit, amb un “missatge irreverent i clar, sense mitges tintes”.c

 ?? ?? Illa i Eneko Andueza al míting celebrat ahir a Eibar
Illa i Eneko Andueza al míting celebrat ahir a Eibar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain