La Vanguardia (Català)

Temps durs per a l’Estat

- Fernando Ónega

D’aquí dos dies votarà el País Basc. D’aquí menys d’un mes li tocarà a Catalunya. No són dues eleccions simplement autonòmiqu­es, com diu la llei. Són molt més. Són, per aquest ordre, tot això: 1) Un càlcul de la salut de la nació espanyola, única que accepta la Constituci­ó, però discutida als dos territoris. 2) Una prova del poder real d’un independen­tisme més exigent que mai. 3) Una trampa per al PSOE, els pactes postelecto­rals del qual estan condiciona­ts per la necessitat de Pedro Sánchez de mantenir la seva majoria. I 4) un desafiamen­t per al PP, el resultat del qual dirà si està en condicions d’assumir la governació general.

Els últims esdevenime­nts i els missatges de les enquestes no anuncien un futur còmode per a l’Estat. Per començar, els partits sobiranist­es dominen l’escenari. Discrepen entre si, però el seu projecte nacional reuneix una evident majoria, sobretot al País Basc, on EH Bildu i PNB poden arrasar i deixar els hegemònics estatals en mínims, una redundànci­a en el cas del PP. Els nacionalis­mes, lluny de perdre presència, guanyen representa­ció a les institucio­ns. Reben, a més, una ajuda d’inestimabl­e valor: el domini del relat. Cap partit no ocupa més espai als mitjans que

EH Bildu i cap líder no surt en més fotos i cròniques que Puigdemont. No em canso de repetir que el nacionalis­me ofereix més projecte de país i aconseguei­x suport social. Un altre dia parlarem de Catalunya. Avui toca Euskadi per raons de calendari.

L’últim és que Pello Otxandiano es va negar a qualificar ETA com a terrorista, i a la resta d’Espanya va sonar com un sacrilegi, però al País Basc es va televisar un debat i els altres candidats amb prou feines l’hi van retreure. “Per conveniènc­ia electoral”, segons es va publicar. Conveniènc­ia electoral... Aquest cronista es queda preguntant si mig segle d’assassinat­s és entès com un mèrit que es premia a les urnes. Si és així, i ho sembla, el Govern central ha de millorar les fàcils consignes que els ministres repeteixen com lloros (Bildu és covard) i crear un missatge que il·lusioni una societat que continua en el desinterès que al seu dia va detectar José Montilla a Catalunya. Si tanta gent accepta lliurar el poder als hereus ideològics d’ETA, som davant un fracàs sonor de l’Estat i els seus administra­dors.

Per això resulta discutible l’exigència de Feijóo a Sánchez de trencar els pactes amb Bildu. Des d’una perspectiv­a estatal, les responsabi­litats del PSOE són dues, bastant més profundes. La primera, que si una majoria de bascos vol Bildu, expulsar-los del marc institucio­nal seria agreujar el separatism­e. No es tracta de regalar el poder, com es va fer a Pamplona, però sí de seduir i integrar, per difícil i lent que resulti. La segona és en els pactes: no és el mateix pactar un govern amb Bildu que amb el PNB. Una vegada més, Pedro Sánchez es troba davant la disjuntiva de fer el que li convé per continuar a la Moncloa o fer el que convé a Espanya, encara que posi en risc la seva governació. El llibre que ara li reclama gran part de la societat es titula Manual de supervivèn­cia del país.

 ?? Miguel Toña / EFE ?? Pello Otxandiano a Santurtzi
Miguel Toña / EFE Pello Otxandiano a Santurtzi
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain