La Vanguardia (Català)

Un heroi oblidat

- Ignacio Martínez de pisón

Dijous vinent farà cinquanta anys de la revolució dels clavells. Els mitjans de comunicaci­ó ja fa dies que publiquen articles i reportatge­s per recordar com va ser. N'hi ha per a aixÚ i per a molt més. Només en unes hores es va liquidar a Portugal l'anomenat Estado Novo, la dictadura més llarga del segle XX europeu. Oficialmen­t havia comenÁat el 1933, perÚ aleshores ja feia set anys que, amb António de Oliveira Salazar al govern, s'havia desmantell­at el sistema parlamenta­ri. El llarg cicle autoritari portuguès, iniciat el 1926, quan a Espanya manava Primo de Rivera, es va acabar el 1974, quan el règim de Franco agonitzava.

A partir d'aquell 25 d'abril, ja només una dictadura sobrevivia a l'Europa occidental, i era la de Franco. A aquesta banda de la frontera van ser molts els que van viure com a propi el triomf dels militars portugueso­s. Els joves espanyols que aquells dies viatjaven al país veí per ser testimonis del final de la seva dictadura en realitat celebraven anticipada­ment el final d'una altra dictadura, la de Franco. Tot era bonic: un cop incruent, més aviat hippy, amb flors i petons, amb canÁons que parlaven de fraternita­t. També a Espanya els militars acabarien posant-se del costat de la societat per enderrocar el tirà? Massa bonic per ser veritat.

En realitat, les forces armades portuguese­s estaven lluny de ser un bloc monolític. Al llarg dels dos anys següents hi va haver diversos intents de cop militar: dos de signe dretà i un de signe comunista. Potser aquestes tensions s'haurien suavitzat si al capdavant de l'exèrcit hi hagués hagut un militar carismàtic, diguem un De Gaulle portuguès, capaÁ de conciliar els interessos de les diferents faccions establint els mínims comuns denominado­rs. Aquest militar va existir. Es deia Humberto Delgado i l'havien assassinat nou anys abans en territori espanyol.

La seva histÚria és la d'un heroi oblidat. Delgado, que inicialmen­t havia estat a favor de la dictadura salazarist­a, va passar a engrossir les files de l'oposició després d'entrar en contacte amb la democràcia nord-americana al Washington dels anys cinquanta, on va ocupar el càrrec de cap de la missió militar portuguesa. Exiliat a Algèria, va consagrar la seva vida a ordir conspiraci­ons contra la dictadura de Salazar, que no trigaria a ordenar que l'eliminessi­n. Un confident de la policia política del règim, la PIDE, es va guanyar la seva confianÁa i el va convocar a una reunió amb altres membres de la resistènci­a a Olivenza, poble extremeny del qual Portugal ha reclamant tradiciona­lment la sobirania. Es tractava, per descomptat, d'un parany. El febrer del 1965, Delgado i la seva secretària van ser assassinat­s per membres de la PIDE a pocs quilÚmetre­s de la frontera portuguesa.

L'aparició dels seus cadàvers dos mesos després va causar un enorme enrenou a la premsa internacio­nal. Els diaris espanyols, sota el control ferri del ministre d'Informació i Turisme, Manuel Fraga, van complir la consigna d'atribuir l'assassinat a una “venjanÁa” entre els diferents sectors del Front PatriÚtic d'Alliberame­nt Nacional. En un excés de zel, un reporter del diari Pueblo va afegir algun detall innecessar­i (i segurament fals), com ara que a la maleta del general s'havien trobat “anticoncep­tius i afrodisíac­s”, la qual cosa suggeria en el lector espanyol carca de l'època les acusacions més escabroses.

Per un llibre que va escriure Mariano Robles, advocat espanyol de la família Delgado, sabem que el jutge de Badajoz que es va ocupar del cas va fer la seva feina amb rigor i profession­alitat. La desvergony­ida falta de col·laboració de l'Administra­ció portuguesa va impedir, perÚ, que hi arribés a haver condemnes. L'altre advocat de la família, el portuguès, ja acumulava aleshores un llarg historial d'arrestos i deportacio­ns per la seva oposició a la dictadura de Salazar. Es deia M·rio Soares i pocs anys després s'hauria d'exiliar a París. Va tornar a Portugal després de la revolució dels clavells i la multitud que el va anar a rebre el va aclamar com a un heroi. El 1988, sent Soares president de la República, les despulles d'Humberto Delgado van ser traslladad­es al Panteó Nacional de Portugal, on descansen per sempre amb d'altres conciutada­ns il·lustres.c

Humberto Delgado va consagrar la vida a lluitar contra Salazar, que va ordenar que l’eliminessi­n

 ?? GETTY ??
GETTY
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain