La Vanguardia (Català)

La Rússia europea

- Lluís Foix

La guerra de Putin contra Ucraïna està destruint ciutats senceres i deixant desenes de milers de cadàvers ucraïnesos i russos. La guerra activa una maquinària infernal de destrucció de ponts i construcci­ó de murs. Al marge de les desgràcies d'aquesta guerra i el que pugui passar en un futur no llunyà, ningú no podrà esborrar la complicita­t entre la Rússia eterna i els cànons culturals de la vella Europa. Tant si es vol com si no, Rússia forma part de la cultura de la nostra civilitzac­ió.

Els russos han freqüentat Europa com a residents temporals, nobles viatgers i turistes ociosos des dels temps tsaristes. Els revolucion­aris bolxevics van viure a Londres, París, Zúric i Viena. Exiliats polítics, estudiants, escriptors i artistes van arribar a formar una potència cultural fora del seu país.

Pere el Gran va contractar artistes i arquitecte­s italians per construir la meravella de Sant Petersburg. Caterina II es cartejava amb Voltaire fins que les idees dels encicloped­istes

Ni les guerres ni les revoltes no trencaran la sintonia cultural d’una civilitzac­ió

van portar Lluís XVI a la guillotina. Moscou s'autodenomi­nava la tercera Roma i la seva penetració a Constantin­oble i Jerusalem encara poden contemplar-se en els nostres dies.

Putin passarà, com van quedar arraconats els vestigis del tsarisme i els de la revolució bolxevic. PerÚ l'ànima russa continuarà enganxada o agermanada amb la civilitzac­ió occidental perquè en forma part. Abans i després de les guerres i de les revolucion­s les antenes a les capitals europees connectave­n amb les de Kíiv, Moscou o Sant Petersburg. Ara no funcionen, perÚ tornaran a emetre els senyals de sempre.

Ens ha arribat la creació dels grans literats com Tolstoi, Dostoievsk­i, Grossman, Txékhov... o de músics com Txaikovski, Borodin i Xostakóvit­x. També els crits del dolor físic i moral de Solzjenits­in, Pasternak o Sàkharov. Els aristÚcrat­es visitaven regularmen­t ciutats mediterràn­ies com Canes, Antibes, NiÁa, St. Tropez, o atlàntique­s com Biarritz o Sant Sebastià. En terres estranyes, fora de Rússia, es trobaven moltes persones que no s'haurien conegut al seu país.

Darrere del llenguatge i les accions bèl·liques que tantes vegades han enfrontat Europa amb Rússia, hi ha un denominado­r comú de pertinenÁa a una civilitzac­ió que els horrors de guerres passades, presents o futures no podran esborrar. Tot aixÚ passa per damunt dels règims polítics.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain