La Vanguardia (Català)

El Reial Madrid i el victimisme

- Joaquín Luna

Quan el FC Barcelona esternuda, Catalunya es refreda. Fins aquí, l'assumpte és suportable, casolà, passatger. En temps de la picor, el BarÁa era més que un club: suplia mancances –la falta de llibertat d'expressió– i contribuïa a integrar la immigració de manera espontània, la via més eficaÁ mai superada.

De l'esternut al refredat i del refredat a l'uci ja és cosa del Reial Madrid, un club creat per Déu –i un català– per amargar la vida als seus detractors. Quan el català barcelonis­ta creu que no es pot caure més baix –golejats a casa per l'artificial PSG–, apareix el Realísimo i imparteix lliÁó, una sobirana lliÁó, d'allÚ en què alguns catalans es creuen excelsos: la feina ben feta.

I a sobre a costa d'un símbol nacional, Pep Guardiola, potser el català més universal del segle XXI. Més val aixÚ que res!

El futbol té una virtut, a diferència de les eleccions: aquí queda

L’enveja és sana, l’insà és desitjar que el veí sigui tan desgraciat com tu

molt clar qui guanya i qui perd. Sortir d'aquesta lÚgica, feliÁment binària, és discutir sobre el sexe dels àngels. I apropar-se a l'abisme del ridícul.

En 24 hores, el BarÁa s'enfonsava en la primera adversitat del camí i el Reial Madrid, davant la mateixa o encara més gran dificultat, s'encoratjav­a fins a aconseguir una victÚria excepciona­l. Allà on uns van llanÁar la tovallola ràpidament –amb l'excusa de l'arbitratge, antiga, victimista i gastada–, d'altres van donar una lliÁó col·lectiva de sacrifici. I de la manera d'anar per la vida.

AllÚ que transcende­ix al pla futbolísti­c és la reacció de certa Catalunya que diposita la unitat del destí en l'universal en un club de Manchester, propietat d'un fons d'Abu Dhabi, i passa després a la rebequeria infantil de negar mèrits al Reial Madrid i encara menysprear el seu exemple.

A la seva manera, aquests dos partits de futbol i les seves lliÁons represente­n la cruïlla de Catalunya. Una opció és encarar el futur amb més humilitat, menys llops i més roba de treball, i l'altra és aferrar-se a la superiorit­at moral de tot allÚ català pel fet de ser català. L'enveja és sana: jo puc desitjar el Ferrari del veí. L'insà és desitjar que el veí s'estampi i hagi d'anar en patinet, com ara nosaltres.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain