La Vanguardia (Català)

Època de tos irritant: els metges recomanen paciència i seny

Hi ha molts causants i els pacients van a les consultes amb moltes molèsties

- Antoni López Tovar

Autodefini­t en aquestes pàgines com a “hipocondrí­ac de manual”, no és pas insÚlit que el radiofonis­ta Jordi Basté es mostri intranquil en antena per un molest i constant quadre de tos. És excepciona­l, perÚ, que una part significat­iva del seu equip manifesti els mateixos símptomes, igual com una fracció de l'audiència. Es tracta de casos de tos irritativa, que són forÁa abundants en aquesta època de l'any i estan arribant a les consultes mèdiques. Les causes poden ser moltes, segons els especialis­tes, i la persistènc­ia dels cops de tos pot arribar a provocar un fort malestar.

Segons el Departamen­t de Salut, la proliferac­ió de brots de tos no és excepciona­l en aquesta època de l'any, quan conflueix una forta circulació d'al·lergÚgens –sobretot de parietària–, les seqüeles dels virus típics de l'hivern i, aquesta temporada, un increment accelerat dels casos de tos ferina. Jordi Mestres, vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitàri­a, també esmenta el factor climàtic: la falta de pluja pot contribuir a carregar l'ambient, o l'últim episodi de pols sahariana.

“Estem veient casos a les consultes, com sempre llevat dels anys de la covid, perÚ de moment no és una cosa que alarmi”, afirma Mestres. Alguna guia clínica indica que han de passar vuit setmanes abans d'anar al metge per tractar la tos irritativa en absència d'altres símptomes. Aquest metge entén que no cal esperar-se tant, que s'ha d'anar al centre sanitari al cap de dues o tres setmanes encara que no es presentin símptomes d'alarma com sensació d'ofec, febre, expectorac­ió de sang o pèrdua de pes.

Al capdavall, la tos continuada irrita la mucosa faríngia i la tràquea, i el problema s'allarga, tot i que sovint desapareix espontània­ment al cap d'unes tres setmanes. Afecta tant nens com adults, és un quadre molt molest i fa que el pacient no pugui descansar bé. “Si no hi ha altres símptomes, molta paciència i sentit comú, recepta Mestres: “Cal prendre mesures de confort per suavitzar el coll, com fer bafs descongest­ionants, prendre infusions no excessivam­ent calentes perquè l'excés de temperatur­a pot contribuir a la irritació, humitejar l'ambient, hidratar-se o dormir de costat per descansar més bé”.

En alguns casos, per reduir els atacs de tos irritativa es recomanen xarops de codeïna, subjectes a prescripci­ó mèdica. Atès que poden presentar contraindi­cacions i efectes secundaris, és important no automedica­r-se, prevenen els especialis­tes.

La tos és un mecanisme de defensa de l'organisme per netejar de partícules la tràquea i la laringe. És un símptoma, explica Mestres, i “pot tenir, no desenes, sinó centenars de causes”. Virus respirator­is, grip, tos ferina, sinusitis, al·lèrgia... Davant aquesta multiplici­tat cal personalit­zar el diagnÚstic, indica el metge. Per exemple, si hi ha sospita de tos ferina es diagnostic­a mitjanÁant PCR. Els tres primers mesos de l'any es van detectar a Catalunya 7.230 casos de tos ferina, perÚ només el 60% van ser confirmats microbiolÚ­gicament.

La botànica Jordina Belmonte, que no té al·lèrgies, apunta a la floració de determinat­s arbres com a causant dels seus problemes de tos irritativa. No cal ser al·lèrgic perquè pugui afectar. “M'he trobat aquesta època enregistra­nt vídeos informatiu­s en llocs on hi ha pollancres i que no em surt la veu, amb problemes al coll. Aquesta irritació pot provocar molta tos, una tos forta que sembla que has d'ofegar-te”, relata.

Segons Belmonte, professora de la UAB i coordinado­ra de la

Xarxa AerobiolÚg­ica de Catalunya, des de fa unes setmanes els fruits dels plàtans –arbres abundants a la ciutat de Barcelona– estan caient i s'estan desintegra­nt. El vent aixeca les partícules de terra i les escampa. En funció de la quantitat de fruit que hagin produït, els problemes que ocasionin seran més greus o més lleus. Per evitar-los, Belmonte proposa netejar bé els carrers o bé podar els arbres abans que en caiguin els fruits.

També és l'època en què els pollancres escampen les seves diminutes llavors i el caracterís­tic borrissol de color blanc, cosa que causa molèsties respiratÚr­ies en persones que no tenen al·lèrgies. “Si hagués de ser en un lloc amb molts plàtans o pollancres posaria una barrera física: una mascareta, un mocador per protegir les vies respiratÚr­ies. Quan ja t'ha agafat irritació, un caramelet balsàmic sempre ajuda a no tenir tanta tos”.

Jordi Mestres: “Cal prendre mesures de confort per suavitzar el coll i poder dormir més bé”

Jordina Belmonte apunta als plàtans i els pollancres com a font dels seus problemes

 ?? nensuria / Getty ?? Els símptomes de la tos irritant sovint duren entre dues i tres setmanes
nensuria / Getty Els símptomes de la tos irritant sovint duren entre dues i tres setmanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain