La Vanguardia (Català)

Gairebé el 30% dels casos de tos ferina es van registrar en més grans de 15 anys el 2023

- Celeste López

Malgrat que es considera una malaltia infantil, la tos ferina també afecta els adults. Gairebé el 30% dels casos comptabili­tzats l'any passat (últimes dades globals disponible­s) es van donar en més grans de 15 anys (quan passen del pediatre al metge de família), les franges d'entre els 35 i els 54 anys van ser les més afectades, ja que es van aproximar al 12%.

Aquesta és una novetat respecte a onades anteriors, amb l'increment de casos, fins i tot en temporades no habituals. L'any passat es van registrar 2.560 casos de tos ferina. En tots els grups d'edat es van notificar més casos en dones que en homes, segons les dades de l'Institut de Salut Carlos III. El 71,5% dels casos es van donar en més joves de 15 anys; amb un increment més que destacat en el grup d'entre 10 i 14 anys, amb el 36,3% del total.

La tos ferina és una infecció freqüent del tracte respirator­i (vies altes), molt contagiosa, causada pel bacteri Bordetella pertussis o Bordetella parapertus­sis. La presentaci­ó clínica depèn de l'edat i dels antecedent­s de vacunació.

En adolescent­s i adults, la malaltia sol cursar de manera lleu, mentre que, en els més petits de 6 mesos, sobretot en els més petits de 3 que encara no han rebut dues dosis de primovacun­ació, la tos ferina presenta risc de complicaci­ons i mortalitat. El 2023 el 5,6% dels casos declarats de tos ferina van requerir hospitalit­zació. Els més petits d'un any van

Al gener i al febrer se’n van registrar uns 4.000 casos, davant els 2.560 notificats en tot el 2023

registrar el percentatg­e més important, amb el 33,3% de casos hospitalit­zats, seguit dels adults de més de 50 anys, amb el 14,7%, segons les esmentades fonts.

Globalment, el 82,7% dels casos confirmats notificats estaven vacunats (fins al 92,9% dels casos en els més joves de 15 anys) i el 60,6% tenien 5 dosis o més de vacuna administra­des.

L'Institut Carlos III adverteix l'increment de la tos ferina des del final de la pandèmia de la covid, tant que els primers mesos d'aquest any se n'han notificat uns 4.000 casos, davant els 2.560 casos registrats els dotze mesos de l'any passat.

La prioritat dels experts en salut pública és que la població infantil es vacuni, sempre que es pugui, a l'edat indicada al calendari (2, 4 i 11 mesos) i que si s'ha perdut alguna dosi puguin identifica­r-se per rebre-la tan aviat com sigui possible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain