La Vanguardia (Català)

Alliberada una dona lligada en un pis de lloguer social de Santa Coloma de Farners

- Santa Co oma de Farners / Barce ona Sílvia Oller Mayka Navarro

La Beatriz amb prou feines podia aguantar-se dreta. Ajudada per dos sanitaris, la dona de 45 anys i nacionalit­at espanyola va ser alliberada dimecres després de passar més d'un mes retinguda i lligada en una de les estances del pis de lloguer social on residia, a la localitat de Santa Coloma de Farners (Selva). El mateix dia, els Mossos d'Esquadra van detenir la María, de 35 anys, també de nacionalit­at espanyola i mare de quatre fills, que havia estat acollida al pis per la víctima feia un any.

En Pedro, un policia municipal a Santa Coloma de Farners i veí de l'immoble, va ser qui va descobrir la dona. A la localitat hi ha recollida d'escombrari­es porta a porta i va descobrir unes bosses fora d'hora. Es va acostar a la porta del pis i va sentir la televisió a un volum excessiu. Va trucar i va trucar i li va semblar sentir una dona que demanava auxili.

El veí Manel Jara va assegurar ahir a La Vanguardia que en Pedro va alertar llavors el 112 i els seus superiors. Els primers d'arribar-hi van ser una patrulla de la policia municipal i una dotació dels Bombers, que van accedir a l'habitatge per una finestra del pati interior, després de despenjar-se pel terrat.

La dona estava lligada de mans, estirada sobre un vell matalàs en una habitació. Li havien lligat les mans amb unes brides i els peus pels turmells amb mocadors.

La víctima va assegurar als policies que feia pràcticame­nt un mes que estava retinguda per la María, una dona que va conèixer feia temps, quan totes dues van coincidir en un pis d'acollida de dones maltractad­es de Figueres.

La Beatriz va aconseguir mudar-se a un pis propietat de l'Agència Catalana de l'Habitatge amb un lloguer social i un dia s'hi va presentar la María, embarassad­a i amb tres nens petits més demanant ajuda. La Beatriz li va obrir les portes de casa seva i la va acollir.

La dona va relatar als Mossos que la seva segrestado­ra podria ser en aquell moment a l'hospital de Santa Caterina de Salt, on havia portat la seva criatura, de quatre mesos. Allà mateix es va traslladar una parella de policies de la unitat d'investigac­ió de Santa Coloma, que la va detenir. Al mateix centre mèdic va ser traslladad­a la víctima amb un quadre greu de desnutrici­ó i deshidrata­ció.

La detinguda, amb diversos

La segrestado­ra i la víctima es van conèixer en un pis d’acollida per a dones maltractad­es a Figueres

antecedent­s, està acusada dels delictes de detenció il·legal, lesions, amenaces i tracte vexatori i denigrant, a més de furt, ja que la víctima va denunciar que li va robar les targetes de crèdit i el telèfon mÚbil.

Els seus quatre fills han quedat sota tutela de la direcció general d'Atenció a la Infantesa i l'Adolescènc­ia, que ha obert un expedient per desemparam­ent preventiu, en espera del resultat de l'estudi sobre la situació familiar dels menors.

Una altra veïna del bloc va explicar que les dues dones eren molt reservades. Que amb prou feines responien al “bon dia” quan s'hi creuaven, i es va referir als quatre nens com a menors molt feliÁos i que eren molt ben tractats. La víctima va assegurar que el més gran dels fills, el de 15 anys, va arribar a fer tasques de “vigilància” durant el mes de captiveri quan la mare s'absentava de casa. Ahir no havia transcendi­t què va fer que l'arrestada retingués la que havia estat la seva amiga.

 ?? ?? Habitatge de què va ser rescatada una dona a la Selva ahir
Habitatge de què va ser rescatada una dona a la Selva ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain