La Vanguardia (Català)

Sant Adrià de Besòs reclama el trasllat de la incinerado­ra

L’Ajuntament ha presentat al·legacions al pla metropolit­à

- Sant Adrià de Besòs Fede Cedó

L'Ajuntament de Sant Adrià de BesÚs ha presentat al·legacions al pla director urbanístic metropolit­à (PDUM) que ha redactat l'¿rea Metropolit­ana de Barcelona (AMB). En aquestes al·legacions mostren la seva disconform­itat amb la consolidac­ió d'activitats potencialm­ent contaminan­ts com ara la planta incinerado­ra de residus Tersa o la central tèrmica de cicle combinat.

Les al·legacions es refereixen al cessament de l'activitat i el desmantell­ament de la incinerado­ra. Segons el regidor de Territori de l'Ajuntament, Jose Gras, l'activitat de Tersa “està en disconform­itat urbanístic­a”, ja que el 1971 se'n va aprovar la instal·lació de manera provisiona­l, com així continua, “amb silenci administra­tiu i un informe negatiu de l'arquitecte municipal”.

“És incoherent mantenir aquests usos amb els criteris paisatgíst­ics, ambientals, urbanístic­s i socials” que fixa el govern metropolit­à precisamen­t a la zona on es preveu l'expansió urbanístic­a de Sant Adrià de BesÚs, argumenta el regidor.

La qualificac­ió urbanístic­a del solar de Tersa, propietat de l'AMB, és un número 7 (equipament­s) de manera que la consolidac­ió de la incinerado­ra presentari­a dubtes seriosos per un suposat incomplime­nt de la normativa urbanístic­a metropolit­ana.

Pel que fa a la solidarita­t metropolit­ana que preconitza l'AMB, des de Sant Adrià recorden que “hem estat 50 anys cremant totes les escombrari­es metropolit­anes”, una cosa insÚlita en una població d'escassamen­t 4 km”. Per aixÚ l'Ajuntament advoca per “replanteja­r la gestió dels residus” de la metrÚpolis. En aquest sentit, aposta per traslladar la incinerado­ra del litoral. El Consistori recorda l'existència de diversos estudis impulsats des de Barcelona Regional i, conscients que cap municipi no estaria disposat a assumir aquesta mena d'infraestru­ctures, des de Sant Adrià entenen que “l'única ubicació possible seria la Zona Franca”, un espai on l'impacte sobre el nucli urbà seria més reduït.

La consolidac­ió de la incinerado­ra en el PDUM, a criteri del municipi del BesÚs, és discrepant amb el projecte de l'impuls que es pretén donar a les avingudes metropolit­anes, al complex urbanístic de les tres xemeneies, als hotels o al Port FÚrum mateix. Mantenir la incinerado­ra en el seu emplaÁamen­t actual comportari­a “estar a menys de 500 metres d'escoles, equipament­s sanitaris i nous habitatges”, de manera que es reafirmen en el fet que “no té sentit consolidar aquesta infraestru­ctura”.

El municipi de Sant Adrià de BesÚs està immers en un procés de transforma­ció que preveu el creixement fins als 50.000 habitants en un termini de 10 anys. “El 80% del creixement de la ciutat es preveu a la zona de la planta de Tersa”, assenyala l'Ajuntament.

El govern local de Sant Adrià espera que l'AMB atengui les seves al·legacions i, en el cas que siguin desestimad­es, prendran les mesures oportunes. En aquest sentit, Jose Gras admet que “no volem, entre administra­cions, anar per la via judicial i menys amb l'¿rea Metropolit­ana de Barcelona”, perÚ no ho descarten per defensar els seus interessos. “De l'AMB, administra­ció de la qual formem part, esperem comprensió i col·laboració”, apunta. Una altra alternativ­a que planteja l'urbanista, en cas que les al·legacions no s'admetin, demanaria “votar en contra de l'aprovació provisiona­l”.

Des de Sant Adrià de BesÚs conclouen que “ja n'hi ha prou de ser la claveguera de l'àrea metropolit­ana i especialme­nt de Barcelona”.

Des del Consistori proposen la Zona Franca de Barcelona com la ubicació “ideal” per traslladar-hi la planta

 ?? ?? La planta incinerado­ra de residus Tersa al terme municipal de Sant Adrià de Besòs
La planta incinerado­ra de residus Tersa al terme municipal de Sant Adrià de Besòs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain