La Vanguardia (Català)

La Mina accelera l’enderroc del bloc Venus per activar-ne la transforma­ció

El Consorci aprova després de 20 anys el pla d’expropiaci­ons dels 244 pisos

- Fede Cedó

Després de 20 anys d'incerteses i decepcions veïnals, el Consorci de la Mina va aprovar ahir definitiva­ment el pla d'expropiaci­ons del bloc Venus i va donar a conèixer el projecte de transforma­ció del barri, que comptarà amb nous edificis d'habitatges, escoles i fins i tot un edifici per a un gran complex administra­tiu de la Generalita­t, el primer que es construirà fora de Barcelona.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; el secretari general de la conselleri­a, Oriol Amorós, i l'alcaldessa de Sant Adrià de BesÚs, Filo Caòete, van donar a conèixer ahir els compromiso­s adquirits per iniciar les expropiaci­ons del bloc Venus, que afecten 244 pisos i 15 locals, distribuït­s en sis escales. Una actuació que el conseller va qualificar de “l'expropiaci­ó més important de la histÚria de Catalunya”. Una vegada reallotjat­s tots els veïns, es procedirà a la demolició del bloc, una actuació que es durà a terme el 2028.

El govern del Consorci de la Mina ha incrementa­t les valoracion­s dels pisos entre 97.450 i 121.514 euros i ha augmentat la indemnitza­ció per trasllats. També indemnitza­rà aquells que no són propietari­s. En aquest cas, es garanteix un habitatge a totes les famílies vulnerable­s del bloc Venus. “Abans de l'estiu 60 famílies de la Mina tindran un nou habitatge”, va asseverar el conseller. Tot i aixÚ, en quedaran exclosos els pisos ocupats per les màfies de la droga i altres activitats il·lícites. Fins ara, 31 veïns han notificat la voluntat d'acollir-se a la indemnitza­ció. El Consorci també està en disposició d'iniciar els primers 30 reallotjam­ents de famílies.

El pla de barri, que Drets Socials defineix com “La Mina amb futur”, planteja nombrosos canvis que transfigur­aran un dels barris més pobres de Catalunya.

La Generalita­t atorgarà una nova centralita­t a la Mina amb la construcci­ó d'un nou edifici previst per al 2030, que acollirà un gran complex administra­tiu del Govern català, “el primer fora de Barcelona”, va destacar Campuzano.

Igualment, abans d'aquí dos anys, es preveu la construcci­ó de 70 pisos de protecció oficial per reallotjar les famílies del bloc. En paral·lel es promouen 250 pisos en tres parcel·les de la Generalita­t, tres promocions d'habitatges assequible­s de compra “que rejovenira­n la composició del barri”, va assegurar Amorós.

La remodelaci­ó del Casal Cívic de la Mina, una reivindica­ció veïnal, també es durà a terme amb recursos Next Generation de la Unió Europea.

Al solar que resulti de l'enderroc del bloc Venus s'hi construirà una nova escola. “El barri només en té una i moltes famílies porten els seus fills fora”, va explicar el secretari. De la mateixa manera, la construcci­ó d'una nova guarderia, prevista a mitjà termini, es planteja com un espai que permetrà “regenerar la composició humana del barri”, va dir Amorós.

L'aposta del Departamen­t de Drets Socials cap al benestar de les persones grans a la Mina passa per un nou model d'habitatges amb serveis per a la tercera edat.

Aquests edificis s'acompanyar­an d'un centre de dia, espais per a l'envellimen­t actiu i comunitari, serveis de cures i actuacions integrades, socials i sanitàries. Inicialmen­t es planteja projectar entre 50 i 70 pisos amb serveis,

Carles Campuzano: “El procés d’expropiaci­ó és el més important de la història de Catalunya”

La Generalita­t preveu construir al barri un nou edifici que serà un gran complex administra­tiu

dues unitats de convivènci­a de cures de llarga estada amb 16 places i altres serveis, uns edificis que han estat llargament reivindica­ts per l'alcaldessa.

En la transforma­ció del barri de la Mina hi té un paper clau l'impuls de les activitats esportives com a vehicle d'integració. En aquest sentit, un projecte liderat per la Federació Catalana de Lluita i la Unió de Federacion­s Esportives de Catalunya (UFEC) situarà el barri de la Mina com a centre de referència internacio­nal de les lluites olímpiques.c

 ?? Xavier Cervera ?? Edifici Venus, al barri de la Mina de Sant Adrià
Xavier Cervera Edifici Venus, al barri de la Mina de Sant Adrià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain