La Vanguardia (Català)

La diferència entre Taqa i la saudita STC

La societat d’Abu Dhabi es presenta a través de Criteria, que ha estat gairebé mig segle a Naturgy, amb una proposta de pla industrial i un pacte de control compartit amb el hòlding de La Caixa

- Manel Pé ez

Primera reacció comprensiv­a del Govern espanyol després de conèixer la intenció de Taqa de fer una oferta pública d’adquisició d’accions (opa), conjuntame­nt amb Criteria, pel 100% de Naturgy. Contrast clar amb el desembarca­ment del fons sobirà saudita STC a Telefónica, que va encendre totes les alarmes a l’Executiu.

“Els emiratians, que ja són majoritari­s a Cepsa, participen a Enagás, venen gràcies a un inversor com Criteria, que ofereix totes les garanties de compromís inversor a llarg termini que sembla que volen col·laborar en un pla industrial a llarg termini, que poden assegurar el subministr­ament de gas i un pacte de gestió amb el soci espanyol. Els saudites, en canvi, van entrar a Telefónica sense avisar i pretenien aconseguir una participac­ió molt més elevada que la de qualsevol altre accionista en la companyia de telecomuni­cacions, un 10%, sense que se sabés quin era el seu objectiu”, assenyalen fonts de l’Executiu espanyol consultade­s per aquest diari.

En termes polítics els dos estats tenen caracterís­tiques semblants, règims autoritari­s, sense llibertats i opressius per a les dones, però l’enfocament de les seves inversions econòmique­s és diferent.

El Govern de l’Aràbia Saudita ha definit una trajectòri­a que intranquil·litza els governs occidental­s. En l’àmbit de les telecomuni­cacions, l’afició a l’espionatge del príncep hereu que porta les regnes del regne està àmpliament documentad­a. Des de punxar telèfons, el control il·legal de desenes de milers de comptes de Twitter, ara X, per controlar opositors polítics i clans familiars rivals o el fracàs d’una inversió d’Amazon al país per l’afany de l’hereu a accedir a les dades desades en els sistemes informàtic­s de l’empresa.

“Naturgy necessitav­a una definició de la seva estratègia que la seva actual composició accionaria­l feia impossible”, destaca un conegut expert en el sector de l’energia per contextual­itzar el moviment de Criteria que està agitant la coctelera i que previsible­ment desembocar­à en la nova aliança entre el hòlding català i Taqa, l’empresa d’Abu Dhabi, per controlar l’empresa.

L’objectiu de Criteria, el braç inversor de La Caixa, en aquesta operació és posar fi a la incertesa sobre la continuïta­t dels accioniste­s de Naturgy i substituir els fons de capital, que tenen a les seves mans el 55% de les seves accions.

Aquests fons de capital, per la seva pròpia natura, terminis curts de permanènci­a i recerca d’una rendibilit­at financera ràpida, estan interessat­s en el cobrament de dividends i especialme­nt en la pujada del preu de les accions per obtenir plusvàlues abundants en el moment de la seva segura sortida de l’empresa. Molt menys en les polítiques industrial­s a llarg termini.

Una filosofia radicalmen­t diferent de la d’un inversor estable i de perspectiv­a indefinida com Criteria, que està present en el capital de Naturgy –i de les seves antecessor­es: Gas Natural i Catalana de Gas– des de fa més de quaranta anys.

I en el moment de buscar socis de relleu per a la gasista, en les actuals circumstàn­cies econòmique­s i geopolítiq­ues ha semblat gairebé impossible trobar un soci espanyol, tampoc europeu i que alhora aporti coneixemen­t industrial i accés directe a les fonts d’energia. L’agenda verda de descarboni­tzació i la decadència relativa del negoci del gas (en els mercats més desenvolup­ats part del seu consum tendeix a substituir-se parcialmen­t per energia renovables), estan allunyant els inversors a llarg termini.

Des de la perspectiv­a geoestratè­gica, el tradiciona­l paraigua dels EUA, que assegurava subministr­ament regular de matèries primeres energètiqu­es a canvi de la contribuci­ó econòmica europea al sostenimen­t de la seva maquinària de guerra global, s’està esquerdant, i Europa busca acords directes de subministr­ament.

En aquest mateix àmbit d’acords amb els estats propietari­s dels recursos, Naturgy ha deixat de ser el primer client d’Algèria, primer venedor de gas natural a Espanya, superat per Itàlia i aviat per Alemanya, i soci minoritari de Naturgy.

Malgrat les especulaci­ons sobre la possible reacció contrària del Govern algerià a un acord de Naturgy amb una empresa d’Abu Dhabi, fonts del sector destaquen que l’emirat ha tingut sempre bones relacions amb el país del nord de l’Àfrica i recorden que fins i tot van ser socis en el gasoducte Medgaz. Així mateix, fonts de les negociacio­ns han assegurat que durant les negociacio­ns s’ha consultat amb el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, a fi d’assegurar-se que l’operació no col·lidia amb els interessos exteriors espanyols.

Això explica l’aproximaci­ó de Criteria a Taqa, gestora de negocis energètics vinculats a l’aigua i l’electricit­at i amb el múscul financer indirecte dels recursos de l’emirat d’Abu Dhabi, que la controla majoritàri­ament per mitjà de l’Abu Dhabi Developmen­tal Holding Company (ADQ) i que té reserves de gas ingents que vol col·locar al mercat mundial.c

“Els emiratians han vingut a través de Criteria, amb un pla industrial i amb accés a reserves d’energia”

Els negociador­s han informat Albares dels seus moviments per no col·lidir amb la política exterior

 ?? ?? Instal·lacions industrial­s de Taqa a Abu Dhabi
Instal·lacions industrial­s de Taqa a Abu Dhabi
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain