La Vanguardia (Català)

D’immigració i eleccions

- Josep Oliver Alonso

La campanya electoral pren velocitat i emergeixen tota mena de propostes: finançamen­t, educació, sanitat, infraestru­ctures, sequera, clima... Però la immigració només apareix parcialmen­t, i quan apareix se n’oculta una dicotomia essencial: els seus beneficis col·lectius i els seus costos individual­s.

Respecte als primers no hi ha discussió: a Catalunya, entre el 2018 i el 2023, els no nascuts a Espanya (immigrants) han absorbit el 98% dels 286.000 nous llocs de treball (i el 68% dels més d’1,6 milions creats a Espanya). La seva incorporac­ió a l’ocupació, sense costos formatius, contribuei­x al creixement, amplia la demanda de consum o d’habitatge, incrementa impostos indirectes i, si hi ha contracte laboral, eleva l’IRPF i les contribuci­ons socials. A més, la seva particular estructura demogràfic­a, molt concentrad­a en persones de 25 a 55 anys, redueix les seves necessitat­s sanitàries.

Així, el 2022, en el grup de menys de 24 anys, els nascuts a Espanya aportaven el 27% del total de nadius joves, davant el 17% en els immigrants; i per als majors de 65 anys, l’elevat pes del 23% dels primers es contraposa el reduït 6% dels segons. En les edats centrals la situació s’inverteix: més immigrants d’entre 25 i 45 anys (un 47% de la seva població) que nadius (21% dels nascuts aquí). Això reflecteix que, entre el 2000 i el 2022, els no nascuts a Espanya hagin passat d’aportar el 4% dels residents a Catalunya (uns 250.000) a més del 21% (per sobre d’1,6 milions).

Però amb aquests beneficis afegits, emergeixen costos individual­s a què els nostres polítics fan poca atenció. Alguns deriven de la competènci­a salarial en llocs de treball de baixa qualificac­ió (sectors agraris, de la construcci­ó o de serveis a les persones); d’altres reflecteix­en els pocs recursos públics destinats als de menys renda, en què competeixe­n amb altres grups desfavorit­s, o, en part, s’expressen en el boom dels lloguers. Respecte d’aquests, entre el 2023 i el 2030 a Catalunya, l’INE calcula que s’hi incorporar­an més de 700.000 immigrants nascuts fora d’Espanya (entrades menys sortides), uns 90.000 per any: a 5 persones/habitatge, això genera una inevitable pressió sobre el mercat i, ja que difícilmen­t aquest contingent es dirigirà a la compra, això implica i implicarà una inevitable empenta alcista dels lloguers.

Atesa la nostra demografia, necessitem immigració sí o sí. Una immigració que, si volem anticipar-nos al que s’ha vist a Europa, hauríem d’integrar raonableme­nt. Això implicaria destinar

Atesa la nostra demografia, necessitem no nascuts a Espanya sí o sí

part dels recursos públics que genera a aquells municipis on es concentra: més salut, més educació, més assistènci­a social, més habitatge públic de lloguer... Però ai!, exigiria que els partits polítics la situïn com a aspecte clau del futur del país. En seran capaços? Vista la nostra història, ho dubto.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain