La Vanguardia (Català)

Grifols dona per tancada la crisi de Gotham i se centra a recuperar la reputació

La multinacio­nal exhibeix múscul industrial als EUA en l’aniversari de la seva principal fàbrica

- Gabriel Trindade

La plana major de Grifols, amb el president de la companyia Thomas Glanzmann i diversos membres de la família fundadora al capdavant, van desembarca­r ahir al recinte industrial Clayton (Carolina del Nord, EUA) per commemorar els seus 50 anys d'histÚria. La multinacio­nal d'hemoderiva­ts va aprofitar el primer acte públic des de l'esclat de la crisi borsària provocada per Gotham City Research per donar per conclosa la qüestió i mirar al futur. “La recuperaci­ó de la reputació i del preu de l'acció vindran de manera conjunta, perÚ hem de ser clars, mostrar que en som consistent­s i que tenim un pla”, va assegurar l'acabat de nomenar conseller delegat de la farmacèuti­ca, Nacho Abia, en una trobada amb els mitjans de comunicaci­ó.

El primer executiu va esbossar a grans traÁos el pla de futur. “El primer punt que hem d'aclarir és la gestió dels pagaments del deute”, va afirmar. La companyia ja ha iniciat el procés de refinanÁam­ent i, a més, té encaminat el tancament de la venda de Shanghai Raas, que permetrà amortitzar part dels venciments. “Després, hem de mostrar els nostres plans per generar el flux de caixa, que no només ens permetrà afrontar el palanqueja­ment, sinó invertir en innovació”, va afegir. La companyia té grans esperances en dos productes supervende­s procedents de la cartera de Biotest, amb una previsió d'ingressos de 1.800 milions de dÚlars, perÚ també a arribar a un potencial mercat de pacients in fra diagnostic­ats en països emergents.

Per aconseguir els seus objectius, Abia va reconèixer que la farmacèuti­ca haurà d'explicarse millor en el futur. “Aquesta companyia ha estat molt transparen­t. Tota la informació que ha fet servir Gotham estava disponible en informes públics. Tot i així, potser podríem haver estat més clars”, va reflexiona­r d'acord amb les conclusion­s de la investigac­ió de la CNMV. El regulador va validar a finals de marÁ els comptes de la companyia, perÚ va detectar “deficiènci­es” en la informació.

En l'aspecte industrial, Abia va apuntar que l'empresa ja ha fet els deures. “Hem d'aprofitar la nostra capacitat industrial per al creixement dels prÚxims anys”, va indicar. En aquest aspecte, la fàbrica de Clayton, el vaixell insígnia de Grifols que fabrica prop del 40% dels seus medicament­s derivats del plasma, tindrà un paper clau. El director industrial de la companyia, Daniel Fleta, va explicar que aquestes instal· laci s' entén

“Vam ser transparen­ts, però potser podríem haver estat més clars”, admet el nou conseller delegat

ons incorporar­an la producció dels medicament­s procedents de Biotest sense haver de fer grans inversions.

Grifols té previst créixer entre un 8% i un 10% aquest any, cosa que suposa superar els 7.000 milions d'ingressos. La previsió és que resultat operatiu brut ajustat (ebitda) augmenti un 25%, fins als 1.800 milions. El 2025 s'espera l'entrada al mercat dels nous fàrmacs.

Clayton és el motor del negoci de biofarma, que representa una mica més del 70% dels ingressos. “El creixement de Grifols només amb l'evolució de la planta de Clayton”, va valorar Glanzmann. Des de la seva adquisició el 2011 en el marc de l'operació de Talecris, la farmacèuti­ca catalana ha invertit més de 1.000 milions de dÚlars (940 milions d'euros al canvi actual) en aquestes instal·lacions i ha aconseguit quadruplic­ar la seva capacitat de producció de la planta.

En l'acte de commemorac­ió, la família fundadora va estar representa­da pels consellers Víctor Grifols Deu i Albert Grifols Coma-Cros, i el vicepresid­ent, Raimon Grifols Roura. Aquest últim va llanÁar un missatge sobre el futur de la companyia: “Al llarg dels anys, hem vist com els nostres competidor­s han comprat companyies i s'han fusionat, perÚ han canviat de nom. Grifols continua aquí. Després de 115 anys continuem aquí i estem molt orgullosos del nostre nom”.c

 ?? ?? El conseller delegat de Grifols, Nacho Abia
El conseller delegat de Grifols, Nacho Abia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain