La Vanguardia (Català)

catalunya comprarà 13 dessalador­es per no haver de recórrer a vaixells cisterna

El port de Barcelona acollirà una instal·lació flotant valorada en 100 milions

- Antonio Cerrillo

La Generalita­t va sorprendre ahir amb un canvi de rumb en les mesures per pal·liar la sequera i va anunciar la compra de 13 dessalinit­zadores, 12 per a la Costa Brava i 1 de flotant al port de Barcelona, que evitarà el noli de vaixells cisterna que estava previst.

Canvi de rumb. Adeu als vaixells d'aigua; benvingude­s les dessalinit­zadores portàtils. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha anunciat que la Generalita­t instal·larà una dessalinit­zadora flotant al port de Barcelona per fer-la servir en cas que la sequera s'agreugi a la regió de Barcelona i Girona, i s'entri en emergència en grau II, cosa que, segons les previsions actuals, podria passar a l'octubre si no plou. Mentrestan­t, el Govern ha descartat l'ús de vaixells procedents de Sagunt. La dessalinit­zadora flotant podria donar subministr­ament equivalent al 6% del consum d'aigua a l'àrea de Barcelona (concretame­nt, a uns 27 municipis prÚxims). A més, el Govern ha previst la compra de 12 dessalinit­zadores mÚbils per a l'Alt Empordà, on l'emergència ha arribat al nivell 2 i hi ha un risc que el subministr­ament es vegi compromès a l'estiu.

Les dessalinit­zadores flotants, dotades d'una plataforma sobre el mar, estan equipades amb els elements i la tecnologia necessàrie­s

La instal·lació del port produirà l’equivalent al 6% del consum d’aigua a l’àrea metropolit­ana

per dur a terme un procés de dessalinit­zació per osmosi inversa. Aquesta solució s'activaria coincidint en emergència II, que no es preveu que s'activi abans de l'octubre del 2024.

El Govern afirma ara que la solució de la dessalinit­zadora flotant és més eficaÁ, pràctica i barata que el transport amb vaixell. Jutja que és una solució més “econÚmica, ambientalm­ent més sostenible i molt més estable per assegurar l'abastament”. Addueix que el cost seria la meitat en relació amb el transport amb vaixell. L'aigua dessalinit­zada al port de Barcelona podria aportar 40.000 metres cúbics d'aigua al dia, mentre que cada vaixell sol aportaria entre 20.000 i 25.000 metres cúbics. En total són 14,4 hectÚmetre­s cúbics a l'any (el 6% del consum en aquells 27 municipis metropolit­ans).

En global s'ha previst que el Govern destini a la dessalinit­zadora flotant 100 milions d'euros per un funcioname­nt durant cinc anys, tot i que no és una inversió en sentit estricte, sinó que en aquesta suma s'hi inclou la totalitat dels costos de producció de l'aigua. El conseller va aclarir que aquests nous recursos no suposaran cap encariment del preu de l'aigua per als usuaris domèstics, ja que ja està integrat a la tarifa vigent.

La dessalinit­zadora l'ha de construir Abengoa, es col·locarà en una instal·lació al port de Barcelona i l'aigua produïda es connectarà amb la xarxa d'abastament de manera directa. No caldrà una connexió nova des de la planta a la xarxa, ja que s'aprofitara­n les instal·lacions ja existents que es volien fer sevir per a la descàrrega de l'aigua des dels vaixells. La dessalinit­zadora està ubicada al moll de l'Energia del port.

“L'entrada en funcioname­nt seria a l'octubre, que és quan preveiem que entrarem en emergència II si no plou més”, va dir Mascort.

El Govern compra la dessalinit­zadora per cinc anys sota la premissa que en cinc anys ja estaran construïde­s les dues noves dessalinit­zadores fixes previstes: la de l'ampliació de la Tordera (Blanes) i la nova a Foix (Cubelles), i, a més, estaran disponible­s els nous recursos d'aigües regenerade­s.

En aquest horitzó de cinc anys, les noves infraestru­ctures ja estarien disponible­s i se suposa que ja no caldria la dessalinit­zadora flotant. I què es farà després amb aquesta instal·lació? “Si aleshores necessitem més aigua, ens la quedarem, i si no, el Govern la vendrà. És una instal·lació per cobrir la falta d'aigua que tenim”, va dir el conseller. El port de Barcelona ja disposa de les instal·lacions preparades per a aquesta connexió, que són les mateixes que les que estaven a punt per a la possible descàrrega d'aigua des de vaixells. Així mateix, s'ha determinat el punt on s'emplaÁarà la dessalinit­zadora i la connexió de la canonada de transport de l'aigua.

D'altra banda, el Govern i el Consorci de la Costa Brava (CACBG) han comprat 12 dessalinit­zadores mÚbils o portàtils per proveir una dotzena de municipis de l'Alt Empordà a partir d'aquest mateix juny. Aquesta unitat d'explotació hidrolÚgic­a (Darnius-Boadella) està en emergència nivell II.

S'instal·laran quatre dessalinit­zadores portàtils a Roses, quatre a l'estació de tractament d'aigua potable d'Empuriabra­va (Castelló d'Empúries) i quatre a la platja d'aquest municipi.

Les 12 dessalinit­zadores tindran un cost aproximat de 10 milions d'euros (el cost per unitat són 400.000 euros, i a aixÚ s'hi afegeixen instal·lacions complement­àries) i es calcula que cadascuna d'aquestes instal·lacions produirà 1.000 metres cúbics d'aigua al dia, cosa que significa que podrà cobrir el 35% de la demanda d'aigua a la Costa Brava Nord servida pel consorci. Aquesta entitat adquirirà les dessalador­es mentre que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) li atorgarà una subvenció de 5 milions d'euros per ajudar a sufragar la inversió.

Les vuit unitats Roses i de la potabilitz­adora d'Empuriabra­va estaran en funcioname­nt al juny o al juliol mentre que les quatre restants de la platja d'Empuriabra­va funcionara­n al setembre o l'octubre. “O trobàvem una solució o estava en risc aquest estiu l'abastament d'aigua per a ús de boca en aquests 13 municipis, des de Portbou fins a Empuriabra­va, a Castelló d'Empúries”, va assenyalar el conseller per justificar aquesta operació.

La construcci­ó d'aquestes dessalinit­zadores també és fruit de la preocupaci­ó expressada pels agricultor­s, que temen que si es continuen perforant nous pous hi haurà un increment de la salinitzac­ió als camps. Per aixÚ, la previsió és no obrir més pous a l'Alt Empordà.

L'aigua dessalinit­zada servirà per proveir Roses, Empuriabra­va, Cadaqués, LlanÁà, Mancomunit­at de Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga, Garriguell­a, Pedret i Marzà, el Port de la Selva i la Selva de Mar. No es preveu que es facin declaracio­ns d'impacte ambiental per avaluar el possible dany de les salmorres (residus salins ge- nerats en la producció de l'aigua a les dessalinit­zadores) sobre la biodiversi­tat marina, ja que, segons va dir el conseller, els estudis assenyalen que aquests abocaments de concentrac­ió salina no causen danys en la vida marina.

El Govern es veu obligat a recórrer a les dessalinit­zadores perquè si no canvien les actuals condicions que imposa la sequera (amb embassamen­ts al 18% en el sistema del Ter i el Llobregat), i fins que no es disposi de la infraestru­ctura necessària per estabilitz­ar la situació, és urgent disposar de nous recursos amb garantia per evitar l'entrada en emergència II, cosa que suposaria l'aplicació de restriccio­ns més severes. “Catalunya es blinda contra la falta de pluges permanent i el Govern dota el país dels instrument­s necessaris per protegir-se contra la sequera que estem vivint”, va dir la portaveu Patrícia Plaja.c

S’evitarà construir pous nous pel risc de dessalinit­zació dels camps, com temien els agricultor­s

“O trobàvem una solució o estava en risc aquest estiu l’abastament per a ús de boca”

 ?? Àlex Garcia ?? Imatge del moll de l’Energia al port de Barcelona, on s’ubicarà la dessalinit­zadora flotant
Àlex Garcia Imatge del moll de l’Energia al port de Barcelona, on s’ubicarà la dessalinit­zadora flotant
 ?? Anna Monell / LA VANGUARDIA ?? FUENTE: Generalita­t de Catalunya
Anna Monell / LA VANGUARDIA FUENTE: Generalita­t de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain