La Vanguardia (Català)

Raimon, 66è premi Prat de la Riba de l’IEC pel seu compromís amb el català

- Francesc Bombí-Vilaseca

Cantautor, sí, i home de lletres, i és per aixÚ i molt més que l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha volgut premiar Raimon amb el 66è premi Prat de la Riba a la persona o entitat que hagi contribuït a estudiar, difondre o a desenvolup­ar “els valors culturals, científics o humans de les terres de llengua i cultura catalanes”. La presidenta de l'IEC, Teresa Cabré, va fer ahir l'anunci, i el guardó es lliurarà el dia de Sant Jordi, conjuntame­nt amb altres premis i borses d'estudi de l'institut. A més d'una dotació de 12.000 euros (aportats per la Diputació de Barcelona), enguany el premiat rebrà una escultura d'Assumpció Mateu Negre feta expressame­nt per a l'ocasió.

Cabré va recordar que el cantautor de Xàtiva “ha defensat la llengua i la cultura en totes les circumstàn­cies, en ocasions molt adverses”, i ha contribuït “a la cohesió de tot l'àmbit catalanopa­rlant i a la difusió internacio­nal” del català, i va popularitz­ar autors clàssics de la literatura catalana com Ausiàs Marc, Jordi de Sant Jordi o Anselm Turmeda, a més de poetes contempora­nis com Salvador Espriu, amb qui el va unir una gran amistat, o Pere Quart. La contribuci­ó a la literatura li va valer el 2014 el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i acaba de publicar Punxa de temps (Empúries), un nou lliurament dels seus dietaris dels anys vuitanta.

Ramon Pelegero Sanchis, conegut arreu com a Raimon, va refermar el compromís amb la llengua recordant que sovint li van demanar que canviés de llengua, fos al castellà, al francès o l'anglès: “En un viatge als EUA, Harold Leventhal, mànager de Pete Seeger, em va demanar que m'hi quedés: ‘Seràs una celebrity!', em deia. Potser sí que hauria fet més mercat, perÚ no hauria estat jo”.c

 ?? Marti Gelabert ?? Raimon a la seu de l’institut
Marti Gelabert Raimon a la seu de l’institut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain