La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya no permetrà suavitzar les condicions de les hipoteques

Inspeccion­a la banca per prevenir problemes immobiliar­is

- Iñaki de las Heras

El Banc d'Espanya no vol participar en cap festa immobiliàr­ia, ara que torna el debat sobre la necessitat de reactivar la construcci­ó de pisos. El seu missatge per al Govern central i els bancs és que no permetrà un relaxament en les condicions de concessió d'hipoteques, per molt baix que sigui el deute creditici de les famílies i molt elevada la necessitat de millorar l'accés a l'habitatge.

“El risc de crèdit continuarà sent durant molts anys una prioritat supervisor­a i en cap cas no permetrem que se suavitzin els criteris de concessió de crèdit a l'habitatge”, va afirmar ahir la directora general de Supervisió del Banc d'Espanya, Mercedes Olano. L'avís coincideix amb els plans de construcci­ó d'habitatges afavorits pel Govern central i el llanÁament de mesures com la de concedir avals de l'ICO a joves pel 20% del préstec.

Olano va fer aquesta advertènci­a durant la presentaci­ó de l'informe anual de supervisió del Banc d'Espanya. La institució està “relativame­nt tranquil·la” amb l'actual risc promotor i hipotecari i veu “difícil” un contagi des d'altres països on el mercat hipotecari sí que genera tensions. Tot i aixÚ, insisteix que no abaixarà la guàrdia.

Durant l'any passat, el Banc d'Espanya va inspeccion­ar tres bancs espanyols com a part d'una campanya europea per detectar riscos en el sector immobiliar­i. L'operació es va dirigir a gairebé una vintena d'entitats europees i va trobar diverses debilitats en la zona euro. “En general, les entitats espanyoles han tingut un bon comportame­nt”, va indicar Olano.

Hi ha mercats a Europa en què el sector immobiliar­i dona senyals preocupant­s després de les pujades de tipus. Un d'ells és l'alemany, del qual Santander ha decidit retirar-se a la recerca de negocis més rendibles. Retallarà 500 llocs de treball al país en tres anys, fins a situar la plantilla en 3.600 treballado­rs.

La memÚria de supervisió del Banc d'Espanya xifra en 19 les inspeccion­s in situ l'any passat a bancs espanyols. D'aquest conjunt, sis es van orientar als riscos en la concessió de crèdit, tres als models de negoci i dos a les debilitats tecnolÚgiq­ues.

També s'està fent atenció a l'estructura de dipÚsits i a la proliferac­ió de ciberestaf­es en què se suplanta la identitat del banc per aconseguir les claus personals. Olano va explicar que, per determinar si hi ha frau o no, s'està prenent com a criteri la doble autenticac­ió dels pagaments.

Els supervisor­s del Banc d'Espanya, a més, observen amb molta atenció la situació geopolític­a després de l'atac del cap de setmana passat de l'Iran a Israel, que podria afectar la concessió de crèdits. Analitzen la cadena de proveïdors tecnolÚgic­s dels bancs, a la recerca d'empreses israeliane­s els serveis de les quals puguin fallar per un conflicte més ampli al seu país. Olano va assegurar que, després d'estudiar aquest aspecte, no s'han detectat riscos.c

Els supervisor­s també vigilen la situació a Israel, les ciberestaf­es i els dipòsits

 ?? ?? Aparador d’una immobiliàr­ia a Barcelona Mané Espinosa
Aparador d’una immobiliàr­ia a Barcelona Mané Espinosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain