La Vanguardia (Català)

Sánchez troba l’empatia dels seus aliats i l’acusació de victimisme del PP i Vox

El president rep una allau de suports del PSOE i el de Yolanda Díaz

- Luis B. García

L’anunci de Pedro Sánchez, en què va deixar en l’aire la continuïta­t al càrrec, va provocar ahir una allau de mostres de suport al president del Govern espanyol, i no només del seu partit. Sánchez també va rebre missatges de comprensió de dirigents d’ERC i de Podem, i just després de la reacció de la formació de Ione Belarra va arribar la de la vicepresid­enta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz. A l’altra banda, el PP i Vox van dedicar al president noves acusacions de victimisme i electorali­sme.

Des del PP, el senador Javier Maroto avançava al cap de pocs minuts de l’anunci de Sánchez la impressió del seu partit, i definia la decisió com “l’enèsima pirueta de Sánchez” en precampany­a i l’acusava de “victimitza­r-se”. Una opinió en què després van insistir la secretària general del partit, Cuca Gamarra, i el mateix president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

En un vídeo que va difondre el PP, Gamarra va acusar Sánchez d’apostar “per la victimitza­ció i la llàstima” en comptes de donar explicacio­ns. “En lloc de desaparèix­er cinc dies”, hauria “d’aparèixer de manera urgent per donar una explicació raonada dels escàndols que envolten el seu partit, el seu Govern i la seva parella”, va assenyalar la dirigent popular, una cosa en què va aprofundir Feijóo en una entrevista a Onda Cero. El líder del PP va acusar Sánchez de provar de traslladar la responsabi­litat als partits, “dient que és un problema polític, quan és judicial”, i d’“enfangar” i “polaritzar encara més la vida política” per interessos electorals. I va emfatitzar: “La meva dona no ho faria. No contractar­ia amb l’administra­ció pública. No l’hi permetria. Moltes dones de presidents han deixat de treballar per no teneral, cap dubte sobre la qüestió”. Vox va fer servir termes semblants. El partit ultra va reduir la carta del president a “una nova victimitza­ció i interpreta­ció”, i el va acusar de cometre “la corrupció política més gran: comprar la seva investidur­a amnistiant criminals”. Els ultradreta­ns consideren que Sánchez “prova de victimitza­r-se per tapar el fangar de corrupció que inunda el seu mandat, des de les maletes de Delcy fins a les mediacions de la senyora

Gómez”, de manera que insisteixe­n a vincular la seva dona amb un presumpte cas de corrupció.

El líder de l’Executiu també va rebre la comprensió i l’empatia d’altres partits, com ara ERC i Podem.

La secretària general del partit republicà, Marta Rovira, va assegurar a les xarxes socials que “empatitza amb el dolor”, per després recordar que la situació que viu el president és la que han patit els independen­tistes pel procés. “Només hi ha una manera de lluitar contra l’extrema dreta: plantar cara i no parar”, concloïa la dirigent. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, estenia la comparació que feia Rovira a casos com el de l’assetjamen­t que han patit l’exministra Irene Montero i l’exvicepres­identa del Govern valencià Mónica Oltra, però Rufián animava el president: “Avui només cal fer costat i aguantar. Abans trencats que doblegats”.

Des de Podem, la secretària genir

Feijóo acusa el president d’“enfangar” i “polaritzar encara més la vida política” per interès electoral

La reacció de solidarita­t de Podem precipita la de la líder de Sumar, Yolanda Díaz

Carles Puigdemont desconfia de la decisió i l’anima a presentar una qüestió de confiança

Ione Belarra, i altres membres del partit, com ara Irene Montero, van transmetre solidarita­t i empatia al president pel

lawfare que afecta la seva dona, que comparen amb el que van patir membres de les seves files.

Sánchez va rebre una allau de mostres de suport del socialisme amb un missatge comú: “No tot s’hi val”. Des del Govern central, li van donar suport la vicepresid­enta tercera, Teresa Ribera; el ministre de Transports, Óscar Puente, i la ministra de Ciència, Diana Morant. També la presidenta del Congrés, Francina Armengol, es va solidaritz­ar amb el president.

En els mateixos termes es van expressar dirigents del PSOE, com ara el secretari d’organitzac­ió, Santos Cerdán; el portaveu al Congrés, Patxi López, i la presidenta del partit, Cristina Narbona. Però va ser especialme­nt significat­iva la mostra de suport del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que va dir que empatitza amb els “sentiments” de Sánchez i va advertir que “no tot s’hi val” en política.

També va ser significat­iva la mostra de suport del líder del PSdeG, José Ramón Gómez Besteiro, que va estar apartat de la política set anys per acusacions de corrupció que finalment van quedar en res. “Sé perfectame­nt pel que estàs passant”, va lamentar en un vídeo.

Des del PSC, van expressar ànim i respecte per la decisió de Sánchez, tot i que suposa un trastorn per als plans de campanya de la candidatur­a de Salvador Illa, que comptava amb cinc visites del president les dues setmanes de campanya. En qualsevol cas, el PSC va aclarir ahir que manté tots els actes de campanya.

“Tots els socialiste­s et fem costat”, assenyalav­a Illa, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, lamentava que s’hagin “travessat línies vermelles intolerabl­es” amb un “president excepciona­l” i la seva família.

La carta del president també va provocar la reacció a última hora del candidat de Junts, Carles Puigdemont, que expressava desconfian­ça amb la decisió i l’animava a “presentar una qüestió de confiança” que aclareixi tots els dubtes. “Qui vulgui convertir les eleccions catalanes en un flotador del PSOE s’equivoca molt”, va advertir.c

 ?? ?? Alberto Núñez Feijóo va acusar ahir Sánchez de responsabi­litzar els partits d’un afer judicial
Alberto Núñez Feijóo va acusar ahir Sánchez de responsabi­litzar els partits d’un afer judicial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain