La Vanguardia (Català)

L’hongarès Orbán augura la fi d’“un ordre mundial infame” si guanya Trump

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El primer ministre d’Hongria, l’ultraconse­rvador Viktor Orbán, va augurar ahir a Budapest el ràpid començamen­t d’un nou ordre mundial després de les eleccions europees del juny i les presidenci­als nord-americanes del novembre, si les guanyen partits dretans i ultradreta­ns als països de la UE, i Donald Trump als Estats Units, com ell confia i espera. “Aquest any podrem tancar una etapa infame de la civilitzac­ió occidental, l’ordre mundial basat en l’hegemonia progressis­ta liberal”, va dir Orbán al discurs d’obertura de la Conferènci­a d’Acció Política Conservado­ra (CPAC, per les sigles en anglès), organitzad­a per un think tank ultraconse­rvador hongarès, que reuneix polítics i activistes d’aquest entorn ideològic de diferents països. És la tercera edició i dura dos dies.

Segons Orbán, les dues cites electorals incentivar­an “un nou ordre mundial sobiranist­a” basat en els interessos nacionals. “Aquestes eleccions coincideix­en amb canvis importants en les tendències polítiques i geopolítiq­ues mundials; l’ordre del món està canviant i hem de fer que la nostra causa triomfi enmig d’aquests canvis”, va dir Orbán. “Els liberals progressis­tes senten el perill; reemplaçar aquesta era significa reemplaçar-los a ells”, va concloure.

A l’acte, organitzat pel laboratori d’idees Centre de Drets Fonamental­s, hi participav­en líders ultradreta­ns, com ara el neerlandès Geert Wilders (Partit per la Llibertat, PVV), l’espanyol Santiago Abascal (Vox), i de dreta populista, com ara l’ex primer ministre polonès Mateusz Morawiecki (Dret i Justícia).

La invectiva contra el que el líder hongarès anomena “hegemonia progressis­ta liberal” va incloure les institucio­ns de la Unió Europea, una cosa habitual als seus discursos, però que cobra ara especial significat, ja que Hongria assumeix l’1 de juliol la presidènci­a rotatòria semestral del Consell de la UE. Precisamen­t, dimecres el ple del Parlament Europeu va considerar que el Govern d’Orbán “no podrà exercir de manera creïble” la presidènci­a de torn, a causa de la situació de l’Estat de dret a Hongria. És una de les conclusion­s de l’informe final d’aquesta legislatur­a que avalua la democràcia hongaresa, aprovat per 399 vots a favor, 117 en contra i 28 abstencion­s.●

 ?? SZILARD KOSZTICSAK / AP-LAPRESSE ?? Orbán ahir a la conferènci­a
SZILARD KOSZTICSAK / AP-LAPRESSE Orbán ahir a la conferènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain