La Vanguardia (Català)

La jutgessa i la nena valenta

- Joana Bonet

Isabel Giménez, magistrada substituta del jutjat de primera instància número 19 de Barcelona, ha escrit una carta a la menor de qui el seu pare, acusat de violència masclista, reclamava estar amb ella malgrat l’ordre d’allunyamen­t dictada contra ell. La sentència per si mateixa no és innovadora, ja que, des de fa gairebé tres anys, segons la llei orgànica 8/2021 de Protecció Integral de la Infància i l’Adolescènc­ia, i el decret llei 26/2021 que va modificar el Codi Civil de Catalunya, es priva de la custòdia –i també de les visites– el progenitor sotmès a un procés penal. La carta de la jutgessa, en canvi, sí que resulta insòlita per l’acostament a una nena de nou anys que ha hagut de declarar a porta tancada sobre les baralles dels seus pares. A ella li agraeix el coratge i admet que deu haver estat molt dolorós i cansat respondre tantes preguntes. “Has estat molt valenta dient-nos algunes de les coses que et fan por i que la raó per la qual no vols estar amb ell és perquè et fa molta por que li faci mal una altra vegada a la mama”, li escriu.

A la premiada Anatomía de una caída ,es jutja una dona com a presumpta autora de la mort del marit i ella declara en el judici: “De vegades, la parella és una espècie de caos i tots estan perduts, oi? De vegades es lluita junts, d’altres sols i d’altres, l’un contra l’altre. Àixò passa”. L’espectador empatitza des de l’inici amb el personatge d’una escriptora que comparteix una casa solitària amb el marit i el fill al cor dels Alps francesos. Però simpatitza encara més amb el noi, invident, que presencia les sessions judicials on s’esmicola i es jutja moralment la vida de la seva mare.

En una seqüència, el menor és convocat per la jutgessa, que li diu que no vol que assisteixi a la sessió següent. Que pot ser massa dura per a ell ja que no pot censurar ni esmorteir les declaracio­ns perquè cal arribar a la veritat. El noi respon amb una maduresa sorprenent que s’estima més assistir-hi per assabentar-se’n de primera mà.

La històrica advocada María José Varela no dubta de la llei: “Els jutges han de protegir el menor; en les nostres legislacio­ns, el principi bàsic de qualsevol procés rau en el seu interès. El més important és que arribin al jutjat per poder ajudar les víctimes. El més paralitzan­t que porta la violència és la por”. La nena de nou anys a qui la jutgessa Giménez ha escrit una carta dient-li “valenta” es refereix el seu pare com “el senyor que va estar a punt de matar la meva mare”.

En la sentència dictada, Isabel Giménez també avisa el progenitor de la multa que se li imposarà si torna a posar una denúncia a causa de la síndrome d’alienació parental (SAP), de la qual el Consell General del Poder Judicial afirma que “no té fonament medicocien­tífic”. El SAP el va encunyar un professor de psiquiatri­a que defensava que “els nens pateixen per la reacció exagerada a la pedofília per part de la societat”. I no només l’encoratjav­a, sinó que, a més, tractava d’histèrique­s les mares que denunciave­n abusos sexuals als seus fills per part del pare o un altre familiar.

D’ençà que va començar l’any, set nens han estat assassinat­s pels seus progenitor­s. Una larva d’odi, i també la voluntat del mal, van alimentant-se en el foc creuat entre una parella. Molts dels atacs a dones i fills passen després de la separació, quan el berenar amb videojocs ha tornat en la calma de la tarda. No vull pensar en la barreja d’estupefacc­ió i horror que deu castigar el petit abans de morir en mans del seu pare o d’assistir a l’agonia de la mare. Escapar-se de tot això mereix una carta.c

La magistrada agraeix a una nena de nou anys el coratge de declarar sobre les baralles dels pares

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain