La Vanguardia (Català)

El país del gall fer

- Julià Guillamon

El darrer gall fer dels cims de la Serrapompa, un mascle de dotze anys, alÁa el cap cobert de plomes negres, estarrufa la papada i desplega el ventall de la cua, pren aire per proclamar el cant nupcial que des de fa segles ressona a les cingleres de la Catxamona i la vall d’en Bufa. Com si pensÈs que no paga la pena fer l’esforÁ, clou el bec, tanca els ulls, torÁa el coll, fa girar les potes i cau mort a terra. L’espècie, a la Serrapompa, s’ha extingit.

En aquell mateix moment, al poble de Boticaix se celebra una reunió extraordin­ària de la Comissió Departamen­tal de la Circumscri­pció Territoria­l que aprova un seguit de mesures per a la protecció del gall fer, l’ocell salvatge terrestre mÈs gran del continent, destinat a ser símbol i atractiu turístic, font de progrÈs i prosperita­t. Per comenÁar, a partir d’ara la Serrapompa s’anomenarà “El país del gall fer”. Faran uns bàners i imprimiran 100.000 adhesius de cotxe. TambÈ s’aprova un projecte per reforçar la presència del gall fer i que no sigui tan car de veure. L’alcalde Baltasar Bufeta explica que en els propers cinc anys, s’atraparan dos-cents ocells a Noruega, on els galls fers són feliÁos esgranant cereals, desplegant la cua i llanÁant els seus cants nupcials a l’aire glaÁat. “Ah, no –s’exclama Robert Aiguallimó, president de l’Associació serramponp­enca de defensa del gall fer–. No hi ha les condicions mínimes de supervivèn­cia i seria portar les bèsties a una mort segura”. La biòloga Eulàlia Betum s’hi abona: vol denunciar la Comissió Departamen­tal Territoria­l per delicte contra el medi ambient. En els darrers vint anys han desaparegu­t els cinc-cents galls fers que vivien a la Serrapompa. La decisió de treure les aus de Noruega i durles a morir als boscos de la Catxamona i la vall d’en Bufa li sembla una aberració ètica. “…s de bufetada!”, diu rabiüda.

El filòsof Emanuele Cuisinier escriu a la Gaseta del Carxot que el món dedica massa esforÁos a restaurar i que no caldria: s’ha d’acceptar que el mal que s’ha fet Ès irreversib­le i que hem de comenÁar de nou a partir de les ruïnes, com fan els napolitans quan aprofiten peces dels desballest­aments per apedaÁar els cotxes. “Cal fer funcionar el que s’ha trencat, inventar-li un nou ús. Si no, construire­m un món ostatge, sense possibilit­at de canvi”. “Què s’empatolla aquest Cuisinier –replica l’activista antiglobal­ització Gerard

Remastegue­s–. Els boscos subalpins de la Serrapompa han esdevingut un parc d’atraccions. Què poden fer els pobres galls fers, entre tirolines, vies verdes, rutes de BTT, caminades populars, trails i mitges maratons de muntanya? El gall fer Ès un pollastre boreal, necessita neu, cada cop fa menys fred, a l’estiu s’ofega de calor

“No hi ha les condicions mínimes de supervivèn­cia i seria portar les bèsties a una mort segura”

i a l’hivern s’enverina amb la química que llencen a la neu artificial”. “Ja tÈ pebrots –diu el professor de lògica jubilat Josep Maria Pitigrilli– que els polítics vulguin el gall fer a tot preu i que els ecologiste­s s’hi oposin amb inquina”. “Així estem”, respon Eulàlia Betum retocantse el monyo.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain