La Vanguardia (Català)

Milei fa servir la segona vaga general per reforçar el seu discurs ultraliber­al

Els carrers argentins es queden buits, però el president no modifica el rumb

- Robert Mur

L’ultraliber­al Javier Milei va enfrontar ahir la segona vaga general contra la seva política de brutals retallades econÚmique­s des que el 10 de desembre va arribar a la presidènci­a de l’Argentina. Després de cinc mesos a la Casa Rosada, Milei viu embrancat en una batalla permanent per la credibilit­at, per fer que els argentins confiïn per fi en un mandatari que transforma­rà el país, que canviarà el sentiment de crisi perpètua i insegureta­t que els domina des de fa dècades. La vaga, relativame­nt exitosa, va ser un capítol més d’aquesta batalla. Convocada per la principal central obrera del país, la peronista Confederac­ió General del Treball (CGT), n’hi ha prou de paralitzar el transport públic perquè les principals ciutats, i especialme­nt Buenos Aires –on viu la tercera part del país, incloent-hi l’àrea metropolit­ana–, presentin un aspecte de dia festiu, tal com va passar ahir.

Els treballado­rs de trens, metro i bona part de les línies d’autobusos urbans i metropolit­ans es van afegir a la vaga. Van aconseguir limitar l’accés massiu a la capital argentina i, tot i que no hi va haver piquets per evitar l’arribada amb automÚbil a Buenos Aires, molts treballado­rs van decidir quedarse a casa. Tot i aixÚ, gran part del comerÁ va obrir i algunes escoles privades van fer classe, perÚ amb menys alumnes. La majoria de vols es van veure afectats i les aerolínies van quantifica­r les pèrdues en uns 60 milions d’euros.

A diferència de la primera vaga general contra Milei, el 24 de gener, ahir no hi va haver piquets que tallessin carrers o accessos, ni una manifestac­ió a Buenos Aires. D’aquesta manera, la CGT va provar de maximitzar l’aturada, perquè per aconseguir una gran mobilitzac­ió s’hauria vist obligadaa permetre que funcionés el transport públic, encara que fos parcialmen­t.

No es van produir incidents greus, perÚ la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, va pujar a un bus a Buenos Aires i va assegurar que hi va haver agressions contra conductors d’autobús que van decidir no secundar la vaga.

Héctor Daer, un dels tres líders de la CGT, va qualificar la vaga de “contundent” i va comminar el Govern a “prendre nota” i “reconfigur­ar la política d’ajustos”.

Tot i aixÚ, les imatges d’un Buenos Aires gairebé buida com a termÚmetre de la vaga no signifique­n que Milei tingui avui menys suport que ahir. De fet, el mandatari va convertir la vaga convocada per uns sindicats verticalis­tes i desprestig­iats per la seva vinculació amb el peronisme i la corrupció en un argument a favor per al projecte de refundació del país, que passa bàsicament per reduir l’Estat a la mínima expressió i confiar la sort dels argentins a la llibertat de la iniciativa privada.

Al matí, el portaveu de la Casa Rosada, Manuel Adorni, va qualificar la vaga de “forassenya­da” i d’“un atemptat contra la butxaca i contra la llibertat de la gent”. El dia anterior Adorni havia traÁat una línia entre els que donen suport a l’aturada i els que no, entre els que es resisteixe­n a la modernitza­ció de l’Argentina i els que no. “Aturen els que volen continuar fent de l’Argentina un camí de servitud, els fonamental­istes de l’endarrerim­ent que carreguen sobre l’esquena dels treballado­rs. Als que pensen extorsiona­r els argentins per tornar al poder, aquesta Administra­ció els informa que només es guanyaran el menyspreu de tots els que demà [per ahir] volen i, a més, necessiten anar a treballar”, va declarar Adorni. Mentrestan­t, Milei feia campanya a les xarxes popularitz­ant el hashtag “Jo no paro”, difonent a les xarxes socials una foto amb una samarreta amb l’esmentat eslÚgan.

El Govern va habilitar un telèfon especial perquè els treballado­rs denunciess­in “extorsions” dels sindicats per obligar-los a fer vaga i va assegurar que va rebre prop de 2.000 trucades. També va deixar clar que, contraveni­nt la tradició, el salari d’ahir seria descomptat de la nÚmina dels treballado­rs públics que van secundar la vaga.

Milei va guanyar les eleccions de l’any passat, en segona volta, amb el 55% dels vots. En relació amb aquest percentatg­e, el suport popular al líder ultradretà ha caigut, perÚ la seva imatge positiva continua sent alta, un 46,5% – segons dades d’un sondeig de principis de maig de la consultora Synopsis–, malgrat que l’horitzó social és fosc: ja s’han comenÁat a aplicar retallades –especialme­nt a les pensions–, s’han produït milers d’acomiadame­nts públics, es preveu el tancament de desenes d’organismes estatals, s’ha paralitzat l’obra pública, la pobresa creix –ja gairebé arriba al 60% dels argentins–, i la inflació anual, tot i que descendeix lleument, se situa en el 288%. El resultat de la retallada és que l’Argentina va aconseguir el superàvit fiscal durant el primer trimestre, dada macroeconÚ­mica que no es donava des del 2008.

Tot i que també té una imatge negativa del 46,4%, l’alt suport a Milei s’explica perquè el llibertari està aconseguin­t mantenir aquest discurs polaritzad­or que situa davant seu el peronisme i el kirchneris­me, encarnat pels expresiden­ts Cristina Fern·ndez i Alberto Fern·ndez, com a origen de tots els mals de l’Argentina.

O sigui, els argentins encara pensen que el líder anarcocapi­talista pot obrar el miracle de treure el país del pou, com a prova que la mateixa enquesta indica una xifra a l’alÁa: el 52,2% dels ciutadans creuen que la situació econÚmica haurà millorat d’aquí un any.c

L’aturada sindical no afecta Milei, que, malgrat les retallades, manté un alt suport, del 46,5%

 ?? Juan Ignacio Roncoroni / EFE ?? Una imatge aèria de l’Obelisc de Buenos Aires ahir al matí, envoltat inusualmen­t a aquella hora de molt pocs vehicles
Juan Ignacio Roncoroni / EFE Una imatge aèria de l’Obelisc de Buenos Aires ahir al matí, envoltat inusualmen­t a aquella hora de molt pocs vehicles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain