La Vanguardia (Català)

Orbán, més enamorat de Pequín que de Brussel·les, es bolca en la visita de Xi

-

Després de París i Belgrad, el president de la Xina, Xi Jinping, tanca la gira europea a Budapest, on ahir va ser rebut amb honors militars, en una visita –la primera d’un president xinès a Hongria en 20 anys– considerad­a “histÚrica” pel Govern de Viktor Orb·n.

El president ultra nacionalis­ta hongarès ha conre atles relacions amb Pequín i ha convertit el seu país en el receptor d’inversió més gran del país asiàtic a la regió. A més de l’economia, Orb·n i Xi comparteix­en visió sobre afers internacio­nals, com ara l’anàlisi de la guerra d’Ucraïna, en què han mostrat comprensió amb la invasió que va llanÁar el president rus, Vladímir Putin, amb qui tenen una relació d’amistat.

Aquesta sintonia també la va subratllar Xi en un elogiós article que va publicar ahir en un diari hongarès progoverna­mental: “En un entorn internacio­nal amb grans canvis, desafiem les dificultat­s i, sense

Pequín confia que la presidènci­a hongaresa de la UE, que comença al juliol, acosti Europa a la Xina

deixar-nos intimidar per la violència, hem agafat el camí correcte amb unes relacions exteriors amistoses independen­ts i autÚnomes entre països sobirans”.

Hongria assumirà a partir del juliol la presidènci­a del Consell de la UE, i Pequín confia que aixÚ acosti Europa a la Xina.

Malgrat que oficialmen­t no s’ha confirmat, la premsa local ha avanÁat que, durant la vista a Budapest, Xi podria anunciar un projecte important d’inversió al país centreeuro­peu, possibleme­nt relacionat amb la fabricació d’automÚbils elèctrics.

La Comissió Europea va emprendre a finals de l’any passat una investigac­ió sobre la possible competènci­a deslleial dels automÚbils elèctrics xinesos.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain