La Vanguardia (Català)

El Papa llança el jubileu que durà 32 milions de pelegrins a Roma

Francesc vol que l’esdevenime­nt serveixi per crear projectes concrets per a la pau

- Anna Buj Ciutat del Vaticà. Correspons­al

El papa Francesc va fer ahir un dels passos més importants del seu pontificat presentant la butlla que convoca oficialmen­t el prÚxim jubileu del 2025, un esdevenime­nt monumental que se celebra cada quart de segle i que espera que porti a Roma 32 milions de pelegrins disposats a viatjar fins a les tombes de sant Pere i sant Pau a la recerca de la indulgènci­a jubilar, és a dir, el perdó pels pecats greus confessats.

Com diu la tradició, el Pontífex va lliurar una cÚpia de la butlla pontifícia als arxipreste­s de les quatre basíliques vaticanes a Roma i als representa­nts de l’Església del món. El text, batejat Spes non confundits (l’esperanÁa no defrauda), demana als cristians que transmetin l’esperanÁa, el tema a què està dedicat el jubileu, amb fets concrets. Entre aquests fets,

Francesc reclama a la butlla que durant aquest any es treballi per crear “espais de negociació orientats a una pau duradora”, en un moment en què el món està “submergit en la tragèdia de la guerra”. “L’exigència de pau ens interpel·la a tots i és urgent que es duguin a terme projectes concrets”, assegura el Pontífex al document.

Jorge Mario Bergoglio també proposa als governs del món que durant l’any jubilar s’assumeixin iniciative­s que tornin l’esperanÁa per als presos, com ara “formes d’amnistia o de condonació de la pena orientades a ajudar les persones perquè recuperin la confianÁa en si mateixes i en la societat”. A més, demana a les nacions més riques que condonin el deute als països que no la puguin pagar, torna a reclamar l’abolició de la pena de mort o suggereix que, amb els diners que es destinen a les armes i altres despeses militars, es constituei­xi un “fons mundial” per posar fi a la fam i per al desenvolup­ament dels països més pobres.

“En efecte, ens fa falta l’esperanÁa”, va declarar el Pontífex ahir durant la seva homilia a la basílica de Sant Pere. “La necessita la creació, greument ferida i desfigurad­a per l’egoisme humà; la necessiten els pobles i les nacions que afronten el demà carregats de preocupaci­ons i temors, mentre les injustície­s es prolonguen amb arrogància, els pobres són descartats, les guerres sembren la mort, els últims continuen sent al final de la llista i el somni d’un món fratern corre el risc d’aparèixer com un miratge”, va continuar, en un to en la línia del seu pontificat.

El jubileu comenÁarà, com diu la tradició, el 24 de desembre amb l’obertura de la porta santa de la basílica de San Pedro, i es tancarà amb la seva clausura el 6 de gener del 2026. L’última vegada que va tenir lloc un jubileu va ser el 2000, durant el final del pontificat de Joan Pau II, quan el papa polonès va conduir l’Església cap al tercer mil·lenni. Molt ha canviat a l’Església des d’aleshores, i també a Roma. La lectura de la butlla dona el tret de sortida final als preparatiu­s per a un esdevenime­nt que implica també una renovació profunda dels seus carrers i monuments.

Roma està aquests mesos col·lapsada per les obres, amb un pressupost de 4.000 milions d’euros per fer-la més accessible als visitants després d’anys de decadència. Per exemple, s’està convertint en zona de vianants àrees prÚximes al Vaticà o s’està construint una parada de metro a la cèntrica plaÁa Venècia, una cosa que ha comportat desviacion­s de trànsit en una ciutat que ja per si mateixa pateix greus problemes de mobilitat.

La gran pregunta és si arribaran a temps, ja que de moment només 2 dels 231 projectes previstos s’han pogut acabar a causa dels retards que va provocar la caiguda del govern de Mario Draghi. “Els projectes essencials s’acabaran a temps”, va prometre l’alcalde, Roberto Gualtieri, durant una roda de premsa amb correspons­als. En vista de la prevista allau de turistes i pelegrins, molts romans ja pensen a traslladar-se durant un temps i posar la seva casa de lloguer per als pelegrins.c

Des de fa mesos els carrers de la capital italiana estan col·lapsats per les obres per posar-la a punt

 ?? FILIPPO MONTEFORTE / AFP ?? El Papa presidint ahir les vigílies del dia de l’Ascensió
FILIPPO MONTEFORTE / AFP El Papa presidint ahir les vigílies del dia de l’Ascensió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain