La Vanguardia (Català)

La Moncloa accelera per reconèixer Palestina abans de la campanya del 9-J

Albares exposarà a Blinken, divendres a Washington, la decisió d’Espanya

- Juan Carlos Merino

“La decisió està presa”, insisteixe­n a la Moncloa. I l’anunci és imminent, malgrat que el Govern espanyol evita confirmar encara la data concreta en què el Consell de Ministres aprovarà el reconeixem­ent de l’Estat de Palestina. Pedro S·nchez està determinat a complir el compromís que va adoptar fa sis mesos, precisamen­t, des del pas de Rafah, la porta sud de la franja de Gaza.

“Ha arribat el moment perquè la comunitat internacio­nal i especialme­nt la UE prenguin una decisió sobre el reconeixem­ent de l’Estat palestí. Seria important que ho féssim junts, perÚ, si aixÚ no passa, Espanya prendrà les seves prÚpies decisions”, va anunciar S·nchez aquell 24 de novembre del 2023, acabat de reelegir president, després de reunirse el dia abans a Jerusalem amb l’israelià Benjamin Netanyahu.

Des d’aquella primera gira per l’Orient Mitjà, després de l’atac terrorista de Hamàs a Israel, i la seva ofensiva bèl·lica a Gaza, el mandatari espanyol es va entossudir a aconseguir l’objectiu de reconèixer Palestina, amb noves gires per la regió i per Europa, i múltiples contactes amb líders clau.

En aquesta intensa ronda de converses, S·nchez va telefonar dilluns a l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani –amb qui ja es va reunir el 3 d’abril a Doha–, i amb el primer ministre d’Irlanda, Simon Harris –amb el qual va mantenir una trobada a Dublín el 12 d’abril–, que va assegurar que el reconeixem­ent conjunt de Palestina com a Estat, amb Espanya, tindria lloc “molt aviat”.

La televisió pública irlandesa RTE va apuntar dimecres que aquest reconeixem­ent conjunt de Palestina per part de diversos països de la UE podria tenir lloc el 21 de maig. Tot i que ni Harris ni el ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, no van voler ahir confirmar aquesta daper ta. Tot i que tampoc no la van descartar. “S’acosta el moment”, va insistir en tot cas el primer ministre irlandès. “Molt aviat”, va corroborar Albares. “L’important no és el dia exacte en què es faci, l’important és la decisió. I la decisió està presa”, va dir el ministre.

Albares va subratllar que Espanya votarà avui a favor que Palestina entri com a Estat membre de ple dret a les Nacions Unides. I va explicar que el seu col·lega d’Eslovènia, Tanja Fajon, li va comunicar que el seu Govern acabava de prendre “la decisió irreversib­le” de reconèixer Palestina. Espanya, juntament amb Irlanda, Eslovènia i Malta, van de bracet en aquesta iniciativa, amb la pretensió d’empènyer amb el seu impuls altres països europeus a fer el pas.

S·nchez accelera, en tot cas, complir el seu compromís abans del juliol, probableme­nt abans fins i tot que comenci la campanya per a les eleccions europees del 9 de juny. I el Consell de Ministres ordinari previst per al 21 de maig seria l’últim abans que comenci la nova campanya electoral.

Albares es va desplaÁar ahir a la tarda a Washington, on avui està previst que es reuneixi amb el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken. I al Govern espanyol asseguren que el ministre li traslladar­à la decisió d’Espanya de reconèixer l’Estat palestí.

L’Executiu evita ara per ara confirmar que la decisió s’adoptarà el 21 de maig, tot i que tampoc no ho descarta

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? José Manuel Albares i Josep Borrell van mantenir ahir un diàleg amb motiu del dia d’Europa
FERNANDO ALVARADO / EFE José Manuel Albares i Josep Borrell van mantenir ahir un diàleg amb motiu del dia d’Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain