La Vanguardia (Català)

El PP fa el penúltim tràmit per vetar la llei d’Amnistia a la Cambra Alta

- Julio Hurtado

El PP va fer ahir una altra exhibició de forÁa al Senat, on la seva majoria absoluta li ha permès allargar i esgotar els terminis en funció del calendari polític, i va imposar el seu criteri en la comissió conjunta Constituci­onal i de Justícia, que va apro“ var el veto a la llei d’Amnistia, ja només pendent de la seva ratificaci­ó en el ple del dia 14.

El veto va tirar endavant després d’un debat d’hora i mitja en què els senadors van reiterar el seu posicionam­ent.

L’amnistia és “obscenamen­t inconstitu­cional”, va denunciar el popular Antonio Silv·n, que va desgranar els arguments esgrimits des de l’inici de la tramitació de la llei. Els mateixos, va recordar, que el PSOE plantejava abans de necessitar els set vots de Junts perquè Pedro S·nchez fos investit després de les generals del 23 de juliol.

“És una reforma constituci­onal encoberta”, va proclamar Silv·n, que va acusar el PSOE de promoure l’amnistia per oportunita­t i conveniènc­ia” malgrat la vulneració de principis fonamental­s, la ruptura de la separació de poders i la fractura de la igualtat i de la seguretat jurídica que, segons el PP, comporta aquesta llei.

El senador socialista Antonio Magdaleno va replicar que l’amnistia busca la “reconcilia­ció” i que el veto suposa el “fracàs” del PP, a què va atribuir la responsabi­litat del procés per “judicialit­zar la política”. Més vehement, el seu company de files José María Oleaga va censurar la “tensió inconcebib­le” de les protestes davant de la seu del PSOE i els atacs contra S·nchez.

Joan Josep Queralt (ERC) i Josep Lluís Cleries (Junts) van coincidir que l’amnistia és una “esmena a la totalitat a la repressió” a Catalunya i van carregar contra el PP per la “persecució” de l’independen­tisme. I els nacionalis­tes Uxue Barkos (Geroa Bai) i Igotz López Torre (PNB) van defensar la constituci­onalitat de la llei d’Amnistia, que entrarà en vigor quan el ple del Congrés, a finals de maig, aixequi el veto del Senat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain