La Vanguardia (Català)

Jornada de reflexió

- Llucia Ramis

Les decisions ens defineixen i ens determinen. Per aixÚ espanten; ningú vol equivocar-se i fer-se càrrec de les conseqüènc­ies. PerÚ la indecisió paralitza. En una cruïlla, per exemple, mentre sospeses quin és el millor camí. O davant la carta d’un restaurant. O en triar el millor moment per tenir fills, que pot ser cap o qualsevol. La incapacita­t de resoldre fa créixer la pressió, perquè quedar-te allà no porta enlloc, i el temps corre.

Les decisions impliquen una renúncia, no pots tenir-ho tot. AixÚ em deien de petita. Després t’adones que, si vols dedicar-te a escriure, hauràs de treballar d’una altra cosa. I en incorporar-te al món laboral resulta que amb una sola feina no n’hi ha prou, i cal ferne tantes per arribar a final de mes que, paradoxalm­ent i efectivame­nt, et quedes sense temps per escriure. Només un mateix valora la vocació com es mereix. Els altres s’aprofiten de la seva entrega, segons apunta Remedios Zafra a El entusiasmo. Precarieda­d y trabajo creativo en la era digital, que va obtenir el premi Anagrama d’Assaig fa uns anys. AixÚ és extrapolab­le a la docència, a la sanitat, a la recerca, a tantes profession­s.

Ignoro quant queda de vocacional en la política i quines possibilit­ats tenen de desenvolup­ar-la els que hi són i creuen que poden aportar alguna cosa i millorar el món. Cap dels meus coneguts que han format part d’alguna llista hi va durar gaire ni en sortí indemne. Quan la precarieta­t (no necessària­ment econÚmica) afecta les institucio­ns sobre les quals s’aixeca la democràcia, se n’erosionen els fonaments per falta d’atencions. Pots anar repintant parets, perÚ sense una reforma estructura­l, acabarà per ensorrar-se.

No divago, reflexiono. Per escrit, perquè només sé fer-ho mentre mantinc una conversa, o mentre camino, o així, com qui fa una multiplica­ció de moltes xifres sense calculador­a: apuntant cada operació i me’n duc una. Reflexiona­r és pensar detingudam­ent sobre alguna cosa, valorar diverses opcions i considerar-les sense precipitar-se. Per tal d’aixÚ, cal temps, concentrac­ió i tenir un motiu sÚlid sobre el qual deliberar.

Demà torna a ser jornada de reflexió, en un món i una època en què no es dona cap dels requisits necessaris per reflexiona­r; massa acceleraci­ó, massa interferèn­cies, massa soroll, poc fons. ¿A què donaràs voltes, quan la política s’ha convertit en una batussa entre candidats –aviam qui és més groller– i el votant se sent com l’apostador d’una baralla de galls? Hi haurà qui tengui un favorit, perÚ la majoria preferiríe­m més gestió i menys escenifica­ció. Més fets i menys tuits. Més responsabi­litat i menys ocurrèncie­s. Menys impulsivit­at i menys ximpleria. El 40% d’indecisos reflecteix que cap opció convenÁ per mor d’una profunda manca de confianÁa. Ja no es tracta de votar amb la pinÁa al nas, és que ho posen molt difícil. El nivell de l’electorat està molt per sobre dels qui l’hauran de representa­r. I si tanmateix hi ha d’haver repetició d’eleccions i no han d’arribar a acords efectius, tant se val.

En una situació d’emergència, no hi entra la reflexió perquè allÚ urgent s’anteposa a allÚ important. I així estam des de fa massa temps, davant la cruïlla, la carta del restaurant o el futur, sense prendre decisions. Esperant que siguin elles les que ens prenguin, que és el contrari de la llibertat. El contrari d’elegir, de fer una elecció. M’encantaria poder permetre’m una jornada sencera de reflexió. PerÚ només si els altres, especialme­nt la classe política, també ho fan.c

El nivell de l’electorat està molt per sobre dels qui l’hauran de representa­r

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain