La Vanguardia (Català)

El doctor Caralps, el pioner: “Estàvem convençuts que tot aniria bé”

- A.L.T.

El 1965, amb 23 anys, Josep Maria Caralps anava dues tardes cada setmana al laboratori de cirurgia experiment­al que havia muntat el seu pare al Sanatori de Terrassa, on oficiava com a cirurgià en cap. Pare i fill, juntament amb altres doctors, solien experiment­ar amb trasplanta­ments de cor i pulmó en gossos. Al cap de 19 anys, Caralps i Josep Oriol Boní feien el primer trasplanta­ment de cor a un humà a Espanya amb resultats positius.

El metge s’havia format profusamen­t en cirurgia a l’hospital Maimonides de Brooklyn (EUA), i després en cirurgia cardíaca a l’hospital de Loyola i a Chicago (EUA). El febrer del 1984, en una estada de nou dies a la Universita­t de Cambridge, va veure el primer trasplanta­ment de cor humà, el seu objectiu de sempre. “Vaig seguir el postoperat­ori i ho vaig apuntar tot. Vaig elaborar un petit protocol que havíem de fer servir amb els malalts de Barcelona”, explica. De tornada a l’hospital de Sant Pau, tots els caps de servei van donar suport entusiasta al seu projecte.

Faltava trobar un receptor i un donant. El primer va ser Juan Alarcón, que va demanar al doctor un dia per pensar-s’ho abans d’acceptar. El segon, un jove mort en un accident. Boní va fer l’extracció a l’hospital de Bellvitge mentre Caralps preparava el receptor a Sant Pau. “No vam improvisar. Tot estava absolutame­nt preparat i estudiat i tothom sabia què havia de fer i com ho havia de fer, és l’única manera que aquestes coses puguin sortir bé”, rememora. La intervenci­ó per suturar el cor empeltat va durar ex

actament 58 minuts. El cor va comenÁar a bategar de seguida i Alarcón va poder comenÁar a fer una vida absolutame­nt normal. “Lamentable­ment va morir al cap de nou mesos a causa d’un rebuig agut que ens va passar per alt a l’última analítica. Va morir sobtadamen­t i plàcidamen­t al llit”, diu el cirurgià. El segon trasplanta­t, un professor de la Universita­t de La Laguna de les Canàries, l’agost del 1984, va sobreviure 21 anys.

Els protagonis­tes de la fita no van buscar repercussi­ó mediàtica. Ni tan sols van fer fotografie­s de la intervenci­ó pionera, indica el doctor: “L’endemà ens va trucar un periodista i li vam dir que ens sabia greu, perÚ no li podíem explicar res, tot i que després va ser un esclat mediàtic. El cor és un Úrgan especial per a la persona, més que no pas un ronyó o el fetge, malgrat que la tècnica quirúrgica del ronyó i del fetge és més complicada que la del cor”. El doctor Caralps esperava retrobar-se ahir, a la celebració organitzad­a per l’hospital de Sant Pau, amb un home a qui va fer un trasplanta­ment quan era adolescent el 1988 i, 34 anys després, fa vida normal.c

 ?? ?? LV Josep Maria Caralps el 1984
LV Josep Maria Caralps el 1984

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain