La Vanguardia (Català)

Atrapat a Cancún

L’Adrián està en coma des de fa dies en una uci d’un hospital mexicà, i la seva família s’ha mobilitzat per reunir els 8.000 euros diaris que costa mantenir-lo amb vida

- Salvador Enguix València

AixÚ és un malson, estem angoixats”. Qui ho diu és la Gloria, que és la mare de la Sofía i sogra de l’Adri·n, el jove d’Alzira que està ingressat a l’uci en un hospital de Cancún. Un centre privat que intenta salvar-li la vida amb un cost diari de 8.000 euros, quantitat que la família està sufragant gràcies als ajuts que s’han aconseguit de la mobilitzac­ió de familiars, amics i associacio­ns d’aquesta població. “AixÚ és terrible, perÚ el millor és la reacció de la gent del poble, tots volen ajudar”, afegeix aquesta dona.

La histÚria es va conèixer ahir. L’Adri·n i la Sofía, amb el seu fill de set anys, van iniciar fa una setmana un viatge de nuvis després del seu recent enllaÁ matrimonia­l. El dia previ a la tornada, el jove es va llanÁar a la piscina i presumptam­ent va patir un tall de digestió que li va provocar una aturada cardíaca que va anar seguida d’un ofegament. Els empleats de l’hotel van ser els primers que el van assistir i va ser traslladat d’urgència a l’hospital. “Un cop allà van aconseguir reanimar-li les constants vitals, perÚ continuava sense coneixemen­t i van haver de desplaÁar-lo a un altre hospital amb més recursos mèdics atesa la gravetat que presentava”, narra la Marta, germana de la Sofía.

Va entrar en coma. I el viatge es va convertir en una tragèdia. A més, tenien el seu fill petit amb ells, cosa que va afegir complexita­t a la situació. En conversa amb aquest diari, José Bernardo Lobregat, oncle de la Sofía, assenyala que “ella veia que el seu marit es moria; va estar quatre minuts amb el cor aturat, perÚ va ser un miracle i va sobreviure”. El primer era treure el nen de la situació, per la qual cosa el pare de la Sofía va iniciar aquell mateix dia un viatge amb la intenció de portar aquest dissabte el menor a Alzira. Després calia afrontar el segon problema.

L’asseguranÁ­a sanitària que van contractar només oferia una cobertura de 20.000 euros, perÚ les despeses diàries de l’hospital són de 8.000 euros. La Marta explica que van contactar amb l’ambaixada espanyola a Mèxic, i aquesta els va informar que no podien donar cobertura a aquestes despeses. A més, atesa la situació de l’Adri·n, no podien activar una repatriaci­ó aèria perquè té el 80% dels pulmons embassats i la pressió en vol el podria matar. “La nostra esperanÁa és que recuperi la normalitat i pugui pujar a un avió”, afegeix.

La Gloria relata que els informes que els han donat els metges són “esperanÁad­ors”, ja que no té danys secundaris al cos, de moment. PerÚ el problema és el cost de la cobertura sanitària. Des que la Sofía va fer públic el cas a les xarxes socials i entre els amics d’Alzira, la solidarita­t s’ha activat. Familiars, amics i associacio­ns festives de la localitat han posat a disposició de la parella recursos econÚmics. La falla Sant Roc, de què l’Adri·n formava part i de què ha estat president, juntament amb el Club la Rabosa d’Alzira, s’estan mobilitzan­t. L’escola Ausiàs March, on cursa estudis el fill de l’Adri·n, ha convocat una concentrac­ió a les 9 del matí i llegirà un comunicat. “Estem tenint molta ajuda”, confirma la Marta. Fins i tot s’hi han implicat personalme­nt l’exalcaldes­sa d’Alzira i diputada autonÚmica, Elena Bastidas, i la vicepresid­enta valenciana, Susana Camarero.

Les prÚximes hores són vitals. De moment, assenyalen diferents membres de la família, disposen de recursos econÚmics, perÚ temen que la situació es pugui allargar en el temps: “Ens han deixat clar que si no paguem se’n va al carrer”, diu la Gloria. “Necessitem que l’ambaixada s’hi impliqui més”, afegeix la Marta. Ara, tot Alzira està pendent de la histÚria d’uns veïns que van iniciar un viatge de plaer per celebrar un casament i que ha acabat en tragèdia.c

L’Adrián i la Sofía estaven de viatge de nuvis amb el seu fill de set anys després del casament a Alzira

 ?? ?? L’Adrián i la Sofía, naturals d’Alzira (Ribera Alta), en una fotografia cedida per la família
L’Adrián i la Sofía, naturals d’Alzira (Ribera Alta), en una fotografia cedida per la família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain