La Vanguardia (Català)

Les universita­ts tallaran amb els campus israelians no compromeso­s amb la pau

El rector de la UB no demanarà el desallotja­ment d’estudiants per les eleccions

- Carina Farreras B celon

Les universita­ts espanyoles públiques i privades han publicat un comunicat conjunt en què transmeten la seva “profunda pena” per la situació a Gaza, la seva preocupaci­ó per l’agreujamen­t del conflicte i les “penoses” conseqüènc­ies sobre la població palestina, i el seu compromís per revisar i suspendre els acords de col·laboració amb universita­ts i centres d’investigac­ió israelians “que no hagin expressat un ferm compromís amb la pau i el compliment del dret internacio­nal humanitari”.

Aquest comunicat va en línia amb els que s’estan publicant en molts campus espanyols com ara alguns dels catalans, a més d’altres del País Basc, Madrid, Andalusia o Cantàbria.

La nota ve precedida de les declaracio­ns del Govern madrileny que insten els rectors de la comunitat a abstenir-se de declaracio­ns i deixar la “política” fora de les universita­ts. Així mateix, membres de l’Executiu van advertir del possible risc d’estendre un sentiment antisemita. Precisamen­t dimarts la presidenta Isabel Díaz Ayuso va visitar l’ambaixada d’Israel.

En la reunió prevista per la Conferènci­a de Rectors d’Universita­ts Espanyoles (CRUE) celebrada ahir, aquest comunicat no estava en l’ordre del dia, perÚ amb l’extensió de les acampades pel país, que segueixen la línia dels campus europeus i americans, els rectors van decidir redactar una declaració conjunta. En el text es compromete­n a vetllar perquè “en l’exercici de la lliure expressió no hi hagi conductes, igualment reprovable­s, d’antisemiti­sme o islamofÚbi­a, així com qualsevol altre comportame­nt d’odi al si de les comunitats università­ries”.

De la mateixa manera que revisaran convenis amb les universita­ts israeliane­s (moltes de les quals ja s’han manifestat en contra dels atacs a Gaza), intensific­aran la cooperació amb el sistema científic i d’educació superior palestí i ampliaran els programes de cooperació, voluntaria­t i atenció amb relació a la població refugiada.

Exigeixen el cessament “immediat i definitiu” de les operacions militars de l’exèrcit israelià, així com de “qualsevol acció de caràcter terrorista”. Demanden l’alliberame­nt de les persones segrestade­s per Hamàs. I que l’Estat d’Israel respecti el dret internacio­nal i permeti l’entrada a Gaza de l’ajuda humanitàri­a i la reconstruc­ció del territori palestí.

Per la seva banda, el rector de la Universita­t de Barcelona va valorar la decisió de l’assemblea estudianti­l de continuar l’acampada a l’edifici histÚric de plaÁa Universita­t, al vestíbul del qual s’instal·larà diumenge un col·legi electoral. El rector, Joan Guàrdia, ha afirmat que no demanarà el desallotja­ment dels estudiants a la Junta Electoral de Barcelona, ja que són als jardins, amb una entrada diferent de la que faran servir els electors. I els estudiants s’han compromès a no entorpir les votacions.c

Els rectors expressen “profunda pena” i garanteixe­n que faran front a l’antisemiti­sme i la islamofòbi­a

 ?? ?? Estudiants de la Universita­t de Barcelona a l’acampada propalesti­na instal·lada a l’edifici històric de la UB ahir Xavier Cervera
Estudiants de la Universita­t de Barcelona a l’acampada propalesti­na instal·lada a l’edifici històric de la UB ahir Xavier Cervera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain