La Vanguardia (Català)

Exteriors ultima un pacte amb Oman per a la tornada de la jove empresonad­a

Optimisme entre els advocats de la veïna de l’Hospitalet condemnada a cadena perpètua

- Toni Muñoz B elon

El Ministeri d’Afers Exteriors ultima amb Oman la redacció d’un conveni per al trasllat a Espanya de F·tima Ofkir, la presa més jove empresonad­a a l’estranger, segons confirmen a La Vanguardia fonts diplomàtiq­ues. L’elaboració d’aquest conveni permetria que Ofkir, de 24 anys, continués complint condemna en una presó espanyola. Les mateixes fonts assenyalen que el procés avanÁa a poc a poc, si bé eviten donar una data concreta per a la firma. Per la seva part, la seva advocada, Mónica Santiago, del despatx Vosseler, es mostra optimista davant una possible repatriaci­ó. “Representa­nts de l’ambaixada espanyola a Masqat van informar la F·tima que hi havia avenÁos molt seriosos per a la firma del conveni, perÚ encara no s’ha concretat quan serà”, assegura.

Fa tres anys que les autoritats espanyoles mantenen un diàleg amb Oman amb l’objectiu de subscriure un conveni de trasllat de les persones condemnade­s pel sultanat. Aquest seria un acord marc pensat per a tots els condemnats espanyols perÚ que a la pràctica només afectaria F·tima Ofkir, ja que és l’única reclusa espanyola condemnada a Oman. L’acord que busca Espanya és semblant al que ja va rubricar el 2022 amb Qatar i que permet enviar a presons espanyoles tots els presos condemnats a l’emirat.

F·tima Ofkir era veïna de l’Hospitalet i havia estat presidenta del Consell Nacional de la Infància i l’Adolescènc­ia de Catalunya, un càrrec amb què representa­va tots els alumnes catalans davant la Generalita­t, mostra de la bona reputació que tenia a la seva escola i de la seva implicació amb els estudis. Quan va fer els 18 anys i després d’una època d’alts i baixos familiars i de relacionar-se amb la gent equivocada del barri, va intentar demostrar als seus nous amics que no tenia por de res i va acceptar anar a Oman a buscar un paquet. Una vegada allà, es va fer diversos vídeos en què es vantava d’haver aterrat a Masqat i gravava satisfeta l’hotel en què els seus amics dominicans de l’Hospitalet l’havien allotjada. “Què us sembla, visc malament?”, presumia enfocant la piscina. L’endemà, va ser arrestada després que les autoritats omanites la sorprengue­ssin amb un paquet de morfina a l’armari de l’habitació. La van condemnar primer a vuit anys de presó i després a cadena perpètua. “Aquí l’haurien condemnada per possessió de drogues, com a màxim a 4 anys de presó”, apunta la seva advocada, que va assumir la defensa de la F·tima quan la via judicial estava esgotada i la sentència ja era ferma. En cas que sigui traslladad­a a Espanya, creu que podria quedar en tercer grau penitencia­ri, que implica anar a la presó només a dormir, tenint en compte el seu perfil i els set anys que acumula de condemna. La lletrada, que canalitza la defensa a través de la plataforma d’acció social del seu despatx, ha intensific­at els esforÁos perquè fructifiqu­i la via diplomàtic­a i la F·tima pugui beneficiar-se d’un pacte entre estats o bé d’un indult del Sultà, possibilit­at aquesta última més remota.

L’advocada va estar el juliol de l’any passat a la presó de Masqat per visitar la F·tima. “Té alguns problemes de salut i està una mica tocada d’ànims”, se sincera. Santiago exerceix d’enllaÁ de la jove amb els estudis. Està cursant primer de batxillera­t a través del Cidead, el Centre Integrat d’Ensenyamen­ts Reglats a distància. “La tutora m’envia els exàmens, jo els envio a l’ambaixada i l’hi lliuren, la F·tima els fa al costat de les funcionàri­es de la presó i elles els recullen i me’ls envien a mi, que els penjo al sistema”, explica. “La seva tutora ja sap la seva situació i que jo faig d’enllaÁ. Tot va molt bé”.

 ?? Televisión L'Hospitalet ?? Fátima Ofkir, quan era la representa­nt dels estudiants
Televisión L'Hospitalet Fátima Ofkir, quan era la representa­nt dels estudiants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain