La Vanguardia (Català)

El Rec.0 d’Igualada fomenta la reutilitza­ció del residu tèxtil

El festival torna a omplir de moda i clients les velles fàbriques de pell

- xavier ribera Igualada

Donar una segona vida a la roba, ja sigui com a peÁa de segona mà o readaptada, s’ha convertit en imprescind­ible per assegurar la sostenibil­itat del planeta. I, per extensió, en una aposta ferma del Rec.0 d’Igualada, que celebra la seva edició número 26. De fet, el festival va néixer amb la idea de donar una última sortida als estocs de temporada. Ho resumeix una de les seves organitzad­ores, Marina Iglesias: “El Rec és un festival eclèctic on hi ha una barreja de marques i dissenyado­rs, perÚ amb una clara aposta per la moda sostenible”.

Dissenyado­rs de la talla de Miriam Ponsa celebren l’aposta. “El Rec és una gran plataforma, amb impacte social, on va gent jove, i és allà on hem d’influir”. Mikel Feijoo, fundador d’una de les marques pioneres en moda sostenible, Skunkfunk,

entén que queda molt per fer; lamenta, per exemple, que moltes marques s’hagin apuntat a la sostenibil­itat “sense tenir certificac­ió que ho demostri, cal certificar tota la cadena de valor”, afegeix Feijoo.

El Rec.0, que fins demà revesteix de moda les velles fàbriques de pell d’Igualada, reserva un espai a la moda sostenible, Rec Imperdible. “El més sostenible seria no fabricar”, assevera radicalmen­t el dissenyado­r Adrià Machado, fundador d’AMT, la firma que va enamorar Rosalía; tot i aixÚ, es conforma amb “crear peces amb un impacte més reduït per al planeta”.

“Ja no hi ha marxa enrere”, manté Patricia Gonz·lez Melgar, la firma de la qual, Lapona, lloga roba infantil de 0 a 3 anys. Per la seva banda, Maria Voth, la dissenyado­ra de roba urbana Turtlehorn, llueix amb orgull la seva filosofia: “Els residus són la nostra nova matèria primera”. Adrià, Patrícia i Maria comparteix­en Rec Imperdible amb altres firmes i amb els guanyadors del concurs 080 Barcelona Fashion i Rec.0, entre ells Nia Lafoz, que comparteix la seva voluntat d’acostar-se a la sostenibil­itat i promou la responsabi­litat social, “dissenyem peces pensant a incloure les persones amb mobilitat reduïda o discapacit­at física en el sistema de la moda”.

A l’espai Rec Imperdible es va dur a terme ahir una taula rodona amb l’objectiu de saber si el negoci de la segona mà és una moda o el futur. Respon a aixÚ la dissenyado­ra i autora de Maldita moda, Paola Cirelli, que defensa el concepte, perÚ que posa interrogan­ts en la procedènci­a de la peÁa: “Cal saber d’on venen i com van ser confeccion­ades per no donar un segon ús a peces fabricades de mala manera”. Una altra de les participan­ts era Carmina Pairet, responsabl­e de la prestigios­a firma de roba vintage de núvies L’Arca Barcelona, la que va vestir Kate Winslet a Titanic; posa l’accent en les persones: “La sostenibil­itat és conèixer també qui hi ha darrere de la peÁa, el teixit és important, perÚ també la manera com es fa”.

La periodista Sonia Flotats xerra sobre el “Decàleg de la moda sostenible de So Good”. “Donaré consells per comprar d’una manera més responsabl­e; com quan vas a buscar menjar, que fas una llista, per anar a comprar roba també cal fer-ne”.

També s’imparteix un taller d’upcycling per crear moda amb peces que ja no fas servir, a càrrec de Maribaudi, i un altre de mending per sargir i transforma­r roba que s’ha fet malbé, impartit per Maite Morti, que defensa com “un acte revolucion­ari” donar una segona vida a la roba. I completa l’oferta un exitós mercat d’intercanvi de roba que va comenÁar ahir i continuarà avui.

“Queda molt per fer en el terreny de la sostenibil­itat, cal certificar tota la cadena de valor”

 ?? Marc Vi a ?? Un dels espais del festival està dedicat a roba i complement­s per als infants
Marc Vi a Un dels espais del festival està dedicat a roba i complement­s per als infants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain