La Vanguardia (Català)

Amors que traspassen la pantalla

Marta Belmonte protagonit­za la història lèsbica de moda a la televisió

- F a c sc Puig Bar elona

La Marta i la Fina són la parella de moda gràcies a la sèrie diària Sueños de libertad, estrenada a finals de febrer a Antena 3. Les actrius Marta Belmonte i Alba Brunet encarnen aquestes dues dones que es coneixen de tota la vida i que en un moment determinat comencen a sentir-se atretes. Una histÚria d’amor lèsbic que ha captivat l’audiència i que ha traspassat la petita pantalla per arribar amb èxit a les xarxes a través de l’etiqueta #Mafin.

Quan a Marta Belmonte (Barcelona, 1982) li van oferir aquest personatge no es va imaginar la repercussi­ó que tindria. “Em va semblar un paper divertit i sucós, amb molts prismes i fronts oberts, que em venia molt de gust perquè no era l’amant o la nòvia de, sinó una dona amb una posició privilegia­da respecte a les diferents trames. PerÚ en absolut em vaig imaginar que tindria aquest boom”.

En aquesta sèrie ambientada a l’Espanya dels anys cinquanta, Belmonte interpreta Marta de la Reina, la directora de la botiga de perfums de la família protagonis­ta. “És una dona engolida totalment per la feina, amb un matrimoni molt benestant i distanciat perquè el seu marit treballa com a metge a la Marina”.

Quan la Fina, la filla del xofer, passa a ser dependenta, la connexió entre elles dues és molt forta. “La Fina és una dona de caràcter i amb molta llum i encant. La Marta va descobrint que a la Fina la inquieta i la posa en un lloc que no coneixia fins que descobreix que el que li passa és que sent passió i amor per ella”. D’altra banda, la Fina sempre ha tingut clar que li agraden les dones: “Hi ha un acostament des de dues posicions molt diferents que farà viure una histÚria d’amor amb molts vaivens, pors i insegureta­ts, perÚ també amb passió”.

Belmonte confirma que ha rebut nombrosos missatges sobre #Mafin, sobretot a les xarxes socials. Abans els llegia i els contestava, perÚ ara ha parat perquè no pot llegir tot el que li envien. “Amb algunes histÚries he arribat a emocionar-me”, confessa. Des d’una espectador­a que havia posat seqüències de la Marta i la Fina a la seva germana i s’havia posat a plorar perquè entenia el que li passava encara que els altres ja ho sabien, fins a joves que gràcies a aquesta parella de ficció s’havien atrevit a dir als seus pares que eren lesbianes.

“Molts gràcies per”, resumeix l’actriu, que s’ha adonat ara de primera mà del poder de la ficció per enviar missatges d’aquesta mena a la societat. “Impactem d’una manera que m’he quedat sorpresa”. També explica que s’ha fet una idea més real del que significav­a ser lesbiana als cinquanta a Espanya quan li toca dir frases com “ens podrien denunciar, podríem anar a la presó”.

Resident a Madrid des de fa anys, Belmonte va viure a Barcelona fins als 14 anys, quan es va traslladar a Saragossa per motius de feina del seu pare, aragonès. Allà va acabar l’institut i després va tornar a Barcelona, on va estudiar Art Dramàtic. Després de participar en videoclips i anuncis publicitar­is per pagar-se els estudis, van venir figuracion­s i papers secundaris fins a entrar en el repartimen­t de Servir y proteger (La 1, 2018) i coprotagon­itzar amb Luis Tosar la sèrie Los favoritos de Midas (Netflix, 2020).

També li ha picat el cuc del teatre. “Sempre he escrit i he sentit la inquietud d’explicar histÚries, de crear personatge­s i imaginar mons”. Fa un parell d’anys va veure la llum El orden de las cosas, una obra en què barrejava teatre, dansa i poesia visual i que també va dirigir.

Belmonte diu que “intenta ser coherent amb una posició feminista, sobretot quan parlem de coses tan bàsiques com drets humans i igualtat”. Es defineix com a “manetes i molt senyora de casa meva”, que li agrada tenir plena de plantes. També li agrada passar temps sola, amb el seu gat o una copa de vi, i relaxar-se cuinant. Reconeix que pot ser molt impacient i una mica de deixarho tot per a l’últim moment. Al costat positiu, diu que “quan em necessiten, hi soc”. I què no suporta dels altres? “La falta d’honestedat”.

Fa uns anys, l’èxit de la Luisita (Paula Usero) i l’Amelia (Carol Rovira) i la seva histÚria d’amor a Amar es para siempre va donar lloc a una sèrie sobre elles, #Luimelia. Li agradaria un projecte propi per a #Mafin? “Estaria contenta donant tot el camp possible a aquesta histÚria”, respon l’actriu, perÚ recorda que es tracta d’una ficció. “Estem cuidant els personatge­s amb el màxim respecte, perÚ és una ficció i de vegades les trames aniran a favor del drama. El col·lectiu ha de saber-ho. No volem carregar aquesta responsabi­litat. Estem fent entretenim­ent i sempre és una balanÁa complexa per als guionistes i per a nosaltres”.

L’actriu ha rebut molts missatges d’agraïment pel seu paper a la sèrie ‘Sueños de libertad’

 ?? ?? El fenomen #M f n La història d’amor entre la Marta i la Fina és molt comentat a les xarxes socials
El fenomen #M f n La història d’amor entre la Marta i la Fina és molt comentat a les xarxes socials
 ?? M u Fi st s M / ATRESMEDIA ?? Amb Alb Brunet A dalt, Marta Belmonte en una de les imatges de la sèrie amb Alba Brunet, que interpreta la Fina
M u Fi st s M / ATRESMEDIA Amb Alb Brunet A dalt, Marta Belmonte en una de les imatges de la sèrie amb Alba Brunet, que interpreta la Fina
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain