La Vanguardia (Català)

Israel protesta a la UER per les esbroncade­s

La representa­nt israeliana, Eden Golan, increpada a Eurovisió per la guerra a Gaza

- María-Paz López Malmö. Enviada especial

La radiotelev­isió pública d’Israel, KAN, va presentar ahir una queixa oficial davant la Unió Europea de Radiodifus­ió (UER) i la televisió pública sueca (SVT) per les esbroncade­s a la seva representa­nt a Eurovisió, Eden Golan, dimecres en un assaig general de la segona semifinal. La ciutat sueca de Malmö acull la 68a edició del festival, marcada per la polèmica participac­ió d’Israel, en plena i cruenta ofensiva militar israeliana a Gaza. La segona semifinal es va fer ahir a la nit.

A la queixa, Israel també protesta per l’episodi que va tenir lloc a la primera semifinal dimarts, quan l’artista convidat suec Eric Saade va actuar amb un mocador palestí al canell. En un comunicat, l’ens públic israelià explica que es va adreÁar a la UER i a SVT, “que produeixen l’espectacle”, per protestar per les esbroncade­s a Eden Golan i per “incidents anteriors a la primera semifinal a Suècia”, amb referència a Saade.

A l’assaig de dimecres, pensat per al jurat i que tenia públic pagant entrada, com és habitual cada any en aquesta etapa del certamen, Eden Golan va rebre esbroncade­s –al principi i quan va cantar en hebreu els últims versos–, perÚ també aplaudimen­ts. La intèrpret, de 20 anys, va continuar cantant entre ballarins el tema Hurricane. Un espectador va alÁar una bandera palestina, que li va retirar el servei de seguretat, ja que hi ha la prohibició d’exhibir símbols palestins. A les gales es permet enarborar banderes oficials dels països a concurs, a més de la bandera de l’arc de Sant Martí de la comunitat LGTBI+.

Precisamen­t ahir, jornada de la segona semifinal amb actuació d’Israel, una marxa propalesti­na va aplegar milers de persones als carrers de Malmö. Eren entre 10.000 i 12.000 manifestan­ts, segons va estimar la policia sueca. Alguns eren danesos que havien arribat amb autocar de Copenhague­n, i també hi havia l’activista climàtica sueca Greta Thunberg. Els manifestan­ts corejaven diferents lemes, com ara “Des del riu fins al mar”, “Palestina serà lliure” i “Israel és un Estat terrorista”, i també reclamaven l’exclusió d’Israel del festival d’Eurovisió. A la tarda, a Malmö hi va haver, així mateix, una manifestac­ió proisraeli­ana més petita.

Més de 10.000 manifestan­ts propalesti­ns exigeixen a Malmö que el festival exclogui Israel

 ?? JESSICA GOW / EFE ?? Eden Golan actuant amb ballarins a l’assaig general de la segona semifinal el 8 de maig
JESSICA GOW / EFE Eden Golan actuant amb ballarins a l’assaig general de la segona semifinal el 8 de maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain