La Vanguardia (Català)

Les conseqüènc­ies de les males decisions

Clara Roquet dirigeix la minisèrie ‘Las largas sombras’, que avui estrena Disney+

- Francesc Puig Barcelona

Els vells pecats projecten llargues ombres, diu un proverbi anglès. Sobre aquesta idea va pivotar la novel·la Las largas sombras, que Elia Barceló va publicar fa 15 anys i que ha servit d’inspiració a la sèrie homÚnima que avui arriba a Disney+. Dirigida per la catalana Clara Roquet, que amb la seva Úpera prima, Libertad, va guanyar dos premis Goya (entre ells, direcció novell) i quatre premis Gaudí (incloent-hi pel·lícula), la sèrie es presenta com un thriller femení que reflexiona sobre el pes de la culpa i com evoluciona l’amistat amb el pas dels anys.

La sèrie segueix un grup de dones que veuen com les seves vides estables a Elda (Vinalopó Mitjà) son sacsejades quan apareixen les restes mortals de la Mati, una companya d’institut que va desaparèix­er durant el viatge de final de curs a Mallorca. Després de 25 anys, cap no ha pogut oblidar aquella misteriosa desaparici­ó que la policia va considerar voluntària. Elena Anaya, Belén Cuesta, Irene Escolar, Marta Etura, Itziar Atienza, Ana Rayo i Lorena López encapÁalen un repartimen­t predominan­tment femení.

“No deixes de ser mai la persona que eres abans i els traumes que no vas resoldre en el passat els vas arrossegan­t fins que en algun moment tornaran a aparèixer”, avanÁa Roquet a La Vanguardia. La sèrie utilitza el gènere del thriller i del whodunit (qui ho ha fet?) com a excusa narrativa per parlar, sobretot, “de personatge­s amb moltes capes i de temes molt complexos, com l’herència familiar, l’ambient d’un poble petit, els prejudicis, com et veuen els altres i com et veus tu o com es pot conviure després de ser víctima d’un abús”.

L’esperit de la sèrie es reflecteix perfectame­nt en aquest proverbi que dona nom al llibre i la sèrie. “El que ha succeït en el passat, si no hi poses llum, ho continuarà­s arrossegan­t i projectarà una ombra en el teu present”, afegeix la directora, que avanÁa que la desaparici­ó de la Mati serà el detonant perquè totes les protagonis­tes vegin pujar a la superfície tots els traumes que estan enterrats fa anys a la motxilla personal de cadascuna d’elles.

Una altra frase que llanÁa una de les protagonis­tes, i que també defineix la sèrie, és: “Som conseqüènc­ia de les nostres decisions, especialme­nt les dolentes”. Per Roquet, aquestes males decisions “acaben afectant inconscien­tment la teva vida i defineixen la teva identitat molt més del que et penses”. I posa l’exemple de la Rita (Elena Anaya), “que va fugir a Londres, perÚ que després s’adona que continua atrapada en aquest lloc del passat no resolt”.

A la cineasta li agradaria que després dels sis episodis “l’espectador es quedés amb la idea de complexita­t, que ningú no és només botxí o víctima, que tothom és víctima abans que faci mal a una altra persona; és necessària una reflexió col·lectiva de com la societat ha arribat a aquest punt”. També confia que la sèrie aconseguei­xi transmetre el missatge que “la manera de guarir les coses i treure els fantasmes de l’armari és fent-hi llum i parlant-ne”.

 ?? ?? Elena Anaya, Marta Etura i Itziar Atienza en una imatge de la sèrie
Elena Anaya, Marta Etura i Itziar Atienza en una imatge de la sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain