La Vanguardia (Català)

Foment del Treball adverteix del risc de l’opa per a les pimes catalanes

- G. Trindade

L’empresaria­t català va sortir ahir en bloc contra l’anunci de l’opa hostil del BBVA sobre Banc Sabadell. Foment del Treball, Pimec i altres organitzac­ions de menys volum van mostrar ahir les seves reticèncie­s amb l’operació per l’impacte en l’accés al finanÁamen­t de pimes. En un pla diferent, CC.OO. i la UGT també van criticar l’operació per l’alt risc que acabi tenint incidència en l’ocupació.

Foment del Treball va advertir en un comunicat del risc de l’operació per a les pimes catalanes. “Si prospera, els grans perdedors seran les pimes catalanes i, per tant, també les empreses espanyoles”, va assegurar. La patronal presidida per Josep S·nchez Llibre va afirmar que, si es produeix la desaparici­ó del banc presidit per Josep Oliu, “moltes pimes quedaran Úrfenes de finanÁamen­t”.

En aquest sentit, l’organitzac­ió empresaria­l va assenyalar que “el creixement per concentrac­ions financeres s’hauria de fer a Europa i no a Espanya”.

Per la seva part, Pimec va rebutjar frontalmen­t l’opa hostil sobre Banc Sabadell, tant en la forma com en el fons, i va alertar de les greus conseqüènc­ies que pot tenir per a les micro, petites i mitjanes empreses. “Les pimes són les grans perjudicad­es per aquesta operació, que suposa un increment en el nivell de concentrac­ió i que tindrà com a conseqüènc­ia una dificultat més gran en l’accés al finanÁamen­t”, va dir el president de la patronal, Antoni Caòete.

Per la seva part, el secretari general de CC.OO., Unai Sordo, va manifestar la seva “màxima preocupaci­ó” per l’opa i va demanar al Govern de l’Estat que “prengui una posició clara”, perquè és “molt perillós aquest accelerame­nt en el procés de concentrac­ió bancària al nostre país”. El sindicalis­ta va advertir que aquesta operació pot ser que no sigui “l’últim intent de fusió, en aquest cas d’opa hostil”, sinó el “primer dels que han de venir”. “Cal regular els termes de la competènci­a en el sector financer per no anar cap a un model en termes d’oligopoli, perquè la concentrac­ió financera a Espanya comenÁa a ser un problema econÚmic”, va afegir.

Per la seva part, la UGT va assegurar que no permetrà que les plantilles siguin “el cost” d’aquesta operació i que tampoc no acceptarà “mesures forÁoses”, ja que les dues entitats acaben de presentar uns beneficis rècord el 2023 i el primer trimestre del 2024. En un comunicat conjunt de les seccions sindicals al BBVA i Banc Sabadell, van destacar la importànci­a de tancar el conveni col·lectiu de banca “ben aviat”, amb una pujada salarial “real” d’acord amb l’IPC. Un acord en aquest terreny, diu la central, “oferiria un marc legal de mínims per afrontar amb garanties qualsevol canvi empresaria­l resultant d’aquest procés”.c

La Pimec també apunta a problemes de competènci­a i els sindicats temen retallades d’ocupació

 ?? Pau Venteo / Shooting ?? El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre
Pau Venteo / Shooting El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain