La Vanguardia (Català)

Polònia fortifica la frontera est per evitar la immigració il·legal des de Bielorússi­a

-

El primer ministre polonès, Donald Tusk, va explicar ahir que Polònia està comenÁant a treballar per enfortir encara més tota la frontera oriental, mentre el país s'enfronta al que va qualificar d'una creixent “guerra híbrida” contra la miEl gració il·legal des de Bielorússi­a.

Tusk no va proporcion­ar detalls sobre les accions previstes ni sobre els fons que s'assignarie­n, però va declarar que respecte a la seguretat de Polònia “no hi haurà límits”.

“La frontera entre Polònia i Bielorússi­a és un lloc únic a causa de la pressió de la immigració il·legal. De fet, estem davant una guerra híbrida en progrés”, va dir el primer ministre mentre visitava la frontera i es trobava amb soldats i guàrdies.

“Vull que no quedin dubtes: un país amb intencions cada vegada més agressives cap a Polònia, com Bielorússi­a, està coorganitz­ant aquesta pràctica a la frontera polonesa”.

govern anterior de Polònia i la Unió Europea van acusar Bielorússi­a el 2021 d'haver orquestrat un flux d'immigrants per pressionar la UE per les sancions que va imposar a Minsk. Bielorússi­a va negar les acusacions. Els intents de travessar la frontera han continuat des d'aleshores, i les xifres fluctuen segons el clima. La guàrdia fronterera polonesa afirma que actualment es fan unes 300 incursions il·legals diàries.

Les tenses relacions entre els dos països s'han enrarit des de la invasió russa d'Ucraïna, en què Bielorússi­a ha tingut una col·laboració activa a ulls de Varsòvia.

El govern anterior va construir una tanca a la frontera entre Polònia i Bielorússi­a de més de 180 quilòmetre­s de llarg i 5,5 metres d'alt per frenar la immigració il·legal. El sistema es completa amb un sistema de càmeres i sensors que vigilen la frontera. Tusk va dir que les noves fortificac­ions s'ubicarien al llarg de “tota la frontera oriental”, que també podria incloure Ucraïna i Rússia, tot i que no va donar detalls.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain