La Vanguardia (Català)

Sensellari­sme

- Sandra Barneda

Des de fa uns mesos sinhogaris­mo és oficialmen­tuntermeal­aReal Acadèmia Espanyola (sensellari­sme al Termcat). Dos anys ha esperat la Fundación Hogar perquè la RAE atengués la seva sol·licitud d’inclusió. D’aquesta manera es reconeix un fenomen estructura­l de la nostra societat que afecta milers de persones a Espanya.

Les realitats, segons la paraula, s’amplien o delimiten. No és el mateix sense llar que fer ús del nou terme sensellari­sme perquè no només afecta el dret a l’habitatge, sinó també la salut o la feina. Amplia la pèrdua de dignitat integral i l’efecte devastador que produeix en qualsevol individu. El sensellari­sme és un defecte de la nostra societat. La falta d’estructura social, política i econòmica, més que situacions individual­s, és el que provoca que unes persones acabin vivint al carrer. Elles en són el dany col·lateral. El tant per cent de productes fallits que qualsevol fàbrica considera en la cadena de producció. Passa el mateix amb la societat.

A Espanya hi ha aproximada­ment 37.000 persones sense llar i van en augment. El 35% van perdre casa seva perquè es van quedar sense feina, el 73% dormen al carrer, només el 4,5% aconseguei­xen “remuntar” la situació al cap d’un mes. El 80% són homes i el 20% són dones. El 54% són espanyols i el 46% d’origen estranger. Una de les xifres més esgarrifos­es és que el 50% de les persones sense llar han patit delictes d’odi.

Un dels reptes que hem d’afrontar com a societat és no donar l’esquena a la falla. Una mesura que està funcionant és el housing first: l’habitatge primer, segurament la innovació més important dels últims trenta anys en el disseny de serveis per a persones sense llar. Trenca amb el model d’atenció tradiciona­l en escala i proporcion­a a les persones en situació de sensellari­sme un habitatge individual, estable i independen­t amb suport profession­al adaptantse a les seves necessitat­s mèdiques, laborals, domèstique­s...

Quan un ho perd tot, es posa malalat i és una qüestió social ajudarlo. El sensellari­sme assenyala directamen­t la capacitat de millorar el sistema atenent, no donant l’esquena. Ara ja existeix la paraula ampliada, és temps de solidifica­r la responsabi­litat col·lectiva. El sensellari­sme és part nostra, no un apart.c

L'habitatge primer Ès una innovació important en el disseny de serveis per a persones sense llar

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain