La Vanguardia (Català)

Catherine Deneuve, una àvia encantador­a

Marco La Via i Hanna Ladoul dirigeixen l’estrella francesa a ‘Aquellos maravillos­os días’

- Leonor Mayor Ortega

Després del seu divorci, la Laura va decidir canviar de vida. Es va instal·lar en una idíl·lica granja a Virgínia i es va dedicar a criar gallines, comerciali­tzar els ous i conrear l'hort. La feliç rutina de la Laura es veu truncada quan li diagnostiq­uen un càncer. De manera que la seva filla, la Charlie, que estudia Economia a la ciutat, es veu obligada a traslladar-se amb la mare per cuidar-la.

Mare i filla mantenen una agradable convivènci­a tot i la malaltia i l'enyoranÁa que la jove sent per la universita­t, però les coses es compliquen amb una arribada inesperada: la de la Solange, mare de la Laura i àvia de la Charlie, que ni tan sols sabia que tenia una àvia.

Andrea Riseboroug­h és la Laura, Morgan Saylor dona vida a la Charlie i la gran Catherine Deneuve es converteix en la Solange, l'àvia hippy i encantador­a a Aquellos maravillos­os días, una comèdia que reivindica la vida campestre i s'endinsa en les relacions familiars, que es va estrenar divendres a les sales espanyoles.

Les relacions entre filles i mares que recorren la pel·lícula van cridar l'atenció de Martin Scorsese, que “va quedar fascinat i es va convertir en productor del film i també es va involucrar en el guió, en el procés d'edició i en el muntatge”, expliquen en una entrevista amb La Vanguardia Marco La Via i Hanna Ladoul, directors d'Aquellos maravillos­os días.

La parella de realitzado­rs ja comptava amb un gran del cinema, Scorsese, a la seva pel·lícula i tot i la seva joventut van aconseguir que una altra estrella, Catherine Deneuve, se sumés també al projecte: “Vam escriure el personatge de la Solange pensant en Deneuve, però ella no en tenia ni idea. Quan vam acabar el guió, el vam enviar al seu agent, però va ser un desastre, ens va dir que no parlava anglès i que no tenia ni la més mínima intenció de llegirho”.

Va ser com una galleda d'aigua freda, però els cineastes no es van rendir i van contactar amb un col·lega francès, el ja mort Bertrand Tavernier, a qui van donar el guió. Tavernier també es va apassionar amb la història i la va fer arribar a Deneuve. “Dos mesos després, ens vam reunir amb ella, que hi estava molt interessad­a, perquè és una gran amant de la natura i dels animals”, afegeixen els directors.

De manera que Deneuve es va afegir a Aquellos maravillos­os días i es va convertir per uns mesos en l'àvia postissa de la jove actriu Morgan Saylor, que recorda que “el primer dia de rodatge estava molt nerviosa per treballar amb dues grans de la interpreta­ció com Deneuve i Riseboroug­h, però totes dues van ser molt acollidore­s: Deneuve em va dir que podia dir-li tia Catherine i la veritat és que van ser molt afectuoses i ho vam passar molt bé durant el rodatge”.

Les tres protagonis­tes “són dones lliures, fortes, molt feministes a la seva manera i molt diferents entre si i el que volíem era posar-les sota un mateix sostre per veure com es comunicari­en, s'entendrien i intercanvi­arien els seus punts de vista”, afegeixen La Via i Ladoul, que qualifique­n la seva pel·lícula de “conte de fades en què les dones comunes i corrents es converteix­en en heroïnes”.

Els directors recorden també l'accidentat rodatge per culpa del clima: “La pel·lícula transcorre durant un any, però vam rodar sis setmanes a l'octubre i al novembre. Va ser terrible, perquè la setmana que se suposava que era estiu va ploure tots els dies”, recorden amb un somriure ara que ja han superat el tràngol. ●

“Deneuve es va afegir al projecte perquè Ès una gran amant de la natura i dels animals”

 ?? LV ?? Catherine Deneuve a Aquellos maravillos­os días
LV Catherine Deneuve a Aquellos maravillos­os días

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain