La Vanguardia (Català)

La clara victòria d’Illa l’acosta a la presidènci­a amb un pacte d’esquerres

El vencedor reafirma la seva intenció de presentar-se a la investidur­a

- Luis B. García Barce a

El PSC de Salvador Illa va obtenir ahir a la nit la victòria somiada. Va ultrapassa­r la barrera psicològic­a dels 40 diputats (en va obtenir 42, sumant-ne nou més), es va imposar folgadamen­t a Junts, el seu principal competidor a les urnes (per set escons de diferència), i l’independen­tisme es va quedar lluny de reeditar la majoria absoluta. La tríada de condicions prevista per fer que el camí a la presidènci­a de la Generalita­t fos el més practicabl­e possible es va complir i situa Illa més a prop de ser el 133è president de Catalunya gràcies a una altra variable que va estar en risc durant bona part de la nit, l’única suma “natural” que donen les urnes, segons els socialiste­s: el tripartit d’esquerres.

PSC, ERC i Comuns Sumar sumen l’estricta majoria requerida de 68 escons per investir Illa, però el vencedor va fer gala ahir de prudència i va relegar les referèncie­s als pactes. Només va quedar clara una cosa: com va prometre en campanya, el candidat es presentarà a la investidur­a.

“Els catalans han decidit que correspon al PSC liderar aquesta nova etapa i anuncio que assumeixo aquesta responsabi­litat i que així que s’hagi constituït el nou Parlament manifestar­é la meva voluntat de presentar-me a la presidènci­a de la Generalita­t de Catalunya”, va expressar Illa en la seva compareixe­nÁa passades les 23 hores des de la seu del PSC.

El vencedor, rebut a crits de “president” i de “visca Catalunya socialista”, va destacar la magnitud de la seva victòria: “Després de 45 anys, per primera vegada el PSC ha guanyat les eleccions en vots i en escons”, mentre que els partits independen­tistes sumen 61 escons i una mica més del 43% de vots. “Això ens permet afirmar que els catalans han decidit obrir una nova etapa”, va proclamar.

La victòria del PSC va ser predita, per un marge més o menys gran, per totes les enquestes, i amb la d’ahir a la nit, el partit signa un quartet de triomfs electorals amb Illa, la rotunditat del qual ha augmentat. Des del pírric triomf electoral del 2021, per 50.000 vots més que ERC, el PSC ha anat ampliant l’escletxa respecte als seus competidor­s. Primer a les municipals del maig del 2023, quan va guanyar a totes les capitals excepte a Barcelona i va enfortir el feu metropolit­à, i després a les generals del 23-J, en les quals van sumar una victòria aclaparado­ra amb més d’1,2 milions de vots i 19 escons vitals perquè Pedro S·nchez retingués la presidènci­adelGovern­espanyol.

Les bones sensacions que Illa expressava amb una certa prudència els últims dies de campanya es van confirmar ahir a la nit, amb un triomf assentat a les mateixes bases que en les anteriors conteses, és a dir, la forÁa del PSC a l’àrea metropolit­ana de Barcelona, on va aconseguir 28 escons (cinc més que el 2021), i a Tarragona, on en va obtenir 6, un més que fa tres anys.

Els resultats del PSC també són un reconeixem­ent per a S·nchez i la seva política sobre Catalunya.

“Els catalans han decidit que correspon al PSC liderar aquesta nova etapa”, proclama Illa

El socialista destaca la magnitud de la victòria per haver guanyat per primera vegada en vots i escons

L’aspirant evita parlar de pactes, però al partit assenyalen que l’única suma natural és el tripartit

L’amnistia i la resta de mesures assumides pel Govern espanyol i el PSOE, amb molts costos electorals, han estat ratificade­s a les urnes, i el retrocés de l’independen­tisme relega amb la mateixa fermesa la demanda del referèndum que reivindiqu­en.

Illa no va voler passar per alt el paper que “en particular”, va dir, ha tingut el president del Govern espanyol en els seus bons resultats electorals. En la seva compareixe­nÁa va assegurar que la seva victòria es deu a diversos factors, però “segur que un de destacable han estat les polítiques seguides pel Govern d’Espanya a Catalunya”. El candidat va tenir l’oportunita­t de compartir amb el president espanyol l’alegria pels resultats i li va enviar públicamen­t el seu “reconeixem­ent i agraïment” pel “lideratge que ha exercit” en les decisions adoptades fins ara.

El candidat va prometre una nova etapa “per a tots els catalans, pensin el que pensin, parlin la llengua que parlin, vinguin d’on vinguin o visquin on visquin”, i va prometre que “cap català no quedarà fora d’aquesta nova etapa que obrim avui”.

Com va pregonar durant tota la campanya, Illa va reafirmar la seva voluntat d’“unir i servir els catalans posant els serveis públics com a primera prioritat”.

“Catalunya es posa en marxa, a funcionar per tornar a liderar Espanya”, va proclamar Illa juntament amb primers espases del partit com ara Miquel Iceta, Núria Marín, Jaume Collboni, Jordi Hereu o Núria Parlon.

Com constatava un membre de l’equip d’Illa, conscient que les pròximes setmanes només es parlarà de tripartit, però que ahir a la nit només ho volia celebrar, “és ara o mai”.c

 ?? ?? Salvador Illa brinda amb cava amb Lluïsa Moret i Meritxell Batet
Salvador Illa brinda amb cava amb Lluïsa Moret i Meritxell Batet
 ?? ??
 ?? Em l o Mo enatt / Ap-LaP esse ??
Em l o Mo enatt / Ap-LaP esse

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain