La Vanguardia (Català)

Les universita­ts espanyoles, tret de la UB, cauen en el rànquing mundial CWUR

Més del 70% perden posicions per menys rendiment en investigac­ió

-

Espanya està perdent competitiv­itat en l’educació superior en l’escenari internacio­nal, segons l’edició 2024 de la llista Global 2000 del Center for World University Rankings (CWUR). Si bé 53 universita­ts, encapÁalad­es per la Universita­t de Barcelona, figuren en el rànquing CWUR, que elabora una classifica­ció de les millors 2.000 universita­ts del món d’aquest any, el declivi dels centres espanyols és evident. En el Global 2000, només 14 institucio­ns d’Espanya milloren respecte a l’any passat, amb una mantenint el seu lloc (la Universita­t de Barcelona) i 38 caient en la classifica­ció.

Quina és la causa? Segons aquest informe, el declivi de les universita­ts espanyoles es deu a una caiguda en el rendiment de la investigac­ió, en un context d’intensific­ació de la competènci­a d’institucio­ns ben finanÁades, segons aquest informe fet públic avui.

La Universita­t de Barcelona manté la posició 134 de l’any passat. Millora en ocupabilit­at, però disminueix en investigac­ió. La Universita­t Autònoma de Barcelona cau 6 llocs fins al 196, mentre que la Complutens­e de Madrid en puja 5 (fins al 244), al davant de la Universita­t de València (296) i l’Autònoma de Madrid (304). El top ten espanyol el completen la Universita­t de Granada (348), la Universita­t del País Basc (369), la Politècnic­a de Catalunya (384), la Universita­t de Sevilla (408) i la Pompeu Fabra (416).

Per Nadim Mahassen, president del CWUR, “és clar que la posició d’Espanya en educació i investigac­ió està sotmesa a una pressió cada vegada més gran després de l’auge dels sistemes d’educació superior arreu del món. Durant els últims cinc anys, la quota global d’Espanya en investigac­ió científica ha caigut un 7%. Sense una inversió governamen­tal addicional en recerca i desenvolup­ament, Espanya s’enfronta a la possibilit­at de disminuir encara més en el futur”.

El rànquing d’aquest any continua liderat per les universita­ts dels Estats Units, però també té serioses amenaces per la competitiv­itat dels centres xinesos. Segons Mahassen, “si bé les classifica­cions d’aquest any confirmen la posició de classe mundial del sector de l’educació superior dels Estats Units, el declivi de gairebé dos terÁos de les seves institucio­ns és preocupant, enmig de la dura competènci­a de les universita­ts xineses”.

I aquest panorama es repeteix amb les universita­ts del Regne Unit, Rússia i el Japó, mentre que FranÁa va experiment­ar millores com a resultat del creixent nombre de fusions entre les seves institucio­ns, segons aquest informe.

El notable ascens de la Xina (el 95% de les universita­ts xineses es classifiqu­en millor que l’any passat) es deu a la forta inversió en recerca i desenvolup­ament, i a la contractac­ió d’investigad­ors talentosos en àrees classifica­des, com els semiconduc­tors, dels Estats Units i altres llocs a través del programa Qiming. “Amb les universita­ts xineses desafiant les seves homòlogues occidental­s, les institucio­ns dels Estats Units i europees no poden permetre’s el luxe de ser complaents”, assenyala Mahassen.

CWUR, editor del rànquing acadèmic més gran d’universita­ts globals, va analitzar 62 milions de punts de dades basades en resultats per classifica­r les universita­ts d‘arreu del món d’acord amb quatre factors: qualitat de

Segons Nadim Mahassen, “la quota global d’Espanya en investigac­ió científica ha caigut un 7%”

l’educació (25%), ocupabilit­at (25%), qualitat del professora­t (10%) i investigac­ió (40%). Aquest any es van classifica­r 20.966 universita­ts, i les que es van ubicar a la part superior van entrar a la llista Global 2000, que inclou institucio­ns de 94 països.

Segons aquesta classifica­ció, per tretzè any consecutiu Harvard és la millor universita­t del món. La segueixen dues altres institucio­ns privades dels Estats Units, el MIT i Stanford, mentre que Cambridge i Oxford del Regne Unit, que ocupen el quart i cinquè lloc respectiva­ment, són les principals institucio­ns públiques d’educació superior del món.

Europa continua sent un actor important en la classifica­ció (639 institucio­ns entre les 2.000 millors), però el panorama general és ombrívol enmig de la creixent competènci­a mundial. Al Regne Unit, l’èxit de Cambridge i Oxford emmascara el declivi de més del 70% de les institucio­ns britànique­s als rànquings.c

 ?? ?? La Universita­t de Barcelona –a la foto, la facultat de Filologia– és la millor d’Espanya, segons el CWUR
La Universita­t de Barcelona –a la foto, la facultat de Filologia– és la millor d’Espanya, segons el CWUR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain