La Vanguardia (Català)

Les television­s reivindiqu­en la qualitat informativ­a davant les intrusions digitals

Els reporters i directius recorden que cap fórmula periodísti­ca no és tan fiable com la profession­al

- Josep Lluís Mıcó

Cada vegada hi ha més periodiste­s i executius de grans cadenes de televisió que es mostren optimistes sobre el futur, tant en privat com en públic. A més, expressen el seu entusiasme amb tanta convicció com arguments. També els analistes vaticinen que, després del consum massiu del que és urgent i tèrbol a través de tota mena de pantalles, està arribant el moment de recuperar l’orgull pel que és actual i sempre contrastat.

Als Estats Units, la principal potència en aquest àmbit, el clima d’opinió és realment esperanÁad­or, com s’ha pogut observar a les últimes trobades sectorials. Així, els profession­als sostenen que la sobreabund­ància de material digital, la precipitac­ió amb què es difonen pseudonotí­cies per part d’agents que prescindei­xen de l’ètica a favor del negoci i, per descomptat, la proliferac­ió d’enganys i falsedats no faran res més que enfortir la indústria.

Com resumeix Terry Eliasen, de CBS News Boston (Massachuse­tts), “és probable que, ben aviat, l’atenció se centri en la qualitat”, en detriment del que és vertiginos­ament escandalós. Ell opina que, en gran manera, gràcies a la tecnologia, els operadors audiovisua­ls “més exitosos” seran els que “puguin oferir més precisió” en la comunicaci­ó.

Eliasen, que treballa en un servei de streaming que està actiu les 24 hores del dia, aporta l’exemple d’“els pronòstics meteorològ­ics”, la seva especialit­at. Assegura que les prediccion­s del present deixaran de ser “rellevants”

aviat, si continuen incloent “àrees geogràfiqu­es massa àmplies” i acumulant “hores d’antiguitat”.

Terry Eliasen, com molts col·legues seus, s’esforÁa per desvincula­r l’“actualitat” consubstan­cial a les notícies d’unes presses que sovint només porten errors. Des de KCRG, a Cedar Rapids (Iowa), Justin Gehrts afegeix que, per millorar la situació, és precís que es transformi­n “les rutines laborals”. Per sorprenent que sembli, afirma que encara hi ha canals d’abast internacio­nal que entenen “el digital com un complement”, i no com l’essència de la seva activitat.

Per Gehrts, si no es canvia aquesta mentalitat obsoleta, tindrà lloc “l’esgotament o la deserció dels empleats”. Tot i aquestes advertènci­es, la seva valoració sobre les transforma­cions és positiva, comenÁant per l’orientació de KCRG, estació audiovisua­l afiliada a ABC, MyNetwork TV i The CW. I passa el mateix amb Leland Statom, de News Channel 5 (Nashville, Tennessee).

Aquest profession­al no considera que siguin incompatib­les l’increment de continguts per a la televisió a la carta, d’una banda, i de l’altra, un salt qualitatiu en la programaci­ó de les emissores en obert, i fins i tot de les xarxes socials. De fet, la seva aposta és “la col·laboració” entre plataforme­s. A la seva empresa ho estan fent i, segons destaca, els resultats són satisfacto­ris, sense anar més lluny, gràcies a un acord amb Samsung per incorporar informació pròpia a la seva aplicació de televisió. Florida 24 Networks és una altra prova d’aquesta prometedor­a alianÁa de suports.c

Abans que la televisió fos element indispensa­ble a les llars, la gent anava al cinema. Abans que hi hagués telefilms, hi havia pel·lícules de la sèrie B, produccion­s de baix pressupost que es feien servir per omplir les llargues sessions en sales, pel·lícules que servien de teloneres per a les cintes de categoria. Roger Corman, que va morir ahir als 98 anys a la seva casa de Santa Mònica (EUA), va ser un dels artífexs d’aquest cinema que feia servir pocs diners, però molta intel·ligència i bons actors.

Quan va tornar de la Segona Guerra Mundial, Corman va entrar com a noi dels encàrrecs a la Fox. Després va estudiar a Londres i París, però va tornar a Hollywood, on va provar diversos oficis, agent literari, periodista i, després, productor i realitzado­r de cinema.

Corman va dirigir unes 60 pel·lícules de la sèrie B, moltes eren cintes de terror, algunes d’extraterre­stres i altres d’acció. Va produir gairebé 500 títols i va actuar en uns altres 37. El cineasta, que presumia que mai va perdre un centau fent cinema, va ser tan famós com prestigiós i, a còpia de molt d’ofici, es va convertir en mestre d’altres grans directors que, per dir-ho d’alguna manera, van ser els seus becaris, grans del setè art com Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Ron Howard, Peter Bogdanovic­h, Jonathan Demme o James Cameron.

“Un nen té por del tro, del llamp i del monstre sota el llit. Els pares li diuen que no hi ha cap motiu per preocupar-se, però ell sap que hi ha moltes coses per les quals preocupar-se”, deia el realitzado­r, que construïa les seves pel·lícules amb aquesta por per “travessar la nostra consciènci­a, que sent que no hi ha res de què preocupar-se, i arribar al record infantil”.

Preparar l’espectador per a l’ensurt, rodar en poc temps i gastar molt pocs diners eren les tres claus de l’estratègia de Corman, la carrera del qual darrere de les càmeres va arrencar el 1955 amb un western de baix pressupost, Cinc revòlvers a l’Oest, que comptava amb John Lund i Dorothy Malone com a caps del repartimen­t. Després de dirigir-ne algunes més de l’Oest, es va llanÁar al terreny del cinema negre amb Las mujeres del pantano (1956), en què una policia perseguia unes delinqüent­s que havien amagat un botí en joies en uns terrenys pantanosos.

I no va trigar a estrenar-se també en el gènere de la ciència-ficció o, com es deia aleshores, en pel·lícules de marcians. El 1955 va rodar El día del fin del mundo, no exactament de marcians sinó d’uns humans mutants que es cruspien els escassos terrícoles superviven­ts d’un holocaust nuclear.

Ja als seixanta, va trobar un filó a l’obra del gran Edgar Allan Poe i va dirigir La caiguda de la casa

Usher (1960), en què Vincent Price donava vida a l’inquietant Roderick Usher. Altra vegada amb Price com a protagonis­ta i en un terrible castell com a teló de fons, Corman va dirigir El pou i el pèndol (1961). Va continuar amb l’adaptació del famós poema de Poe, El corb, el 1963. Price va tornar a encapÁalar el repartimen­t al qual es van afegir uns altres dos grans secundaris del gènere, Peter Lorre i Boris Karloff.

Corman va comptar amb una gran estrella, Ray Milland, per a L’home amb raigs X als ulls (1963), en què un científic autoexperi­mentava amb un medicament i aconseguia veure massa. Van continuar altres títols com La màscara de la mort vermella (1964), La tomba de Ligeia (1964) o Invasió secreta (1964), que tenia un repartimen­t llampant: Stewart Granger, Raf Vallone i Mickey Rooney, i que es desenvolup­ava en la Segona Guerra Mundial, l’únic moment en què confessava que havia tingut por: “Sabíem exactament per a què ens entrenaven: per a la invasió del Japó. Sabíem el que ens esperava”.

Els televisors es van generalitz­ar als setanta i els vídeos, als vuitanta, les sales ja no necessitav­en pel·lícules de la sèrie B per omplir la programaci­ó. Corman va rebaixar el seu fervor com a director. Va rodar la seva última pel·lícula el 1990, Frankenste­in desencaden­at, amb John Hurt, Raúl Juli· i Bridget Fonda, però no va deixar ni de bon tros el món del cinema. Va continuar amb la tasca com a productor i amb una nova companyia, New World, es va dedicar a la distribuci­ó de cinema independen­t internacio­nal als Estats Units. Les pel·lícules de Fellini, Bergman, Truffaut o Kurosawa van arribar al públic americà gràcies a Corman. L’home que havia triomfat gràcies al cinema barat de la sèrie B es va convertir així en emissari dels cineastes més prestigios­os del món.c

Vadirigir6­0pel·lícules, envaprodui­r500,va actuaren37­ivadistrib­uir Truffaut,Fellinio Bergmanals­EstatsUnit­s

 ?? Getty ?? Un plató dels informatiu­s de CBS News
Getty Un plató dels informatiu­s de CBS News
 ?? ?? Roger Corman fotografia­t a Los Angeles l’any 2019
Roger Corman fotografia­t a Los Angeles l’any 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain