La Vanguardia (Català)

Zelenski anul·la la seva visita a Espanya arran l’ofensiva russa a Khàrkiv

La Casa del Rei havia anunciat que Felip VI rebria el president d’Ucraïna

- Juan Carlos Merino M drid

Pedro S·nchez i Volodímir Zelenski no podran ratificar divendres vinent a Madrid l’acord de seguretat bilateral en què treballen els seus dos gabinets. El president d’Ucraïna va suspendre ahir la seva agenda internacio­nal dels propers dies a conseqüènc­ia de l’ofensiva russa a Khàrkiv, com va confirmar la passada matinada la Casa del Rei després que diversos mitjans portugueso­s l’avancessin. Zelenski, de fet, tenia també previst visitar en una breu gira Bèlgica i Portugal.

Es tractava de la primera visita oficial del president ucraïnès a Espanya, malgrat que Zelenski ja va participar l’octubre passat a la cimera de la Comunitat Política Europea que es va celebrar a Granada, durant la presidènci­a de torn espanyola del Consell de la UE. El Govern no havia arribat a confirmar la visita, tot que sí que ho havia fet la Zarzuela, assenyalan­t que Felip VI rebria Zelenski al Palau Reial i que posteriorm­ent se celebraria un dinar oficial en el seu honor, al qual també assistiria la reina Letícia.

Dimarts de la setmana passada, S·nchez va traslladar al seu homÚleg “el suport d’Espanya a Ucraïna el temps que sigui necessari”, davant la situació crítica a què continua empenyent la invasió russa de Vladímir Putin després de dos anys de guerra. “Fins al final”, va corroborar ahir la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Zelenski ja té segellats acords bilaterals de seguretat amb altres països europeus, com Alemanya, FranÁa, el Regne Unit i Itàlia. El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, va ressaltar que aquest nou acord de seguretat bilateral amb Espanya busca “donar previsibil­itat a Ucraïna” sobre el suport que rebrà en matèria militar i de seguretat, a llarg termini i de manera sostinguda en el temps, com ja estan fent altres països europeus.

En espera de conèixer la concreció de l’acord, la ministra Robles va advertir ahir que “el més important és el compromís total i absolut que Espanya té amb Ucraïna, i que seguirem tot el temps que sigui necessari”. La titular de Defensa va reiterar que “no hi ha equidistàn­cies”. “Aquí hi ha un únic responsabl­e que és Rússia, i per tant hem de continuar donant suport fins al final a Ucraïna. La situació en aquest moment és molt difícil, i per aixÚ més que mai hem de continuar donant-los” suport, va defensar Robles.

S·nchez ja va confirmar a Zelenski, a la seva última conversa telefÚnica, que participar­à en la conferènci­a de pau per a Ucraïna que se celebrarà el proper juny a Suïssa. “Continuem treballant per a una pau justa i duradora basada en el respecte al dret internacio­nal”, va defensar llavors el mandatari espanyol.c

 ?? se v. e p ensa p esi encial e uc ania / EFE ?? Volodímir Zelenski
se v. e p ensa p esi encial e uc ania / EFE Volodímir Zelenski

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain