La Vanguardia (Català)

Dent blava

- Irene Solà

M’interessen els noms de les coses, dels llocs, de les persones. Els noms. I els malnoms. I els sobrenoms. Els que es donen i els que s’adquireixe­n. Els que arrelen i els que rellisquen fins al punt que els objectes, els racons o els individus són rebatejats i ningú recorda el seu primer baptisme. M’interessa el procés d’obtenir, de rebre, de guanyar-se o de no poder escaparse d’un apel·latiu. I el fet que qualsevol cosa pot posar-ne; un parent, perÚ també una broma, un descuit, un deix, un esdevenime­nt, un atribut, una anècdota, un personatge histÚric o un actor de cine.

Cada vegada que hom fa sonar música al cotxe o a casa, cada vegada que utilitza uns altaveus, una veueta anuncia: “Bluetooth is connected”. PerÚ més enllà del fet que la traducció literal de Bluetooth vindria a ser dent blava –cosa que en principi no té gaire relació amb intercanvi­ar informació sense fils entre aparells a poca distància– fins fa pocs dies jo desconeixi­a

La tecnologia Bluetooth deu el nom al rei Harald, que va unir diverses tribus

l’origen o sentit d’aquest nom. I quina no va ser la meva sorpresa quan, tornant de Suècia, vaig descobrir que Harald Blåtand (en anglès Bluetooth) Gormsson va ser un rei de Dinamarca i Noruega que va regnar entre el 958 i el 986. El símbol de Bluetooth són dues runes escandinav­es unides que fan referència a les seves inicials. Fill del rei Gorm el Vell i de Thyra Dannebod, Bluetooth va ser l’introducto­r del cristianis­me a Dinamarca i entre les seves fetes compta haver consolidat el seu poder sobre la major part de Jutlàndia i Selàndia. Es creu que el monarca devia tenir una dent dolenta, potser per culpa d’una càries pronunciad­a, de color entre negre i blavós.

La tecnologia Bluetooth va ser batejada en honor a aquest rei el 1997, partint de la idea que uniria diferents dispositiu­s, de la mateixa manera que Harald Bluetooth havia unit les diferents tribus de Dinamarca en un sol regne. I tot i que en un primer moment era un nom temporal, una idea informal fruit del llibre sobre vikings que estava llegint un dels desenvolup­adors, quan se’n van voler adonar, el nom havia arrelat i així ha quedat fins als nostres dies.

I encara que sigui a través del seu malnom, m’atreviria a dir que avui dia, i de manera forÁa inesperada, Harald Bluetooth ha esdevingut el monarca més anunciat de la histÚria. Almenys a casa meva.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain